Banner Anticorpi anti-aquaporin 4

Anticorpi anti-aquaporin 4

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Dozarea anticorpilor anti-aquaporin 4 poate fi utilizată pentru diagnosticarea precoce a neuromielitei optice și a sclerozei multiple, dar și pentru monitorizarea tratamentului.

Proteina Aquaporin 4 a fost identificată ca fiind antigenul țintă al anticorpilor produși de organismul pacienților diagnosticați cu neuromielita optică (NMO) sau sindromul Devic. Anticorpii anti-aquaporin 4 reprezintă un marker serologic sensibil și foarte specific al neuromielitei optice, care poate facilita diagnosticul diferențial al bolii, dar și al sclerozei multiple clasice.

Neuromielita optică este o formă extrem de rară din grupul bolilor demielinizante ale sistemului nervos central care poate duce la nevrite optice bilaterale, urmată într-un interval de zile sau săptămâni de o mielită transversă. Neuromielita optică este o afecțiune autoimună și se manifestă prin afectarea nervilor optici și a măduvei spinării.

În anul 2004, la pacienții diagnosticați cu neuromielită optică a fost detectat un nivel crescut de autoanticorpi specifici numiți Aquaporin 4 care nu sunt prezenți în cazul pacienților diagnosticați cu scleroză multiplă sau la persoanele sănătoase.

Așadar, determinarea anticorpilor anti-Aquaporin 4 permite şi diferențierea în diagnosticarea dintre neuromielita optică și scleroza multiplă.

Probă Anticorpi anti-aquaporin 4 Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-Aquaporin 4

Determinarea anticorpilor anti-Aquaporin 4 este indicată pentru diagnosticarea neuromielitei optice și a sclerozei multiple, dar și pentru administrarea unei scheme de tratament corespunzătoare gradului de afectare a pacienților.

Neuromielita optică este des întâlnită la populația de culoare sau asiatică, iar simptomele sunt reprezentate de:

 • tulburări vizuale acute (care poate ajunge la orbire în câteva ore sau zile);
 • tulburări de sensibilitate;
 • sindrom paraplegic;
 • slăbiciune musculară sau paralizia extremităților;
 • pierderea controlului asupra intestinului sau vezicii urinare.

Procedura recoltare

Pentru realizarea analizei de anticorpi anti-Aquaporin 4 este necesară recoltarea de sânge venos din plica cotului. Este nevoie de minimum 1 ml de sânge care se depozitează într-un vacutainer fără anticoagulant, cu/fără gel separator.

Pacientul nu necesită o pregătire prealabilă pentru acest tip de analiză.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru anticorpi anti-Aquaporin 4 se exprimă sub formă de titru (cantitate de soluție exprimată în grame care se dizolvă într-un mililitru de soluție) de < 1/10 g/ml.

O valoare a titrului mai mică de <1/10 este specifică pentru un rezultat negativ, urmând ca valorile mai mari de <1/10 să fie specifice pentru un rezultat pozitiv.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să fie diferite de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Posibile cauze de interferențe ale analizei apar atunci când proba este contaminată bacterian, nu a fost ținută la temperatura indicată ori este vorba despre o probă hemolizată (adică are loc un proces de descompunere a globulelor roșii din sânge, cauzat de o anemie, de o posibilă boală hepatică de care suferă pacientul sau de o reacție la transfuzie).

Valori scăzute

Valorile scăzute de anti-Aquaporin 4 sunt semnalate în perioadele de stabilizare a neuromielitei optice, în urma tratamentului specific sau cu perioadele de remisiune a acestei afecțiuni.

Valori crescute

Valorile crescute de anticorpi anti-Aquaporin 4 apar, mai ales, la pacienții cu neuromielită optică într-un stadiu avansat. Acești anticorpi sunt 100% specifici pentru NMO și au o sensibilitate de 91% pentru această afecțiune.

Bibliografie

 1. “Anti-Aquaporin 4 (AQP4) (249-323) Antibody.” Alomone Labs, 8 June 2022, www.alomone.com
 2. Takahashi T, Fujihara K, Nakashima I et al. Anti-aquaporin-4 antibody is involved in the pathogenesis of NMO: a study on antibody titre. In Brain, 2007, May 130 (Pt 5):1178-80.
 3. Bennett JL, Lam C, Kalluri SR, Saikali P, Bautista K, Dupree C, et al. Intrathecal pathogenic anti-aquaporin-4 antibodies in early neuromyelitis optica. Annals of neurology. 2009;66(5):617-29. Epub 2009/11/26.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu