Descriere: 

Trichinella spiralis este un nematod ce parazitează musculatura mamiferelor domestice (porc, pisică, câine) sau sălbatice (porc mistret, urs, lup, vulpe, șobolani, șoareci). Infecția se numește trichineloză si este contractată de om prin ingestia de carne de porc infectată, consumată în stare crudă (afumată, marinată) sau insuficient preparată termic. Sub acţiunea enzimelor digestive, larvele sunt eliberate din chistul muscular şi rămân la nivelul intestinului subţire până când ajung la maturitate. În aproximativ cinci zile de la ingestia cărnii infectate, femela adultă depune larve mici, care străbat peretele intestinului, ajung în circulația sanguină sau limfatică, de unde sunt transportate în tot organismul. La om chisturile sunt localizate cel mai frecvent in mușchii diafragmului, muşchii intercostali, ai laringelui, bicepsi, ai limbii, maseteri, gastrocnemieni, muschii extrinseci ai globului ocular.

Gravitatea infecției depinde de numărul de larve ingerate. Perioada de incubație este de 5-10 zile după care apar vărsături, diaree apoasă, dureri abdominale, febră,. În urma diseminarii larvelor și a cantonării lor in țesuturi, apar: febră, edeme palpebrale, exanteme, endocardită si mialgii. Faza de închistare a larvelor începe în săptămâna a treia, când febra scade, dar persistă mialgiile şi manifestările alergice.

Eozinofilia apare la 2-4 săptămâni de la ingestia larvelor.

Diagnosticul de trichineloză se stabileşte pe baza datelor clinice şi a datelor paraclinice. Metoda de diagnostic clasica, de certitudine, consta în evidențierea larvelor în  muschi (material bioptic).

Un test specific dar cu sensibilitate redusă este reacția de precipitare larvară.

Testele imunoenzimatice (ELISA) de depistare a anticorpilor anti- Trichinella sunt rapide si au o sensibilitate mare, anticorpii sunt detectabili în sânge dupa aproximativ 10 zile de la infecție.

În infecţia cu Trichinella spiralis, anticorpii ating un nivel maxim în sânge în săptămânile 3-5 dupa infecţie şi apoi scad în săptămânile 9-10, dar pot persista in sange ani de zile.

Recomandari: 

In cazul informatiilor privind consumul recent de carne neprelucrata termic urmata de aparitia simptomelor clinice:edeme, febra, mialgii, eozinofilie.

Interferente analitice: 

Nivelul scazut de anticorpi in stadiile precoce ale infectiei, poate indica un rezultat negativ sau echivoc; un rezultat negativ nu exclude trichineloza. 

Daca totusi exista o suspiciune clinica, testul trebuie repetat dupa 2-4 saptamani.

Un rezultat pozitiv nu exclude influenta altor patogeni.

 

Informatii recoltare: 

Nu este necesara o pregatire prealabila.

bibliografie: 

Bibliografie

1,. Klaus Janitschke.Parasitic Infections. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results.

2.Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 1293-1294.

3. Dan Steriu. Infectii produse de helminti. In Infectii parazitare. ILEX, Romania ed. 2003, 253-260.