cell

Calculator analize

Ac. anti-vimentina citrulinata mutanta

Artrita reumatoida este o boala autoimuna caracterizata prin inflamatia cronica a articulatiilor care duce la distrugerea cartilajiilor si oaselor; apare la varsta medie si afecteaza femeile in proportie de trei ori mai mare decat barbatii.

Depistarea autoanticorpilor specifici ca factorul reumatoid (RF) si a anticorpilor anti proteina citrulinata (APCA) pot indica boala si sunt importanti in stadiile incipiente pentru diagnostic si initierea terapiei. APCA sunt considerati markeri foarte specifici pentru artrita reumatoida (RA) 94%-99%. Recent, vimentina citrulinata, o proteina eliberata in mediul sinovial, a fost identificata ca potential autoantigen in fiziopatologia RA.

Ac. anti-vimentina citrulinata mutanta (ac. anti- MCV) sunt membri ai grupului APCA.

Anti -MCV sunt utilizati ca biomarkeri ai evolutiei artritei reumatoide; principalul avantaj este aparitia lor precoce care permite depistarea in faza incipienta a artritei reumatoide cu RF si anti-CCP negative si administrarea terapiei chiar la debutul bolii. Titrul anti- MCV se coreleaza strans cu evolutia bolii, severitatea ei si cu succesul terapiei.

Recomandari pentru analiza Ac. anti-vimentina citrulinata mutanta

-Ac. anti-vimentina citrulinata mutanta au valoare diagnostica si prognostica in bolile reumatologice. Semnificatia lor este mai importanta decat a factorului reumatoid (RF) si studiile arata ca pot fi utilizati si ca alternativa la anti- CCP( peptidul ciclic citrulinat).

- anti-MCV sunt un foarte bun marker in diagnosticul precoce al RA cu sensibilitate si specificitate mare mai ales cand alti markeri sunt negativi; utilizarea lor in combinatie cu anti-CCP da cele mai bune rezultate in diagnostic.

Executant

Synlab

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.