Informații generale
Analizarea nivelului de aldosteron urinar este utilizată pentru diagnosticul hiperaldosteronismului.
Aldosteronul este un hormon mineralocorticoid (format din colesterol), produs în zona glomeruloasă a glandelor suprarenale. Acest hormon este un element component al sistemului renină – angiotensină – aldosteron, implicat în homeostazia sodiului și a potasiului, dar și în menținerea tensiunii arteriale.
Aldosteronul este semnificativ clinic din două motive: o creștere sau o scădere a aldosteronului poate duce la apariția bolilor, în timp ce medicamentele care îi afectează funcția modifică tensiunea arterială. Modificările concentrației de aldosteron, fie prea mari (sindrom Conn și hipertensiune renovasculară), fie prea mici (anumite tipuri de boală Addison și hiperplazie suprarenală congenitală), pot avea efecte dezastruoase asupra organismului.
Producția în exces de aldosteron poartă denumirea de hiperaldosteronism, care se poate prezenta, inițial, ca hipertensiune arterială ușoară sau severă până la refractară, dar poate rămâne, adesea, nediagnosticat. Hiperaldosteronismul poate fi de origine primară sau secundară.
Hiperaldosteronismul primar este cauzat de producția în exces a glandei suprarenale. Se poate prezenta, mai frecvent, ca o tumoră primară, cunoscută sub numele de sindrom Conn sau hiperplazie suprarenală bilaterală.
Hiperaldosteronismul secundar apare din cauza activării excesive a sistemului renină-angiotensină-aldosteron. Această activare poate fi cauzată de o tumoare producătoare de renină, stenoza arterei renale sau tulburări edematoase, cum ar fi insuficiența cardiacă ventriculară stângă, sarcina.
Când este recomandată determinarea aldosteronului urinar
Analizarea nivelului de aldosteron urinar se recomandă pentru determinarea hiperaldosteronismului (primar sau secundar), evaluarea pacienților cu hipertensiune arterială sau pentru diagnosticarea unei tulburări hormonale sau endocrine.
Procedura recoltare
Analiza aldosteron urinar se efectuează dintr-un eșantion din urină de 24 de ore.
Prima urină de dimineață se aruncă, iar restul cantității de peste zi și noapte se adună într-un recipient curat, cu volum de minimum 2 litri și cu capac. Se păstrează la întuneric.
Urina de a doua zi dimineață de adaugă peste urina strânsă în recipient. Se citește volumul total și se notează, iar din recipient se decantează o cantitate de urină (cca 10 ml) într-o eprubetă luată în prealabil de la laborator, după ce se omogenizează bine întreaga cantitate de urină. Pe eprubetă se notează volumul total de urină strâns în 24 de ore.
În timpul recoltării este recomandată evitarea efortului fizic, consumului de diuretice sau expunerea la temperaturi ridicate și ingerarea a cel puțin doi litri de lichide.
Interpretare rezultate
Metoda prin care laboratorul MedLife determină concentrația de aldosteron urinar este LC-MS (Liquid chromatography-mass spectrometry), iar intervalul de referință este: 1.6 – 4.8 μg/24 ore.
Intervalul de referință* nu variază în funcție de vârsta și sexul pacientului.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Scott, Jonathan H, et al. “Physiology, Aldosterone.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 4 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
- Dominguez, Alejandro, et al. “Hyperaldosteronism.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 12 Feb. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov
- Parmar, Malvinder S, and Shikha Singh. “Conn Syndrome.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 12 Sept. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
