Banner Anticorpi anti virus West Nile IgM

Anticorpi anti virus West Nile IgM

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor anti virus West Nile IgM poate fi recomandată de medicul specialist atunci când se suspectează o infecție cu virusul West Nile.

Virusul West Nile (WNV) este un flavivirus (ARN monocatenar) care se transmite prin intermediul țânțarilor. La oameni, acesta provocă febra West Nile, o infecție ce prezintă adesea o simptomatologie ușoară. În 1% dintre cazuri, infecția poate degenera într-una neuroinvazivă, cu o mortalitate de aproximativ 10%. Pe lângă om, virusul West Nile infectează și păsările sau caii.

Anticorpii de tip IgM pot fi detectați din primele trei - opt zile de la debutul bolii, putând să persiste până la aproximativ 90 de zile. Există studii care au evidențiat prezenta anticorpilor IgM chiar și după un an de la infectare.

În Statele Unite, virusul West Nile este unul endemic, cu aproximativ 16.196 de cazuri de boli neuroinvazive și nu mai puțin de 1.549 de decese raportate de la identificarea lui din anul 1999. Cea mai mare incidență a fost raportată în Vestul Mijlociu, în perioada dintre mijlocul lunii iunie și începutul lunii septembrie. Prevenirea infecțiilor cu West Nile se bazează pe gestionarea și eliminarea locurilor ce pot fi propice pentru reproducerea țânțarilor, dar și prin utilizarea pesticidelor pentru a menține scăzut numărul populațiilor de larve și tânțari.

Deși febra West Nile este, adesea, asimptomatică sau cu simptomatologie redusă, anumiți pacienți pot prezenta simptome precum dureri de cap, dureri articulare, erupții cutanate sau vârsături. Cele mai afectate de boală sunt persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, dar și cele ce suferă de afecțiuni cum ar fi diabet, hipertensiune arterială, cancer sau tulburări ale rinichilor. În cazul bolii neuroinvazive, virusul West Nile induce encefalită sau meningită.

Probă Antigen HBs Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti virus West Nile IgM

Determinarea testului poate fi recomandată de medicul specialist atunci când se suspectează o infecție cu virusul West Nile.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti virus West Nile IgM nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial (după masă).

Interpretare rezultate

Rezultatele testului* ce dozează anticorpii anti West Nile IgM nu diferă în funcție de sex și vârstă, și sunt următoarele:

  • Negativ: < 0.80 Index
  • Echivoc: 0.80 - 1.1 Index
  • Pozitiv: > 1.1 Index

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor. Rezultatele trebuie interpretate de medicul specialist, în context clinic.

Pot apărea rezultate fals pozitive la pacienții infectați cu flavivirusuri, cum sunt virusul Zika, virusul Dengue sau virusul Louis.

În cazul unui rezultat echivoc este recomandată repetarea testului la un anumit interval de timp.


Valori crescute

Valori crescute ale anticorpilor anti West Nile IgM se întâlnesc în faza acută a infecției.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale anticorpilor anti West Nile IgM exprimă absența unei infecții în fază acută. Dacă simptomatologia este prezentă, chiar dacă rezultatul este unul negativ, medicul specialist poate recomanda repetarea testului la un anumit interval de timp sau realizarea unor teste suplimentare.

Bibliografie

  1. Papa, A, et al. “West Nile Virus IgM and IgG Antibodies Three Years Post- Infection.” Hippokratia, vol. 19, no. 1, 2015, pp. 34–6, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4574583/
  2. Petersen, Lyle R, et al. “West Nile Virus: Review of the Literature.” JAMA, vol. 310, no. 3, 17 July 2013, pp. 308–308, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4563989/, https://doi.org/10.1001/jama.2013.8042
  3. Gulas‐Wroblewski, Bonnie E, et al. “West Nile Virus.” Neglected Tropical Diseases, 1 Jan. 2021, pp. 197–224, link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-63384-4_10, https://doi.org/10.1007/978-3-030-63384-4_10
  4. “WNMS - Overview: West Nile Virus Antibody, IgM, Serum.” @Mayocliniclabs, 2013, www.mayocliniclabs.com/test-catalog/overview/36770#Clinical-and-Interpretive

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu