Banner Anticorpi Epstein-Barr IgA (VCA și EA)

Anticorpi Epstein-Barr IgA (VCA și EA)

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Efectuarea analizei Epstein-Barr este utilizată pentru diagnosticarea mononucleozei infecțioase (denumită și „boala sărutului”), dar și pentru carcinomul nazofaringian și limfomul Burkitt.

Virusul Epstein-Barr este unul dintre cele mai răspândite virusuri umane din lume (se consideră că peste 95% din populația lumii a fost infectată cu acest virus). Face parte din familia virusurilor herpetice și se transmite prin mai multe moduri: sărut, împărțirea hranei cu o persoană infectată, transplantul de celule stem, cât și transfuzia sanguină. Niveluri crescute de ADN viral se găsesc în secrețiile salivare după infecția inițială.

Infecția cu virusul Epstein-Barr poate varia de la asimptomatică la mononucleoză infecțioasă, frecventă la adolescenți și adulții tineri.

Carcinomul nazofaringian este o tumoare epitelială malignă care afectează mucoasa nazofaringiană bogată în limfocite. Este un tip distinct de cancer ce afectează capul și gâtul, iar patogeneza sa unică este influențată de mai mulți factori etiologici, cum ar fi predispoziția genetică, dieta și infecția cu virusul Epstein-Barr.

Probă Anticorpi Epstein-Barr IgA (VCA și EA) Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor Epstein Barr IgA (VCA și EA)

Titrarea anticorpilor anti-virus Epstein-Barr IgG și IgM este recomandată pentru diagnosticarea mononucleozei infecțioase, atunci când pacientul prezintă simptome specifice (febră, durere în gât, hepatosplenomegalie, umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului și axilelor).

Infecția primară cu virusul Epstein-Barr este definită serologic prin apariția anticorpilor anti-antigen capsidă virală IgM, care pot fi depistați în ser imediat după debutul clinic al bolii. Aproape simultan se poate produce o creștere a anticorpilor anti-antigen capsidă virală IgG. Anticorpii anti-antigen capsidă virală IgG persistă în sânge toată viața.

Deși pentru detectarea carcinomului nazofaringian sunt utilizate mai multe metode de diagnostic, examinarea serologică a anticorpilor IgA împotriva antigenului capsidei virale este cea mai comună metodă de diagnostic.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti-Epstein-Barr IgA se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate). Nu este necesară o pregătire prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Rezultatele analizei* sunt eliberate sub formă de:

 • Negativ: <0,7
 • Echivoc: 0,7-1
 • Pozitiv: >1

Obținerea unui rezultat echivoc impune repetarea recoltării după 2-3 săptămâni.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile hemolizate și lipemice pot interfera cu rezultatele obținute.


Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv confirmă diagnosticul de carcinom nazofaringian.

Anticorpii anti-antigene timpurii (EA) de tip IgG și IgA se pot întâlni în serul unor pacienți la începutul infecției primare cu virusul Epstein-Barr, dar și la persoane cu infecții anterioare.


Rezultat negativ

Pacienții care prezintă un rezultat negativ pentru anticorpii anti-antigen capsidă virală IgA nu suferă de carcinom nazofaringian.

Bibliografie

 1. Hoover, Karla, and Karla Higginbotham. “Epstein Barr Virus.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Hau, Pok Man, et al. “Targeting Epstein-Barr Virus in Nasopharyngeal Carcinoma.” Frontiers in Oncology, vol. 10, 14 May 2020, https://www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.3389/fonc.2020.00600
 3. Epstein-Barr and Infectious Mononucleosis (Mono). 2023, www.cdc.gov
 4. Yang, Shujuan, and Changxin Song. “A Meta-Analysis on the EBV DNA and VCA-IgA in Diagnosis of Nasopharyngeal Carcinoma.” Pakistan Journal of Medical Sciences, vol. 29, no. 3, 30 Apr. 2013, https://www.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.12669/pjms.293.2907
 5. Hess, Ralf D. “Routine Epstein-Barr Virus Diagnostics from the Laboratory Perspective: Still Challenging after 35 Years.” Journal of Clinical Microbiology, vol. 42, no. 8, Aug. 2004, pp. 3381–3387, https://www.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1128/jcm.42.8.3381-3387.2004

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu