Banner Anticorpi anti-reticulină (ARA)

Anticorpi anti-reticulină (ARA)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Anticorpii anti-reticulină, identificați pentru prima dată în 1971, sunt utilizați ca markeri specifici pentru enteropatia glutenică (boala celiacă), jucând un rol de susținere în diagnosticul acestei afecțiuni. Cu toate acestea, acest test nu este recomandat ca analiză de primă linie în screening-ul sau diagnosticarea bolii celiace, considerându-se că dozarea anticorpilor anti-reticulină ajută la diferențierea bolii celiace de alte afecțiuni cu simptomatologie similară.

Acești anticorpi (IgA sau IgG) sunt direcționați împotriva fibrelor reticulare ale endomisiumului, un strat de țesut conjunctiv care învelește fibrele musculare netede. Cinci modele diferite (de la R1 la R5) sunt asociate cu anticorpi anti-reticulină. Cu toate acestea, doar tipul R1 este asociat cu boala celiacă și dermatită herpetiformă.

Probă Anticorpi anti-reticulină (ARA) Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-reticulină

Dozarea anticorpilor anti-reticulină este recomandată în cazul suspiciunii de boală celiacă sau în cazul în care pacientul prezintă membri ai familiei care suferă de enteropatie glutenică.

Cele mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni includ: diaree cronică, balonare și dureri abdominale.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti-reticulină se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după mese).

Interpretare rezultate

Valorile de referință* specifice metodei IFI (imunofluorescență indirectă) pentru determinarea anticorpilor anti-mitocondriali sunt:

  • Negativ: titru < 10
  • Pozitiv: titru > 10

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Serul intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian se respinge deoarece interferează cu rezultatul obținut.

Anticorpii anti-reticulina IgA au o sensibilitate scăzută, de aproximativ 65-76 % pentru boala celiacă, motiv pentru care nu mai sunt recomandați în screening-ul bolii la copii.

Rezultat pozitiv

Prezența anticorpilor anti-reticulină poate însemna existența bolii celiace, însă se recomandă și efectuarea altor teste de laborator pentru confirmare (dozarea anticorpilor anti-gliadina deamidată și anticorpilor anti-transglutaminaza tisulara IgA).

Rezultat negativ

Un rezultat negativ nu exclude existența bolii celiace.

Bibliografie

  1. Kim, Ki-Na, et al. “A Case of Anti-Reticulin Antibody-Positivity in Metachronous Double Primary Cancer.” Annals of Laboratory Medicine, vol. 38, no. 1, 28 Jan. 2018, pp. 74–76, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3343/alm.2018.38.1.74
  2. Nandiwada, Sarada L., and Anne E. Tebo. “Testing for Antireticulin Antibodies in Patients with Celiac Disease Is Obsolete: A Review of Recommendations for Serologic Screening and the Literature.” Clinical and Vaccine Immunology, vol. 20, no. 4, Apr. 2013, pp. 447–451, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1128/cvi.00568-12

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu