Banner Albumina serică

Albumina serică

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Albumina este substanța care asigură distribuția normală a fluidelor în organismul nostru. Această substanță este produsă de ficat și este considerată cea mai importantă componentă proteică din plasmă, lichidul cefalo-rahidian și urină.

Proteinele se pot împărți în două categorii mari: albumine și globuline. Albumina este formată în ficat, reprezintă 55-60% din totalul proteinelor serice. Serumalbuminele reprezintă o sursă mobilă de aminoacizi și de azot, utilizabilă de diverse țesuturi. Schimbul permanent dintre serumalbumine și țesuturi explică frecvența variațiilor cantitative ale fracțiunii albuminice în diverse stări patologice. Fiind o moleculă de origine hepatică, albumina ajută la evaluarea funcției hepatice.

Albumina umană menține apa în vasele de sânge și se asigură că aceasta nu ajunge în țesuturi. În cazul în care vorbim despre un nivel de albumină scăzut în organism, apa trece din vasele de sânge în țesuturi și apar edeme. Tot albumina este responsabilă de transportul diferitelor substanțe în organism: hormoni, grăsimi, vitamine, bilirubina, medicamente.

Un nivel prea mare de albumină este la fel de periculos pentru organism. Detectarea unei cantități mari de albumină în urină se asociază, de cele mai multe ori, cu o condiție patologică: afectare hepatică sau renală.

Albumina scade ca răspuns la procesele infecțioase și inflamatorii acute, are un timp de înjumătățire de 18-20 zile, iar această perioadă este scurtată în: infecții severe, hemoragii, intervenții chirurgicale, pierderi proteice la nivel renal, gastrointestinal și cutanat.

În anumite cazuri, este recomandată administrarea de albumină umană (produs farmaceutic), obținut din sânge uman. Administrarea de perfuzie cu albumină umană se face numai în spital, la recomandarea și sub supravegherea unui specialist.

Există mai multe analize care pot cuantifica nivelul albuminei din organism: dozarea cantitativă a albuminei serice, electroforeza proteinelor serice, dozarea albuminei în urină (microalbuminuria).

Probă Albumina serică Medlife

Când este recomandată determinarea albuminei serice

De cele mai multe ori, determinarea albuminei serice este recomandată în:

 • evaluarea stării nutritive;
 • prezența edemelor;
 • afecțiuni renale asociate cu proteinuria;
 • ciroza hepatică;
 • serie de boli cronice consumptive.

Procedura recoltare

Analiza nu necesită pregătiri speciale, se face dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate).

Interpretare rezultate

Pentru albumina serică, valorile de referință sunt stabilite în funcție de vârstă.

Vârstă Valoare g/dl
Nou-născut 0-4 zile 2.8 - 4.4
Copii 4 zile - 14 ani 3.8 - 5.4
Copii 14 - 18 ani 3.2 - 4.5
Adult 3.5 - 5.2

Valori normale de albumină sunt considerate, la un adult, cele aflate în intervalul 3.5-5.2 g/dL. Limita de detecție – 0.3 g/dL (45.6 μmol/L).

Interferențe și limite

Nivelul de albumină umană este extrem de sensibil în raport cu o serie de factori interni și externi. Ca urmare, pentru a determina cât mai exact nivelul de albumină din plasmă, este recomandat ca pacientul să întrerupă administrarea de medicamente care afectează rezultatul analizei. Astfel de medicamente sunt steroizii anabolizanți, androgeni, hormonii de creștere, insulina.

Medicamentele care duc la albumină crescută sunt cele care conțin progesteron.

Administrarea unor medicamente duce la un nivel scăzut de albumină: alupurinol, asparaginaza, azatioprina, clorpropamida, cisplatin, dapson, dextran, estrogeni, ibuprofen, isoniazid, nitrofurantonin, contraceptive orale, fenitoina, prednison (doze mari), acid valproic.

Interferențe cu rezultatul analizei se observă și la pacienții cu gamapatii mononucleare, în special de tip IgM (boala Waldenstrom). În cazul acestora, în cele mai frecvente situații, rezultatul analizei de laborator este neconcludent.

Valori scăzute

Dacă analiza de laborator indică albumine scăzute în organism, acest rezultat poate sugera o serie mai lungă de afecțiuni.

Frecvent, valori scăzute de albumină umană se întâlnesc în:

 • Malnutriție proteică;
 • Deficit de sinteză: hepatite, ciroză hepatică;
 • Pierdere extravasculară de proteine;
 • Sarcină, hipertiroidism;
 • Sindrom nefrotic (proteinuria > 3.5 g/24 h) se asociază cu pierdere de albumină în urină;
 • Enteropatia cu pierdere de proteine;
 • Arsuri extinse;
 • Afecțiuni ale mucoasei intestinale;
 • Hemodiluție;
 • Insuficiență cardiacă congestivă;
 • Inflamații acute și cornice.

Determinarea nivelului de albumină se interpretează în context clinic, ținându-se cont de necesitățile fiziologice ale pacientului la momentul recoltării analizei, comorbiditățile asociate, dacă există, dar și de vârstă. Albumina umană este un indicator al stării de nutriție a organismului, mai ales la pacienții cu afecțiuni cronice. Practica medicală a constatat că persoanele vârstnice spitalizate prezintă, frecvent, hipoalbuminemie.

Valori crescute

Albumina crescută poate fi un indicator al unei deshidratări severe în organism. Trebuie reținut însă că un nivel de albumină crescut nu reprezintă un indicator al unei afecțiuni majore în organism.

Bibliografie

 1. Feldman, D. “Adhesion and Hemostasis in Surgery.” Encyclopedia of Materials: Science and Technology, 2001, pp. 38–43, www.sciencedirect.com/, 10.1016/b0-08-043152-6/00007-3
 2. https://medlineplus.gov/
 3. “Albumin (Blood) - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu/
 4. https://www.mdpi.com/
 5. Chien, Shih-Chieh, et al. “Critical Appraisal of the Role of Serum Albumin in Cardiovascular Disease.” Biomarker Research, vol. 5, no. 1, 10 Nov. 2017, www.biomarkerres.biomedcentral.com/, 10.1186/s40364-017-0111-x

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu