Banner ADN Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhoeae

ADN Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhoeae

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Infecțiile produse de Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhoeae sunt două dintre cele mai întâlnite boli cu transmitere sexuală. Există și pacienți la care aceste infecții nu determină manifestări clinice, infecțiile fiind considerate asimptomatice.

Infecția cu Chlamydia trachomatis este o infecție bacteriană, cu transmitere sexuală (BTS). Neisseria gonorrhoeae este agentul patogen bacterian responsabil pentru afecțiunea cunoscută sub numele de gonoree. Netratată, în timp, gonoreea poate duce la afectare oculară și infertilitate la copii, sterilitate și afectarea organelor reproducătoare la adulți.

Infecția cu Chlamydia trachomatis este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală. În majoritatea cazurilor, infecția este asimptomatică, fiind descoperită întâmplător în urma screeningului. Netratată, infecția se poate manifesta ca boală inflamatorie pelvină la femei, dar poate da sterilitate la ambele sexe.

Infecția cu Neisseria gonorrhoeae este mai puțin frecventă decât cea cu Chlamydia trachomatis, dar poate duce la urmări grave în cazul în care rămâne netratată. La bărbați, infecția la nivelul organelor genitale duce cel mai frecvent la uretrită, care este simptomatică în majoritatea cazurilor. La femei, infecția la nivelul genital poate fi asimptomatică, dar poate să progreseze spre boala inflamatorie pelvină.

Infecția cu Neisseria gonorrhoeae este una dintre cauzele infertilității la ambele sexe.

Printre simptomele infecției date de Chlamydia trachomatis se numără:

 • Dureri la urinare
 • Secreții vaginale
 • Secreția din penis
 • Dureri în timpul contactului sexual în cazul femeilor
 • Sângerări între menstruații și după întreținerea de raporturi sexuale în cazul femeilor
 • Durere testiculară

Simptomele date de infecția cu Neisseria gonorrhoeae:

 • Scurgeri vaginale apoase, cremoase sau verzui
 • Durere sau arsură în timpul urinării
 • Nevoia de a urina des
 • Durere în timpul contactului sexual (la femei)
 • Durere în abdomenul inferior
 • Prurit (mâncărimi) și dureri anale
 • Sângerare rectală sau scurgeri frecvente
Probă ADN Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhoeae Medlife

Când este recomandată detecția de ADN Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhoeae

Identificarea Neisseria gonorrhoeae și Chlamydia trachomatis se face prin cultura celulară, pentru cea din urmă existând și metode imunologice de depistare a antigenului.

Tehnicile de cultură celulară, fiind laborioase, au fost înlocuite în ultima vreme cu tehnici de biologie moleculară, detecția de ADN bacterian pentru ambii agenți etiologici fiind mult mai ușoară. De asemenea, ADN bacterian pentru Neisseria poate fi identificat la bărbat prin recoltarea unei probe de urină.

Testarea ADN pentru Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhoeae se recomandă atât femeilor, cât și bărbaților.

De asemenea, persoanele predispuse la contractarea bacteriilor de acest tip ar trebui să efectueze controale de rutină pentru monitorizarea stării de sănătate. Includem aici persoanele care își încep viața sexuală timpuriu, persoanele cu multipli parteneri sexuali, persoanele care nu folosesc metode de protecție sexuală, persoane predispuse să dezvolte astfel de infecții.

Procedura recoltare

În cazul bărbaților, este suficientă o cantitate mică de urină recoltată în cursul dimineții, din primul jet.

La femei, medicul specialist recoltează probe de la nivelul colului uterin.

Interpretare rezultate

Identificarea uneia dintre cele două bacterii presupune inițierea unui tratament specific de boală, realizat de către medicul specialist. O evoluție clinică favorabilă se traduce prin eradicarea germenului de la nivelul tractului urogenital.

Interferențe și limite

Un rezultat nedetectabil nu exclude prezența unei infecții, metoda de identificare RT-PCR fiind dependentă de încărcătura bacteriană din probă, de stadiul incipient al infecției, de calitatea probei recoltate.

Pot exista și rezultate negative sau chiar invalide atunci când probele biologice sunt contaminate cu o cantitate mai mare sau mai mică de sânge. În acest caz, vorbim de interferențe ce apar la nivel de fază preanalitică. Este recomandată colectarea unei alte probe, respectându-se cu strictețe procedura de recoltare.

Rezultat pozitiv

Rezultatul pozitiv este o confirmare a faptului că proba recoltată și analizată conține ADN Chlamydia trachomatis și/sau Neisseria gonorrhoeae, deci infecția este prezentă la nivel de tract urogenital.

Este imperios necesară administrarea unui tratament medicamentos, în vederea eliminării acesteia.

Rezultat negativ

În cazul unui rezultat negativ, cu persistența simptomatologiei clinice, se recomandă investigații suplimentare, examene paraclinice care, coroborate, să infirme/confirme prezența unei infecții la nivelul tractului urogenital.

Bibliografie

 1. “Chlamydia Trachomatis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
 2. McSheffrey, Gordon G., and Scott D. Gray-Owen. “Neisseria Gonorrhoeae.” Molecular Medical Microbiology, 2015, pp. 1471–1485, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-0-12-397169-2.00082-2
 3. Van Dyck, E., et al. “Detection of Chlamydia Trachomatis and Neisseria Gonorrhoeae by Enzyme Immunoassay, Culture, and Three Nucleic Acid Amplification Tests.” Journal of Clinical Microbiology, vol. 39, no. 5, May 2001, pp. 1751–1756, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1128/jcm.39.5.1751-1756.2001
 4. “Sexually Transmitted Infections (STIs).” Who.int, World Health Organization: WHO, 22 Nov. 2021, www.who.int
 5. “Chlamydia Trachomatis & Neisseria Gonorrhoeae (CT/NG) DNA | Newfoundland & Labrador Public Health Laboratory.” Publichealthlab.ca, 2022, https://publichealthlab.ca
 6. Lee, Sin Hang, et al. “DNA Sequencing Validation ofChlamydia TrachomatisandNeisseria GonorrhoeaeNucleic Acid Tests.” American Journal of Clinical Pathology, vol. 129, no. 6, June 2008, pp. 852–859, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1309/y2202rvcgrww1rwb
 7. “Chlamydia Trachomatis Antibody Blood Test IgG, IgA, IgM: Request a Test.” Requestatest.com, 2022, https://requestatest.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu