Informații generale
Albumina este substanța care asigură distribuția normală a fluidelor în organismul nostru. Această substanță este produsă de ficat și este considerată cea mai importantă componentă proteică din plasmă, lichidul cefalo-rahidian și urină.
Proteinele se pot împărți în două categorii mari: albumine și globuline. Albumina este formată în ficat, reprezintă 55-60% din totalul proteinelor serice. Serumalbuminele reprezintă o sursă mobilă de aminoacizi și de azot, utilizabilă de diverse țesuturi. Schimbul permanent dintre serumalbumine și țesuturi explică frecvența variațiilor cantitative ale fracțiunii albuminice în diverse stări patologice. Fiind o moleculă de origine hepatică, albumina ajută la evaluarea funcției hepatice.
Albumina umană menține apa în vasele de sânge și se asigură că aceasta nu ajunge în țesuturi. În cazul în care vorbim despre un nivel de albumină scăzut în organism, apa trece din vasele de sânge în țesuturi și apar edeme. Tot albumina este responsabilă de transportul diferitelor substanțe în organism: hormoni, grăsimi, vitamine, bilirubina, medicamente.
Un nivel prea mare de albumină este la fel de periculos pentru organism. Detectarea unei cantități mari de albumină în urină se asociază, de cele mai multe ori, cu o condiție patologică: afectare hepatică sau renală.
Albumina scade ca răspuns la procesele infecțioase și inflamatorii acute, are un timp de înjumătățire de 18-20 zile, iar această perioadă este scurtată în: infecții severe, hemoragii, intervenții chirurgicale, pierderi proteice la nivel renal, gastrointestinal și cutanat.
În anumite cazuri, este recomandată administrarea de albumină umană (produs farmaceutic), obținut din sânge uman. Administrarea de perfuzie cu albumină umană se face numai în spital, la recomandarea și sub supravegherea unui specialist.
Există mai multe analize care pot cuantifica nivelul albuminei din organism: dozarea cantitativă a albuminei serice, electroforeza proteinelor serice, dozarea albuminei în urină (microalbuminuria).
Când este recomandată determinarea albuminei serice
De cele mai multe ori, determinarea albuminei serice este recomandată în:
- evaluarea stării nutritive;
- prezența edemelor;
- afecțiuni renale asociate cu proteinuria;
- ciroza hepatică;
- serie de boli cronice consumptive.
Procedura recoltare
Analiza nu necesită pregătiri speciale, se face dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate).
Interpretare rezultate
Pentru albumina serică, valorile de referință sunt stabilite în funcție de vârstă.
Vârstă | Valoare g/dl |
Nou-născut 0-4 zile | 2.8 - 4.4 |
Copii 4 zile - 14 ani | 3.8 - 5.4 |
Copii 14 - 18 ani | 3.2 - 4.5 |
Adult | 3.5 - 5.2 |
Valori normale de albumină sunt considerate, la un adult, cele aflate în intervalul 3.5-5.2 g/dL. Limita de detecție – 0.3 g/dL (45.6 μmol/L).
Bibliografie
- Feldman, D. “Adhesion and Hemostasis in Surgery.” Encyclopedia of Materials: Science and Technology, 2001, pp. 38–43, www.sciencedirect.com/, 10.1016/b0-08-043152-6/00007-3
- https://medlineplus.gov/
- “Albumin (Blood) - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu/
- https://www.mdpi.com/
- Chien, Shih-Chieh, et al. “Critical Appraisal of the Role of Serum Albumin in Cardiovascular Disease.” Biomarker Research, vol. 5, no. 1, 10 Nov. 2017, www.biomarkerres.biomedcentral.com/, 10.1186/s40364-017-0111-x
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.