Banner Anticorpi anti Virus varicelo-zosterian (VZV) IgA, IgG, IgM

Anticorpi anti Virus varicelo-zosterian (VZV) IgA, IgG, IgM

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor IgA, IgG și IgM specifici virusului varicelo-zosterian este o testare care indică o posibilă infecție primară sau o reactivare a virusului.

Răspunsul imun al organismului la infectarea cu virusul varicelo-zosterian se manifestă la 2-5 zile de la debutul bolii prin apariţia anticorpilor la varicelă de tip IgM, apoi de cei IgG. Spre deosebire de anticorpii IgM care dispar în prima lună, IgG persistă întreaga viață.

Virusul varicelo-zosterian (VZV) face parte din familia Herpesviridae și este responsabil de apariția a două tipuri de afecțiuni: varicela (în cazul primei infectări) și herpes zoster (în cazul reinfectării sau reactivării infecției).

Varicela este o boală comună a copilăriei și foarte contagioasă. Apare mai întâi ca o erupție pe piele, însoțită de febră. Leziunile apar, de obicei, în etape, sub formă de umflături, bășicuțe și răni, toate în același timp. O persoană cu varicelă este contagioasă cu 1-2 zile înainte de apariția erupției cutanate și până când toate veziculele au format cruste.

Copiii cu un sistem imunitar scăzut pot avea aceste bubițe pentru mai mult de 21 de zile. Pentru adulți, varicela se poate transforma într-o afecțiune gravă care poate duce la pneumonie severă sau alte complicații.

Virusul varicelo-zosterian poate rămâne inactiv în organismul uman pentru mulți ani, iar o reactivare a lui duce la apariția herpesului zoster (zona zoster). Simptomele virusul varicelo-zosterian la reinfectare sunt:

  • dureri severe la nivelul unui ganglion;
  • amorțeală la nivelul feței sau corpului;
  • sensibilitate la lumină;
  • oboseală;
  • vezicule asemeni varicelei care apar până la cinci zile de la reinfectare.

Zona zoster nu apare la persoanele care nu au fost infectate inițial cu virusul varicelo-zosterian. Acestea vor face, mai întâi, varicelă.

La femeile însărcinate, infectarea cu virusul varicelo-zosterian în primele patru luni de sarcină se poate transmite la făt și poate duce la varicelă congenitală. În schimb, infectarea mamei în a doua jumătate a sarcinii nu afectează bebelușul pentru că acesta a preluat deja anticorpii protectori prin placentă. Totuși, dacă mama se infectează cu 5 zile înainte de travaliu sau în primele 48 de ore după naștere, nou-născutul este supus riscului de a dezvolta varicela perinatală, o boală care afectează, mai ales, plămânii, și este asociată cu un grad ridicat de mortalitate, aproximativ 30%.

Probă Virus varicelo-zosterian (VZV) Anticorpi IgA, IgG, IgM Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor IgA, IgG și IgM specifici virusului varicelo-zosterian

Diagnosticul prin testul de sânge al infecțiilor cu virusul varicelo-zosterian presupune determinarea anticorpilor IgA, IgG și IgM și este recomandată, în primul rând, pentru a stabili dacă pacientul a fost infectat anterior, dacă a dezvoltat imunitate și dacă anticorpii au apărut ca urmare a vaccinării sau a trecerii prin boală.

Evaluarea serologică este necesară la pacienții cu simptome atipice, pneumonie, infecții ale sistemului nervos central sau infecții apărute în timpul sarcinii sau la naștere.

Pacienții care urmează să fie supuși unui transplant de organe şi persoanele diagnosticate cu SIDA sunt supuse testării pentru anticorpii virusului varicelo-zosterian, la fel și personalul medical pentru profilaxia infecțiilor nosocomiale din spitale.

În plus, pentru a face o distincție între o infecție nouă sau o reactivare a virusului, medicii recomandă o determinare a anticorpilor IgA, IgG și IgM.

Procedura recoltare

Pentru determinarea anticorpilor IgA, IgG și IgM specifici virusului varicelo-zosterian, pacientul nu trebuie să facă nicio pregătire prealabilă.

Testarea presupune recoltarea de sânge venos din plica cotului, aproximativ 2 ml, într-un vacutainer fără anticoagulant, cu sau fără gel separator.

Interpretare rezultate

Identificarea în proba de sânge a anticorpilor specifici virusului varicelo-zosterian de tip IgM și IgG indică o posibilă infecție primară.

Dacă analiza arată o creștere importantă a anticorpilor IgG, concomitent cu prezența anticorpilor anti varicelo-zosterian IgA, atunci poate fi vorba despre o reactivare a virusului.

Detectarea anticorpilor varicelo-zosterian IgG la analiză indică o expunere anterioară la virus sau o imunitate dobândită prin vaccinare, iar prezența anticorpilor IgG post-vaccinare confirmă eficiența imunizării.

Interferențe și limite

Un prim caz de respingere a probei este atunci când sângele este hemolizat, adică are loc un proces de descompunere a globulelor roșii din sânge, cauzat de o anemie, de o posibilă boală hepatică sau de o reacție la transfuzie. 

Absența anticorpilor în cazul unei prime testări nu exclude o infecție cu virusul varicelo-zosterian și se recomandă retestarea la 2-3 săptămâni.

La pacienții imunodeprimați, rezultatele pot fi uneori dificil de interpretat. Totuși, pentru obținerea unor informații clare, este necesară o repetare a analizei după 10-14 zile.

Valorile de referință* pentru analiza anticorpilor virusului varicelo-zosterian sunt:

IgG:

Negativ < 100 mIU/mL

Pozitiv ≥ 100 mUI/mL

IgM:

Negativ: <1.0 Index

Pozitiv: ≥ 1.0 Index

IgA:

Negativ: < 9.00

Echivoc: 9.00 - 12.00

Pozitiv: > 12.00

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Rezultat pozitiv

Când analiza pentru anticorpii anti virus varicelo-zosterian întoarce o valoare pozitivă la IgG (pozitiv ≥ 100 mUI/mL), acest lucru indică o expunere în trecut la virusul varicelo-zosterian prin infecţie sau prin imunizarea cu vaccin.

Dacă rezultatul probei de sânge este pozitiv la anti virus varicelo-zosterian IgG şi anti virus varicelo-zosterian IgA, atunci concluzia este că pacientul suferă de o reactivare a infecţiei.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ presupune obținerea unor analize care indică un nivel al anticorpilor IgG (negativ < 100 mIU/mL) şi IgM (negativ < 1) și indică lipsa imunităţii şi, deci, o sensibilitate faţă infectare.

De asemenea, rezultate negative pentru IgM și IgA în prezența anticorpilor IgG indică o expunere anterioară la virusul varicelo-zosterian și o imunitate față de varicelă (infecția primară).

Bibliografie

  1. “Varicella-Zoster Antibody, IgG, Serum - Mayo Clinic Laboratories | Microbiology and Infectious Disease Catalog.” Testcatalog.org, 2020, https://microbiology.testcatalog.org
  2. “Varicella-Zoster Virus (Chickenpox and Shingles) & Communicable Diseases | Health & Senior Services.”Mo.gov, 2022, https://health.mo.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu