Banner Alcool metilic (metanol) în urină

Alcool metilic (metanol) în urină

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Alcoolul metilic (metanol) este o formă a alcoolului extrem de toxică, ce este utilizat în industrie, în produsele de curățare, dar și în diluanți. Metanolul nu se poate deosebi întotdeauna de etanol prin gust și miros, astfel că poate duce la intoxicarea persoanelor ce consumă băuturi alcoolice contrafăcute.

În organism, alcoolul metilic este absorbit în scurt timp din tractul gastrointestinal și distribuit în moleculele de apă din corp, acesta nefiind legat de proteine. Nivelurile maxime de metanol din sânge apar la aproximativ 30-60 de minute de la consum.

Alcoolul metilic poate ajunge în organism prin ingestie, inhalare sau prin contact prelungit cu pielea și ochii, voluntar sau involuntar, și poate fi identificat prin analiza specifică ce poartă denumirea de alcool metilic în urină.

În cazul în care este identificată prezența alcoolului metilic în urină, pacientul a suferit deja o intoxicație care îi afectează sistemul nervos central și care poate duce la acidoză metabolică.

În cazul intoxicației cu alcool metilic, analiza specifică a urinei poate să stabilească nivelul de substanță ingerat și tratamentul necesar pentru ca pacientului să nu îi fie afectată funcționarea normală a organismului.

Probă Alcool metilic (metanol) în urină Medlife

Când este recomandată determinarea de alcool metilic în urină

Analiza pentru determinarea alcoolului metilic în urină este destinată persoanelor care pot suferi intoxicații involuntare cu această substanță, fie prin expunerea la locul de muncă la metanol (intoxicație profesională), prin consumul accidental produse ce au conținut ridicat de alcool metilic, ori, în mod voluntar, ingerează această substanță prin consumul de băuturi alcoolice contrafăcute.

Analiza de laborator este recomandat să fie realizată cât mai rapid în cazul copiilor și adulților la care există suspiciunea că au ingerat, voluntar sau involuntar, produse ce conțin metanol.

Simptomele intoxicației cu alcool metilic (metanol) apar la aproximativ 12-24 de ore de la ingestia produsului toxic. Severitatea lor, precum și a manifestărilor clinice, depinde de cantitatea de alcool metilic pe care pacientul a consumat-o.

Pacienții care s-au intoxicat cu alcool metilic prezintă simptome:

  • neurologice: dureri de cap, amețeli, letargie, stare de confuzie, în cazuri grave convulsii și comă;
  • oculare: scăderea acuității vizuale, vedere încețoșată, sensibilitate la lumină, în cazurile grave se întâlnește pierderea temporară a vederii;
  • digestive: greață, vomă, dureri abdominale, diaree, hemoragii abdominale;
  • respiratorii: respirație dificilă, greoaie;
  • renale: sânge în urină.

Determinarea de alcool metilic în urină este recomandată pacienților care prezintă măcar unul dintre aceste simptome, dacă există informații că a fost posibilă consumarea unui produs cu alcool metilic sau că în mediul de lucru s-a putut produce expunerea accidentală.

Procedura recoltare

Testul pentru determinarea de alcool metilic în urină nu necesită pregătiri speciale. Este realizat dintr-o probă de urină emisă spontan de pacient într-un recipient steril.

Interpretare rezultate

Analiza pentru determinarea alcoolului metilic în urină poate indica dacă substanța a fost detectată sau nu în organismul pacientului. În cazul unui rezultat pozitiv, cantitatea determinată este cuantificată.

Nivelul de referință* pentru alcoolul metilic în urină este de 10 mg/dL.

Analiza care are ca rezultat un nivel al alcoolului metilic în urină mai mare de 10 mg/dL indică intoxicația pacientului.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Recipientul în care este colectată urina emisă spontan pentru analiză trebuie să fie steril, pentru a nu exista riscul ca proba să fie contaminată și, ca urmare, rezultatul să fie eronat.

Determinarea unei cantități mici de alcool metilic în urină, aproape de nivelul de referință, nu exclude posibilitatea ca pacientul să fie intoxicat sever. Interpretarea testului de laborator trebuie făcută de medicul specialist care, pe baza analizei și a altor date clinice, poate decide care este cea mai potrivită schemă terapeutică pentru pacient.

Valori scăzute

Analiza pentru alcool metilic în urină cu rezultat negativ indică faptul că substanța nu a fost determinată la testul de laborator.

Valori mai mici de 10 mg/dL nu sunt echivalente cu un rezultat negativ, ci indică prezența unei cantități mai mici de alcool metilic în organism.

Valori crescute

Orice rezultat al determinării de alcool metilic în urină care indică valori mai mari de 10 mg/dL se corelează cu intoxicația.

Totuși, și în cazul pacienților la care se determină un nivel mai scăzut este nevoie de monitorizarea medicală, întrucât substanța toxică a fost descoperită în organism.

Bibliografie

  1. Bendtsen. “Urinary Excretion of Methanol and 5-Hydroxytryptophol as Biochemical Markers of Recent Drinking in the Hangover State.” Alcohol and Alcoholism (Oxford, Oxfordshire), vol. 33, no. 4, 2021, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1093/oxfordjournals.alcalc.a008415
  2. Kawai, Toshio, et al. “Methanol in Urine as a Biological Indicator of Occupational Exposure to Methanol Vapor.” International Archives of Occupational and Environmental Health, vol. 63, no. 5, Oct. 1991, pp. 311–318, https://link.springer.com, 10.1007/BF00381580

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu