Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Alte denumiri: Sclerodermie
Scleroza sistemica este o boala cronica de cauza necunoscuta, caracterizata prin fibroza difuza, modificari degenerative si anomalii vasculare la nivelul pielii, articulatiilor si la nivelul organelor interne (mai ales, la nivelul esofagului, al tractului digestiv inferior, al plamanilor, inimii si rinichilor).
Hematologie , Medicina Interna și Camera De Garda
Call Center - (021) 9646
Hematologie , Medicina Interna și Oncologie
Hematologie
Call Center - (024) 4960
Call Center - (025) 9960
Scleroza sistemica este de aproape 4 ori mai freventa la femei decat la barbati.
De obicei apare intre 20 si 60 ani si este rar intalnita la copii.
Scleroza sistemica poate aparea in cadrul bolii mixte de tesut conjuctiv.
Mecanismele imunologice si ereditatea - sunt implicate anumite subtipuri HLA - au rol in etiologia bolii. Mecanismele fiziopatologice constau in leziuni vasculare cu activarea fibroblastilor ; apare o sinteza excesiva de colagen si alte proteine extracelulare in diferite tesuturi.
Simptomele si semnele de debut cele mai frecvente sunt fenomenul Raynaud si tumefactia progresiva a extremitatilor distale, cu induratia gradata a tegumentului de la nivelul degetelor. De asemenea, poliartralgiile sunt importante. Tulburarile digestive (de exemplu: pirozis, disfagie) sau acuzele respiratorii constituie uneori prima manifestare a bolii.
Tumefactia cutanata este de obicei simetrica si evolueaza spre induratie. Poate fi localizata doar la nivelul degetelor (sclerodactilie) si mainii sau poate afecta cea mai mare parte sau toate tegumentele. Pielea poate devein intinsa, lucioasa si hipo sau hiper pigmentata; fata devine asemenea unei masti. La nivelul degetelor, toracelor, fetei, buzelor si inimii pot aparea telangiectazii. Calcificarile subcutanate apar mai ales la nivelul pulpei degetelor si al proeminentelor osoase. Ulcerele trofice sunt obisnuite mai ales la nivelul pulpei degetelor, deasupra articulatiilor falaginene sau al nodulilor calcari.
Polialtralgiile sau artrita usoara pot fi trasaturi proeminente.
La nivelul degetelor , al articulatiilor metacarpo-falagiene si al coatelor, se poate instala contactura in flexie.
Disfunctia esofagiana reprezinta afectarea viscerala cea mai frecventa si apare la majoritatea pacientilor.
Disfagia, de obicei, retrosternala, apare in general prima. Ulterior, refluxul acid poate produce pirozis si stricturi.
Hipomotilitatea intestinului subtire are ca efect imnultirea excesiva a bacteriilor anaerobe , ceea ce poate conduce la malabsorbtie. Gazele pot penetra peretele intestinal afectat, fiind vizibile radiologic.
Ciroza biliara poate aparea in cazul pacientului cu sindrom CREST (calcinoza cutanata, fenomen Raynaud, dismorfism esofagian, sclerodactilie, telangiectazii) - sclerodermie cutanata limitata.
Afectarea pulmonara are in general, o evolutie lenta, cu variatii individuale importante dar reprezinta o cauza frecventa de deces. Se poate instala hipertensiunea pulmonara si insuficienta cardiaca, ambele agravand prognosticul. Pot apare pericardita cu acumulare de lichid pericardic sau pleurezie. Artimiile cardiace sunt obisnuite in astfel de cazuri.
Afectarea renala severa, adesea brusc instalata, poate surveni in primii 4 – 5 ani de evolutie, la pacientii cu sclorodermie difuza.
Diagnosticul poate fi evident la pacientii care se prezinta cu combinatie de manifestari clasice : fenomen Raynaud, disfagie si piele indurata. Totusi, in unele cazuri , diagnosticul nu poate fi stabilit clinic iar testele de laborator pot argumenta probabilitatea bolii, dar nu o pot exclude.
Trebuie determinati anticorpii antinucleari serici (ANA) si anticorpii antiSCL – 70. Anticorpii anti proteina centromerica (anticorpi anticetromer) apar in serul multor pacienti cu sindrom CREST si sunt detectabili prin determinarea ANA.
Anti corpii anit SCL - 70 sunt prezenti mai frecvent la pacientii cu sclerodermie difuza decat la cei cu sindrom CREST. De asemenea, factorul reumatoitd este prezent la 33% dintre pacienti.
Tratamentul specific este dificil, frecvent accentul cazand pe tratarea complicatiilor.
Niciun medicament nu influenteaza semnificativ evolutia naturala generala a sclerozei sistemice, dar ezista diferite medicamente utile pentru tratrea simptomelor specifice sau a diverselor afectari viscerale.
Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt utile pentru tratamentul artritei. Corticoterapia poate fi folosita in cazul miozitei sau a bolii mixte de tesut conjunctiv .
In cazul alveolitei pulmonare pot fi utile diverse imunosupresoare.
In cazul fenomenului Raynaudt pot fi utile blocantele canalelor de calciu ca nifedipina sau preparatele cu eliberare prelungita, sau blocantele receptorilor de angiotensina.
Acestor pacienti li se recomanda imbracaminte calduroasa. Pentru ischemia digitala pot fi folosite perfuzii i.v. cu prostaglandina E1 sau blocante simpatice. Esofagita de reflux este ameliorata cu ajutorul unui regim cu mese frecvente dar reduse cantitativ, doze mari de protector gastric si dormitul cu capul patului mai ridicat.
Fizioterapia poate fi utila pentru mentinerea fortei musculare, dar este ineficienta pt prevenirea contracturilor articulare.
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.