Banner Anticorpi anticardiolipinici

Anticorpi anticardiolipinici

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Dozarea anticorpilor anticardiolipinici IgG și IgM poate fi recomandată de medicul specialist atunci când se suspectează o tromboză venoasă, boli autoimune sau în caz de avort spontan.

Anticorpii anticardiolipinici reprezintă anticorpi produși de sistemul imunitar, fiind responsabili pentru formarea anormală a cheagurilor în vene și artere. Aceștia se pot întâlni la persoanele ce prezintă lupus eritematos sistemic, tromboze sau în sindromul antifosfolipidic. Anticorpii anticardiolipinici sunt cei mai frecvenți anticorpi antifosfolipidici, fiind asociați cu probleme de coagulare sau lupus. Adesea, anticorpii anticardiolipinici pot fi detectați împreună cu anticoagulantul lupic sau anticorpi anti-β2 glicoproteina-1.

În ser pot fi depistate trei tipuri de anticorpi anticardiolipinici, și anume IgA, IgG și IgM, însă cel mai frecvent se testează anticorpii de tip IgG și IgM. Anticorpii anticardiolipinici IgM apar în timpul răspunsului inflamator, însă se întâlnesc destul de rar, iar adesea, pentru confirmarea unei afecțiuni, medicul specialist poate recomanda și dozarea anticorpilor IgG. Prezența anticorpilor anticardiolipinici IgG este asociată cu tromboza.

Cardiolipina este un fosfolipid anionic ce face parte din membrana internă a mitocondriilor, reprezentând aproximativ 20% din compoziția de lipide. Cardiolipina îndeplinește diferite funcții, printre care se numără și funcția anticoagulantă, astfel că degradarea acesteia duce la formarea cheagurilor de sânge.

Probă Anticorpi anticardiolipinici Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anticardiolipinici

Dozarea anticorpilor anticardiolipinici poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:

 • diagnosticul sindromului antifosfolipidic;
 • boli autoimune, precum lupus eritematos sistemic (LES);
 • avorturi repetate;
 • tromboză venoasă;
 • trombocitopenie inexplicabilă;
 • atunci când se suspectează formarea cheagurilor de sânge.

Simptomatologia specifică pentru tromboza venoasă poate să includă durerea sau umflarea picioarelor, edem sau sensibilitate în zona în care se formează cheagul. Atunci când un cheag de sânge se formează în zona plămânilor, apare embolia pulmonară, în care pacientul are dificultăți în procesul de respirație, un ritm cardiac rapid, dar și dureri în zona toracelui.

Sindromul antifosfolipidic, cunoscut și sub numele de Sindrom Hughes, este o afecțiune autoimună sistemică, caracterizată, mai ales, prin prezența trombozei, datorată distrugerii fosfolipidelor de anticorpii anticardiolipinici. Pentru confirmarea sindromului antifosfolipidic, anticorpii trebuie să fie prezenți în serul analizat la intervale de aproximativ 12 săptămâni. Acesta este mult mai frecvent la femei decât la bărbați, iar complicațiile sindromului Hughes pot include insuficiență renală, afecțiuni cardiovasculare sau accident vascular cerebral.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anticardiolipinici nu necesită pregătiri speciale și se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului* ce dozează anticorpii anticardiolipinici sunt următoarele:

 • Anticorpi anticardiolipinici IgG:

Negativ: <20.0 U GPL/ml

Slab pozitiv: 20.0 - 39.9 U GPL/ml

Moderat pozitiv: 40.0 - 79.9 U GPL/ml

Intens pozitiv: >80.0 U GPL/ml

GPL reprezintă unități fospolipide IgG. O unitate GPL este echivalentul a 1 microgram de anticorp IgG.

 • Anticorpi anticardiolipinici IgM:

Negativ: <13.0 U MPL/ml

Echivoc: 13.0 - 14.9 U MPL/ml

Slab pozitiv: 15.0 - 39.9 U MPL/ml

Moderat pozitiv: 40.0 - 79.9 U MPL/ml

Intens pozitiv: > 80.0 U MPL/ml

MPL reprezintă unități fospolipide IgM. O unitate MPL este echivalentul a 1 microgram de anticorp IgM.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

În anumite situații, anticorpii anticardiolipinici pot fi depistați și la persoane sănătoase. Diferite afecțiuni, precum boala Lyme, hepatita C, ciroza hepatică sau anumite tumori, pot duce la secretarea anticorpilor anticardiolipinici.


Valori crescute

Valori de la moderat pozitive până la intens pozitive pentru anticorpii anticardiolipinici IgG și IgM pot fi asociate cu prezența sindromului antifosfolipidic. Anticorpii trebuie detectați la intervale de aproximativ 12 săptămâni pentru obținerea unui rezultat corect, urmând ca medicul specialist să poată recomanda efectuarea unor testări suplimentare.


Valori scăzute

Valori scăzute ale anticorpilor anticardiolipinici IgG și IgM nu sunt specifice pentru sindrom fosfolipidic sau alte afecțiuni în care nivelul anticorpilor este unul ridicat, însă rezultatele echivoce trebuie atent analizate de medicul specialist. Acesta poate recomanda retestarea pentru un diagnostic corect. Rezultatele testului trebuie interpretate în context clinic.

Bibliografie

 1. Devreese, Katrien, and Marc F. Hoylaerts. “Laboratory Diagnosis of the Antiphospholipid Syndrome: A Plethora of Obstacles to Overcome.” European Journal of Haematology, vol. 83, no. 1, July 2009, pp. 1–16, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1111/j.1600-0609.2009.01243.x
 2. Silvia, Harris,. “Anticardiolipm Antibodies: Specificity and Function - E.N. Harris, Silvia Pierangeli, 1994.” Lupus, 2015, https://journals.sagepub.com
 3. “Antiphospholipid Syndrome.” Rheumatology.org, 2021, www.rheumatology.org
 4. Nakamura H, Oku K, Amengual O, et al: First-line, non-criterial antiphospholipid antibody testing for the diagnosis of antiphospholipid syndrome in clinical practice: A combination of anti-beta2 -glycoprotein I domain I and anti-phosphatidylserine/prothrombin complex antibodies tests. Arthritis Care Res (Hoboken). 2018

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu