Banner Aldosteron urinar

Aldosteron urinar

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Analizarea nivelului de aldosteron urinar este utilizată pentru diagnosticul hiperaldosteronismului.

Aldosteronul este un hormon mineralocorticoid (format din colesterol), produs în zona glomeruloasă a glandelor suprarenale. Acest hormon este un element component al sistemului renină – angiotensină – aldosteron, implicat în homeostazia sodiului și a potasiului, dar și în menținerea tensiunii arteriale.

Aldosteronul este semnificativ clinic din două motive: o creștere sau o scădere a aldosteronului poate duce la apariția bolilor, în timp ce medicamentele care îi afectează funcția modifică tensiunea arterială. Modificările concentrației de aldosteron, fie prea mari (sindrom Conn și hipertensiune renovasculară), fie prea mici (anumite tipuri de boală Addison și hiperplazie suprarenală congenitală), pot avea efecte dezastruoase asupra organismului.

Producția în exces de aldosteron poartă denumirea de hiperaldosteronism, care se poate prezenta, inițial, ca hipertensiune arterială ușoară sau severă până la refractară, dar poate rămâne, adesea, nediagnosticat. Hiperaldosteronismul poate fi de origine primară sau secundară.

Hiperaldosteronismul primar este cauzat de producția în exces a glandei suprarenale. Se poate prezenta, mai frecvent, ca o tumoră primară, cunoscută sub numele de sindrom Conn sau hiperplazie suprarenală bilaterală.

Hiperaldosteronismul secundar apare din cauza activării excesive a sistemului renină-angiotensină-aldosteron. Această activare poate fi cauzată de o tumoare producătoare de renină, stenoza arterei renale sau tulburări edematoase, cum ar fi insuficiența cardiacă ventriculară stângă, sarcina.

Probă Aldosteron urinar Medlife

Când este recomandată determinarea aldosteronului urinar

Analizarea nivelului de aldosteron urinar se recomandă pentru determinarea hiperaldosteronismului (primar sau secundar), evaluarea pacienților cu hipertensiune arterială sau pentru diagnosticarea unei tulburări hormonale sau endocrine.

Procedura recoltare

Analiza aldosteron urinar se efectuează dintr-un eșantion din urină de 24 de ore.

Prima urină de dimineață se aruncă, iar restul cantității de peste zi și noapte se adună într-un recipient curat, cu volum de minimum 2 litri și cu capac. Se păstrează la întuneric.

Urina de a doua zi dimineață de adaugă peste urina strânsă în recipient. Se citește volumul total și se notează, iar din recipient se decantează o cantitate de urină (cca 10 ml) într-o eprubetă luată în prealabil de la laborator, după ce se omogenizează bine întreaga cantitate de urină. Pe eprubetă se notează volumul total de urină strâns în 24 de ore.

În timpul recoltării este recomandată evitarea efortului fizic, consumului de diuretice sau expunerea la temperaturi ridicate și ingerarea a cel puțin doi litri de lichide.

Interpretare rezultate

Metoda prin care laboratorul MedLife determină concentrația de aldosteron urinar este LC-MS (Liquid chromatography-mass spectrometry), iar intervalul de referință este: 1.6 – 4.8 μg/24 ore.

Intervalul de referință* nu variază în funcție de vârsta și sexul pacientului.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Determinările izolate de aldosteron urinar au valoare limitată în diagnosticul hiperaldosteronismului, iar valorile crescute necesită investigații ulterioare.

Se recomandă întreruperea tratamentului cu antagoniști de aldosteron cu patru săptămâni înainte de recoltare, respectiv a tratamentului anti-hipertensiv cu cel puțin opt ore înaintea recoltării.

Se recomandă ca pacienții să aibă o ingestie normală de sare (aproximativ 3 g sodiu/zi).


Valori crescute

Niveluri crescute de aldosteron urinar se întâlnesc în adenom, aldosteronism primar (sindrom Conn), hipertensiune renovasculară sau aldosteronism secundar.

De asemenea, un rezultat al analizei care indică niveluri crescute de aldosteron urinar se poate întâlni și în afecțiuni cardiace, sindrom nefrotic, sarcină toxică.


Valori scăzute

Niveluri scăzute ale aldosteronului urinar pot indica un deficit de aldosteron sau boala Addison (insuficiența suprarenală primară), care este definită ca manifestare clinică a deficienței cronice de glucocorticoizi și/ sau mineralocorticoizi.

Bibliografie

  1. Scott, Jonathan H, et al. “Physiology, Aldosterone.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 4 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Dominguez, Alejandro, et al. “Hyperaldosteronism.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 12 Feb. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Parmar, Malvinder S, and Shikha Singh. “Conn Syndrome.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 12 Sept. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu