Banner Anticorpi antu Parvovirus B19 IgM, IgG

Anticorpi antu Parvovirus B19 IgM, IgG

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul are ca scop identificarea anticorpilor de tip IgM și IgG din proba analizată și poate fi recomandat de medicul specialist atunci când este prezentă simptomatologia specifică parvovirozei B19.

Parvovirusul B19 este un virus de tip AND ce face parte din familia Parvoviridae și reprezintă un agent infecțios pentru o afecțiune numită „a cincea boală a copilăriei”. Modul de transmitere al parvovirusului B19 la om se realizează prin intermediul picăturilor Pflügge, secreții ce conțin diferiți patogeni nosocomiali.

Parvoviroza este o afecțiune gravă, virală, ce afectează câinii și nu se transmite la om, fiind indusă de parvovirusul CPV-1. Parvoviroza B19 afectează omul, fiind una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale copilăriei. Copiii prezintă, în majoritatea cazurilor, o simptomatologie mult mai ușoară, comparativ cu adulții.

Infecția cu parvovirusul B19 în sarcină implică riscul de a transmite virusul bebeluşului, ceea ce poate duce la moarte intrauterină.

Atunci când în organism este prezentă o infecție acută, la aproximativ 10-12 zile de la debutul acesteia pot fi identificați anticorpii IgM, aceștia fiind cei dintâi care se formează. După aproximativ două săptămâni, în ser se pot identifica și anticorpii de tip IgG.

Mai mult de 90% dintre pacienții cu erupții cutanate cu eritem infecțios prezintă în ser anticorpi IgM. Anticorpii IgG pot rămâne în sânge mai multe luni după infecție sau chiar pe toată durata vieții.

banner

Când este recomandată determinarea anticorpilor Parvovirus B19 IgM și IgG?

Determinarea anticorpilor Parvovirus B19 IgM și IgG este recomandată atunci când este prezentă simptomatologia specifică, ce poate include:

 • febră;
 • diaree;
 • erupții cutanate;
 • dureri musculare;
 • „obrajii pălmuiți” sau eritemul infecțios, ce reprezintă o colorație roșiatică a pielii, în special în zona obrajilor.
 • Testul este recomandat și gravidelor care au intrat în contact cu persoane ce suferă de parvoviroză B19 sau ca test de rutină în sarcină. De asemenea, el poate fi utilizat și pentru evaluarea unei infecții recente.

Majoritatea focarelor de parvoviroză B19 apar primăvara, iar dacă nu sunt respectate regulile esențiale de igienă, transmiterea virusului de la o persoană la alta se poate face extrem de rapid.

Procedura de recoltare

Determinarea anticorpilor Parvovirusului B19 IgM și IgG nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate), într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului* anticorpilor Parvovirus B19 IgM și IgG se regăsesc sub formă de Negativ/Pozitiv/ Echivoc astfel:

Pentru anticorpi IgM:

Negativ: <0.9 Index
Echivoc: 0.9 - 3 Index
Pozitiv: >3 Index

Pentru anticorpi IgG:

Negativ: <0.9 Index
Echivoc: 0.9 - 3 Index
Pozitiv: >3 Index

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.

Dacă IgM și IgG sunt negativi, nu au fost detectați anticorpi împotriva parvovirusului B19, însă nu este exclusă o infecție acută, deoarece este posibil ca testarea să se fi realizat înainte de formarea anticorpilor. Medicul specialist poate recomanda retestarea după 14 zile.

Dacă IgM este negativ, însă IgG este pozitiv, nu este prezentă o infecție acută, ci este sugerată o infecție anterioară.

Dacă IgM și IgG sunt pozitivi, au fost detectate ambele tipuri de anticorpi împotriva parvovirusului B19, fiind specifice pentru o infecție recentă.

Atunci când rezultatele testului sunt echivoce, medicul specialist poate recomanda repetarea testului la un anumit interval de timp.

Interferențe și limite

Probele intens hemolizate sau lipemice pot interfera cu rezultatul testului. Recoltarea înainte de seroconversie poate da rezultate negative ale IgG și IgM.

Rezultat pozitiv

Rezultatele pozitive ale anticorpilor Parvovirus B19 IgM și IgG indică o infecție recentă în organism.

Rezultat negativ

Rezultatele negative ale anticorpilor Parvovirus B19 IgM și IgG indică absența Parvovirusului B19. Dacă este prezentă simptomatologia specifică, medicul specialist poate recomanda repetarea testului.

Bibliografie

 1. Brown, MD, K. E., and N. S. Young, MD. “PARVOVIRUS B19 in HUMAN DISEASE.” Annual Review of Medicine, vol. 48, no. 1, Feb. 1997, pp. 59–67, doi:https://doi.org/10.1146/annurev.med.48.1.59
 2. Giorgio, Elsa, et al. “Parvovirus B19 during Pregnancy: A Review.” Journal of Prenatal Medicine, vol. 4, no. 4, 2010, pp. 63–66, www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. “Parvovirus – Serology | Public Health Ontario.” Public Health Ontario, 2023, www.publichealthontario.ca

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu