Informații generale
Testul de activitate a diaminoxidazei (DAO) este indicat pentru diagnosticarea intoleranței la histamină.
Histamina reprezintă un compus natural implicat în reglarea funcțiilor specifice ale sistemului digestiv, sistemului nervos și sistemului imunitar. Intoleranța la histamină este o afecțiune medicală ce se instalează în organism ca urmare a nivelurilor crescute ale acestei substanţe.
Diaminoxidaza este o enzimă produsă de organism pentru a descompune histamina din alimente. Când ea nu este în cantitate suficientă, apare deficitul de diaminoxidază care poate declanșa intoleranța la histamină. Acest dezechilibru poate duce la acumularea histaminei în plasmă, ceea ce va avea efecte adverse semnificative asupra organismului, provocând diverse afecțiuni:
- sistem respirator: congestie nazală, astm;
- sistem cardiovascular: aritmii, tensiune arterială crescută/ scăzută;
- sistem epitelial: psoriazis, urticarie, atopii cutanate;
- sistem nervos: amețeli, dureri de cap, migrene;
- sistem digestiv: constipație, dureri de stomac, vomă;
- sistem muscular: dureri musculare;
- sistem osos: dureri osteopatice.
Întrucât simptomele acoperă un spectru foarte larg, pacienții trebuie să apeleze la testarea DAO cât mai repede, pentru a preveni eventuale complicații.
De asemenea, este important de menționat faptul că migrena este unul dintre cele mai întâlnite simptome ale deficienței de diaminoxidază.
Alimente cu conținut ridicat de histamină
Alimentele bogate în histamină sunt:
- bananele;
- roșiile;
- semințele de grâu;
- fasolea;
- papaya;
- ciocolata;
- citricele;
- nucile și alunele;
- coloranții alimentari și alți aditivi.
O dietă alimentară corespunzătoare este necesară în cazul pacienților cu activitate redusă a diaminoxidazei. Așadar, următoarele alimente ar trebui evitate:
- alcool și alte băuturi fermentate;
- alimente fermentate și produse lactate, cum ar fi iaurtul și varza murată;
- fructe uscate;
- avocado;
- vinete;
- spanac;
- carne procesată sau afumată;
- crustacee;
- brânză învechită.
Medicamente care eliberează histamină sau inhibă diaminoxidaza
Există o serie de medicamente, care pot să interfereze cu activitatea diaminoxidazei (DAO), inhibând-o, dar, în același timp, pot să stimuleze eliberarea histaminei în organism. Printre aceste medicamente se numără antibioticele și antidepresivele.
Produse care blochează producția de diaminoxidază
Produsele care blochează producția de diaminoxidază sunt:
- alcoolul;
- ceaiul negru;
- ceaiul mate;
- ceaiul verde;
- energizantele.
Când este recomandată determinarea activității diaminoxidazei (DAO)
Simptomele intoleranței la histamină sunt numeroase și, deseori, pot fi confundate cu semnele unor alergii. În cazul în care se observă senzația de nas înfundat sau dureri de cap imediat după consumul anumitor alimente, trebuie efectuată testarea DAO pentru identificarea unei posibile intoleranțe la histamină. Acest lucru indică faptul că organismul este în incapacitate de a procesa nivelurile ridicate de histamină, ceea ce determină apariția simptomelor.
Testele obișnuite pentru diagnosticarea diverselor tipuri de alergii nu sunt relevante pentru deficiența DAO.
Procedura recoltare
Proba pentru determinarea activității diaminoxidazei se recoltează din sânge venos, într-un vacutainer fără anticoagulant, cu sau fără gel separator, iar pacientul trebuie să nu mănânce înainte de analiză, fiind indicată prelevarea probelor dimineața.
Proba este irelevantă dacă serul este intens hemolizat, icteric, lipemic.
Interpretare rezultate
Valorile normale* pentru testul ce măsoară activitatea diaminoxidazei sunt:
- > 10 U/ml: intoleranță la histamină improbabilă;
- 3 - 10 U/ml: intoleranță la histamină posibilă;
- < 3 U/ml: intoleranță la histamină accentuată.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii utilizați, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Comas-Basté, Oriol, et al. “Histamine Intolerance: The Current State of the Art.” Biomolecules, vol. 10, no. 8, 14 Aug. 2020, p. 1181, www.ncbi.nlm.nih.gov
- Izquierdo-Casas, Joan, et al. “Low Serum Diamine Oxidase (DAO) Activity Levels in Patients with Migraine.” Journal of Physiology and Biochemistry, vol. 74, no. 1, 17 June 2017, pp. 93–99, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Brown, Ritchie E., et al. “The Physiology of Brain Histamine.” Progress in Neurobiology, vol. 63, no. 6, Apr. 2001, pp. 637–672, www.sciencedirect.com, 10.1016/s0301-0082(00)00039-3
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.