Banner Anticorpi anti Trichinella spiralis IgG

Anticorpi anti Trichinella spiralis IgG

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor IgG pentru Trichilella spiralis poate fi recomandată de medicul specialist atunci când este suspectată o infecție parazitară, pentru diagnosticarea trichinelozei.

Trichinella spiralis este un vierme nematod, de dimensiuni reduse, adultul ajungând să măsoare aproximativ 1,4 - 1,6 mm lungime. Larvele prezintă dimensiuni microscopice, fiind, astfel, imposibil de detectat înainte de încapsularea ce are loc în țestutul gazdei. Corpul paraziților este mult mai zvelt în partea anterioară. Femelele dețin un uter în partea posterioară, umplut cu ouă în curs de dezvoltare. În capătul anterior al femelelor se găsesc larvele gata să eclozeze.

Ingerarea nematodului Trichinella spiralis duce la instalarea în organism a trichinelozei. Trichineloza este o infecție parazitară, adesea cauzată de consumul de carne inuficient preparată termic sau crudă. Porcul reprezintă principalul focar de infecție cu Trichinella spiralis. Viermii adulți și larvele enchistate se dezvoltă într-o singură gazdă, însă este necesară o a doua gazdă pentru completarea ciclului de viață al parazitului. Ciclul de viață al Trichinella spiralis poate fi împărțit: ciclul domestic, care afectează animalele domestice, cum ar fi porcii, rozătoarele sau caii, și ciclul silvatic, care afectează animale sălbatice, cum sunt urșii, mistreții sau elanul.

Infecția la om se produce în urma ingerării de carne nepreparată corespunzător. Perioada de incubație este de 1 - 6 săptămâni, urmând ca simptomatologia gastrointestinală (prima care apare) să se facă simțită după 2 - 7 zile de la momentul consumului. Severitatea simptomatologiei este legată de numărul de larve ingerate. Faza de închistare a larvelor în mușchi se produce după săptămâna a 3-a și este caracterizată de mialgie și stări de slăbiciune, dar și de diminuarea simptomatologiei inițiale.

Probă Anticorpi anti Trichinella spiralis IgG Medlife

Când este recomandată determinarea testului Trichinella spiralis IgG Anticorpi

Determinarea anticorpilor IgG pentru Trichilella spiralis poate fi recomandată de medicul specialist pentru diagnosticarea trichinelozei.

Simptomatologia trichinelozei poate include:

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor de tip IgG pentru Trichilella spiralis nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial (după masă).

Interpretare rezultate

Rezultatele testului* ce dozează anticorpii nu diferă în funcție de sex sau vârstă și se prezintă sub forma:

  • Negativ: < 9 NTU
  • Echivoc: 9 - 11 NTU
  • Pozitiv: > 11 NTU

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor. Rezultatele trebuie interpretate de medicul specialist, în context clinic.

Anticorpii serici din infecţia cu Trichinella spiralis ating un nivel maxim între săptămânile 3-5 ale infecţiei şi scad spre săptămânile 9-10. Astfel, recoltarea înainte de formarea anticorpilor poate duce la rezultate fals negative.


Valori crescute

Valori crescute ale anticorpilor IgG pentru Trichinella spiralis se întâlnesc în trichineloză.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale anticorpilor IgG pentru Trichinella spiralis exprimă absența unei infecții cu parazitul.

Bibliografie

  1. Prashanth Rawla, and Sandeep Sharma. “Trichinella Spiralis Infection.” Nih.gov, StatPearls Publishing, Aug. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Gehan Labib Abuelenain, et al. “Phenotypic Changes of Trichinella Spiralis Treated by Commiphora Molmol,Lepidium Sativum, and Albendazole: in Vitro Study.” Helminthologia, vol. 59, no. 1, 1 Mar. 2022, pp. 37–45, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.2478/helm-2022-0005
  3. Oltean, Miruna, et al. “Characterization of Host-Parasite Interactions during the Experimental Trichinella Spiralis Infection in Pigs.” Helminthologia, vol. 49, no. 3, 3 Aug. 2012, pp. 139–146, https://link.springer.com , https://doi.org/10.2478/s11687-012-0029-7
  4. “TRCNG - Overview: Trichinella Antibody, IgG, Serum.” @Mayocliniclabs, 2020, www.mayocliniclabs.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu