Banner Anticorpi anti-Yersinia

Anticorpi anti-Yersinia

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Analiza anticorpilor anti-Yersinia este un test bacteriologic care se utilizează în diagnosticul serologic al yersiniozei.

Yersinia este un gen de bacterie care cuprinde 18 specii de bacili, dintre care trei sunt agenți patogeni cunoscuți și la om:

 • Yersinia enterocolitica: este foarte răspândită în sol, apă și plante și este prezentă într-o cantitate mică în fecale (purtători sănătoși). În unele cazuri, provoacă enterocolite (inflamație a mucoasei intestinului) și uneori poate determina drept complicație septicemia;
 • Yersinia pseudotuberculosis (bacilul lui Malassez și Vignal): rozătoarele și păsările sălbatice transmit această bacterie în sol și apă, de unde poate ajunge ulterior și la om. Provoacă simptome asemănătoare cu ale apendicitei și, uneori, cauzează septicemie și afectare a ganglionilor;
 • Yersinia pestis (bacilul lui Yerlin): cunoscută şi ca agentul patogen al pestei (ciumei), se transmite de la rozătoarele bolnave la om prin intermediul puricilor șobolanului. Boala poate fi contractată și în urma contactului direct cu țesutul unui animal infectat.

Poarta de pătrundere a bacteriilor Yersinia enterocolitica și Yersinia pseudotuberculosis este tractul gastrointestinal. Bacteriile ajung în organism prin ingerarea cărnii insuficient gătite, a legumelor ready-to-eat sau a lichidelor contaminate. Septicemia indusă de cele două specii se înregistrează rar și apare la pacienții imunodeprimați.

Probă Anticorpi anti-Yersinia Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-Yersinia

Determinarea anticorpilor anti-Yersinia este recomandată în momentul în care apar următoarele simptome:

 • diaree: cea mai frecventă manifestare clinică a yersiniozei, provocată în special de Yersinia enterocolitica;
 • dureri abdominale: localizate în cadranul abdominal inferior drept, ce durează între 1 – 3 săptămâni;
 • vărsături;
 • febră.

Infecția cu Yersinia pseudotuberculosis are simptome ce pot fi ușor confundate cu cele ale apendicitei acute:

 • adenită mezenterică (inflamarea ganglionilor limfatici);
 • ileită terminală (inflamarea intestinului subțire).

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti-Yersinia se realizează dintr-o probă de sânge recoltat venos, à jeun (pe nemâncate), într-un vacutainer fără anticoagulant, cu sau fără gel separator. Nu este nevoie de o pregătire specială înainte.

Pentru detectarea anticorpilor specifici anti-Yersinia este folosită o bandă specială, încărcată cu antigene. În funcție de liniile care devin vizibile, specialistul stabilește dacă este vorba de infectare cu Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis sau Yersinia pestis.

Interpretare rezultate

Metoda de lucru utilizată de Laboratorul MedLife pentru determinarea anticorpilor anti-Yersinia este ELISA (testul imunosorbant legat de enzimă), iar o valoare normală este considerată a fi <20.0 U/mL.

Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului. Medicamentele și imunoglobulinele pot duce, de asemenea, la reacții nespecifice.

Rezultat pozitiv

După expunerea inițială la agentul patogen se formează mai întâi anticorpii IgM care dispar de obicei după câteva săptămâni. Aceștia sunt urmați la scurt timp de apariţia anticorpilor IgG și IgA.

Prezența anticorpilor IgA este asociată, de obicei, unei infecții active și pot persista o perioadă mai lungă de timp. Ei apar în mod pregnant în faza incipientă a yersiniozei acute.

Prezența anticorpilor IgG indică o expunere trecută la una din cele trei specii de Yersinia patogene la om. O creștere semnificativă a nivelului acestor anticorpi poate indica o infecție activă. Acest tip de anticorpi sunt produși în cazul yersiniozei cronice și acute, dar și în cazul artritei asociate cu Yersinia și pot persista, la niveluri scăzute, mai mulţi ani.

Cantitatea mare de anticorpi IgA și IgG indică infecția în trecutul recent, iar tratamentul cu antibiotice duce la scăderea drastică a nivelului de anticorpi IgA.

Rezultat pozitiv la limită

Un rezultat pozitiv la limită indică o suspiciune de infecție cu Yersinia și se recomandă controlul peste 3-4 săptămâni.

Bibliografie

 1. Aziz, Muhammad, and Varun S Yelamanchili. “Yersinia Enterocolitica.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 30 Apr. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Haiko, Johanna, et al. “The Omptins of Yersinia Pestis and Salmonella Enterica Cleave the Reactive Center Loop of Plasminogen Activator Inhibitor 1.” Journal of Bacteriology, vol. 192, no. 18, 15 Sept. 2010, pp. 4553–4561, https://journals.asm.org, 10.1128/jb.00458-10
 3. Le Baut, Guillaume, et al. “Prevalence of Yersinia Species in the Ileum of Crohn’s Disease Patients and Controls.” Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, vol. 8, 21 Sept. 2018, www.frontiersin.org/, 10.3389/fcimb.2018.00336

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu