Informații generale
Virusul HSV, cunoscut și sub numele de virus herpetic, reprezintă un virus cu dezvoltare la nivelul mucoaselor, ce poate fi determinat cu ajutorul analizei herpes simplex 1-2 IgG. Virusul este caracterizat de o replicare locală, iar transmiterea se face prin contactul cu zona afectată, cel mai adesea prin salivă sau prin secreții genitale.
Expunerea este deosebit de mare în cazul virusului HSV, analiza herpes simplex 1-2 IgG scoțând în evidență un procent deosebit de ridicat al persoanelor care prezintă anticorpi anti HSV.
Virusul Herpes simplex determină apariția unor leziuni veziculare la nivel cutanat, bucal sau genital. Herpesul neonatal este, de asemenea, o afecțiune determinată de virusul herpes simplex, o infecție destul de importantă, care poate avea consecințe pe termen lung asupra sănătății copilului.
Virusul Herpes simplex se transmite, în general, de la mamă, fie în timpul sarcinii, fetal, în perioada intrauterină, fie ulterior nașterii, de-a lungul tractului genital. Astfel, dacă analizele mamei reflectă prezența Herpes simplex cu IgG pozitiv în sarcină, atunci analiza Herpes simplex 1-2 IgG se poate dovedi a fi foarte utilă, deoarece aceasta poate identifica din timp apariția acestei infecții.
Odată descoperit virusul, atât mama cât și fătul pot beneficia de tratament care să amelioreze simptomele și să ofere un stil de viață normal.
Infecțiile cauzate de Herpes simplex se împart în două tipuri: HSV1 stă la baza infecțiilor de la nivelul pielii feței (gură, buze), în vreme ce HSV2 determină apariția infecțiilor genitale (la nivelul organelor genitale).
Studiile medicale reflectă faptul că cele mai multe dintre infecțiile cu HSV1 apar în copilărie, fie ca herpes neonatal, fie ulterior, prin infectarea prin contact cu o persoană purtătoare a virusului.
Ambele variante ale virusului herpes simplex sunt contagioase, atât HSV1 cât și HSV2, iar transmiterea se poate face prin contact direct cu leziuni deschise sau cu răni la nivelul tegumentelor. De asemenea, în cazul herpesului genital, acesta se transmite prin contact sexual.
Când se recomandă determinarea prezenței anticorpilor pentru herpes simplex 1-2 IgG
Odată ce o persoană este infectată, este recomandată analiza Herpes simplex 1-2 IgG – Anticorpi. Virusul este detectat în sânge la câteva săptămâni după infectare, dar producția anticorpilor se face chiar din primele zile după contact.
Virusul poate rămâne latent în corp chiar și după un tratament anti herpes simplex virus 1-2 IgG pozitiv, astfel încât va fi necesară determinarea Ac anti herpes simplex 1-2 IgM. Este necesară analiza virusului herpetic atunci când apar primele simptome ale infectării. În multe dintre situații, simptomele pot fi ignorate cu ușurință, mai ales dacă acestea nu sunt foarte vizibile.
Cel mai des, simptomele virusului Herpes simplex includ vezicule cu lichid incolor dispuse sub formă de buchet. În zona afectată se resimt mâncărimi puternice și uneori chiar usturime. HSV1 produce leziuni la nivelul gurii, al buzelor și uneori și la nivelul gâtului, în vreme ce HSV2 presupune apariția veziculelor la nivelul organelor genitale exterioare.
Simptomele inițiale pot să apară oricând în perioada cuprinsă între 4-14 zile de la infectare. Este recomandată testarea încă de la primele simptome, deoarece afecțiunea nu se ameliorează fără a urma un tratament adecvat.
Statistic vorbind, persoanele care au fost infectate cu HSV se vor întâlni pe parcursul vieții cu o recurență a bolii deoarece, chiar și prin tratament, virusul nu dispare în totalitate. În cazul recurenței, se observă o ameliorare a simptomelor care nu coincide, însă, cu remisia bolii.
Dacă o persoană este infectată, dar primește tratamentul adecvat, acest lucru poate determina oprirea temporară a simptomelor. Acestea pot reapărea în condiții particulare care țin de stilul de viață al fiecărei persoane în parte.
În unele situații, expunerea la soare pentru perioade lungi de timp poate cauza reapariția bolii, la fel și tratamentele cosmetice aplicate la nivelul feței, expunerea la raze UV (solar) sau tratamentele dentare. Dereglările hormonale, sarcina și menstruația pot fi, de asemenea, factori declanșatori ai recurenței herpesului.
Cea mai importantă recomandare de determinare a anticorpilor este în cazul femeilor însărcinate. Dacă mama este infectată cu HSV2, iar determinarea anti herpes simplex virus 1-2 are IgG pozitiv, există riscuri foarte mari ca afecțiunea să fie transmisă fătului.
Pentru ambele variante de virus herpetic 1 și 2 există tratament, iar acesta trebuie început cât mai repede, pentru a reduce șansele de infectare intrauterină a fătului sau de infectare de-a lungul tractului genital, la naștere.
Infectarea cu virus herpetic poate fi prevenită dacă sunt respectate cu strictețe regulile de igienă în cazul pacienților al căror diagnostic face parte din categoria HSV1 sau HSV2. Astfel, pacienții ar trebui să aibă în vedere următoarele aspecte:
- Evitarea activităților sexuale, a sărutului și atingerea zonelor afectate;
- Reducerea expunerii la soare, solar și raze UV;
- Implementarea unui regim de viață sănătos (alimentație, sport, suplimente nutritive);
- Realizarea analizelor fetale, mai ales în cazul existenței unui diagnostic prealabil de HSV.
Procedura recoltare
Determinarea de anticorpi anti virus herpetic 1 si 2 IgG pozitiv în sarcină sau în cazul pacienților la care există suspiciunea de apariție a infecției nu necesită pregătiri prealabile. Este important să fie explicate riscurile de transmitere către alte persoane sau către bebeluși, în cazul femeilor însărcinate, mai ales în contextul în care infecția nu se tratează în totalitate.
Recoltarea probelor se face din sânge venos, în vacutainer fără anticoagulant, iar procedeul de determinare a anticorpilor se face prin centrifugarea probei, cu separarea serului.
Interpretare rezultate
Rezultatele analizelor sunt determinate prin indicatori de tip pozitiv și negativ. Valorile indexate ca fiind negative se află sub valoarea de 0.6. Valorile cuprinse între 0.6 și <1 sunt considerate a avea rezultat echivoc sau incert. Valorile peste 1 sunt considerate pozitive, așadar există anticorpi IgG pentru HSV.
Bibliografie
- Kimberlin, David W. “Neonatal Herpes Simplex Infection.” Clinical Microbiology Reviews, vol. 17, no. 1, Jan. 2004, pp. 1–13, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1128/cmr.17.1.1-13.2004
- Usatine, Richard, and Rochelle Tinitigan. “Nongenital Herpes Simplex Virus.” American Family Physician, vol. 82, no. 9, Nov. 2010, pp. 1075–1082, www.aafp.org
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.