cell

Calculator analize

Anticorpi anti-reticulina

Acești anticorpi (IgG sau IgA) sunt îndreptati împotriva fibrelor reticulare ale endomisiului, un strat de țesut conjunctiv care acoperă fibrele musculare netede

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Anticorpi anti-reticulina

Interpretare valori mari:

Semnificatie clinica

Aproximativ 60 % din pacientii cu boala celiaca si 20% din cei cu dermatita herpetiforma au prezenti acesti anticorpi.

Cu toate acestea, până la 25% dintre pacienții cu boală Crohn vor prezenta un rezultat pozitiv. Alte stări patologice în care se găsesc acești anticorpi sunt : dependența cronică de heroină (20%), sindromul Sjögren (17%) Myasthenia Gravis (16%) și alte "sindroame reumatoide" (10%). Deși frecvența unui rezultat  pozitiv este mai mare la pacienții cu boala celiacă care au o dieta  normala comparativ cu cea a unei diete fără gluten, nivelurile de anticorpi nu se corelează cu severitatea bolii sau cu eficacitatea tratamentului .

Interferente analitice la analiza Anticorpi anti-reticulina

Anticorpii anti-reticulina IgA au o  sensibilitate scazuta ,de aprox  65-76 % pentru boala celiaca  motiv pentru care nu mai sunt recomandati in screeningul bolii celiace(CD) la copii.

Recomandari pentru analiza Anticorpi anti-reticulina

Acest test  nu este recomandat ca test de prima linie in screeningul sau diagnosticarea bolii  celiace.

Anti-tTG IgA este instrumentul de screening serologic de primă linie recomandat pentru identificarea persoanelor cu risc de CD , alaturi de dozarea concomitenta de IgA total si dozarea anticorpilor anti-gliadina deamidata.

Unii considera ca utilitatea majora a dozarii anticorpilor anti-reticulina este in diagnosticul diferential al bolii celiace de alte afectiuni intestinale cu manifestari similare.

Executant

Synlab

Proba lucru / Pregatire transport

v.galben centrifugat sau ser / pinguin

Bibliografie
  1. “Anti-endomysium, anti-reticulin and anti-gliadin antibodies, value in the diagnosis of celiac disease in the child” Ghedira I1, Sghiri R, Ayadi A, Sfar MT, Harbi A, Essoussi AS, Amri F, Korbi S, Jeddi M  - Pathol Biol (Paris). 2001 Feb;49(1):47-52
  2. ”Testing for Antireticulin Antibodies in Patients with Celiac Disease Is Obsolete: a Review of Recommendations for Serologic Screening and the Literature” Sarada L. Nandiwada and Anne E. Tebo Clin Vaccine Immunol. 2013 Apr; 20(4): 447–451.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.