Banner Alfa 1 antitripsina (AAT)

Alfa 1 antitripsina (AAT)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Alfa 1 antitripsină (AAT) este una dintre proteinele sintetizate în ficat care are rol în inhibarea proteazei (enzimă digestivă), alături de tripsină. În ser se identifică cel puțin trei tipuri de antiproteaze, dintre care importante sunt alfa1-antitripsina și alfa 2-macroglobulină.

Deficitul de alfa 1 antitripsină, principala antiprotează serică, poate duce la afecțiuni destul de grave, cum ar fi ciroza hepatică sau emfizemul pulmonar, care pot apărea încă de la vârste tinere.

Ficatul este organul cunoscut cel mai adesea pentru capacitatea sa de a se regenera și de a se reface la nivel celular. Bolile ficatului sunt corelate cel mai adesea cu bolile hepatice, iar unul dintre cei mai mari dușmani ai ficatului este alcoolul. Alcoolul poate conduce în timp la apariția cirozei hepatice, o boală care poate pune viața pacientului în pericol. Practic, ca urmare a apariției cirozei, țesutul normal al ficatului se transformă în țesut fibros, cu aspect nodular pe măsura progresiei bolii.

Alfa 1 antitripsina este prezentă la nivelul organismului prin sintetizarea sa de către hepatocite, care se eliberează în sânge și are rolul de a proteja țesuturile pulmonare sănătoase de acțiunea factorilor patogeni.

Așadar, determinarea Alfa 1 antitripsinei (AAT) este o analiză care verifică seric nivelul acestei proteine pentru a vedea dacă ficatul își poate îndeplini funcția metabolică. Această antiprotează înregistrează niveluri mari în cazul infecțiilor bacteriene și a neoplaziilor, fiind considerată o proteină de fază acută.

Probă Alfa 1 antitripsina (AAT) Medlife

Când este recomandată determinarea de alfa1-antitripsina

Recomandarea pentru Alfa 1 antitripsină este specifică situațiilor când apare emfizemul pulmonar precoce. Aceasta este o afecțiune pulmonară obstructivă care se manifestă prin blocarea căilor respiratorii, o boală cu caracter ireversibil studiată de ramura medicală numită pneumologie. Caracteristica acestei boli este apariția în intervale de vârstă de peste 50 de ani, iar dacă se manifestă mult mai devreme, este necesară investigarea Alfa 1 antitripsinei.

În același timp, Alfa 1 antitripsina se recomandă să fie determinată seric și în cazul diagnosticării unor boli cu caracter inflamatoriu, în cazul cirozei hepatice, mai ales în cazul copiilor sau în situațiile în care se constată un nivel scăzut al Alfa 1 globulinelor.

Principalele modificări ale Alfa 1 antitripsinei apar la copil sub forma:

  • hepatitei neonatale;
  • icterului prelungit;
  • cirozei hepatice (este principala cauză de transplant hepatic la copil).

Principalele modificări ale Alfa 1 antitripsinei apar la adult sub formă de:

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face a jeun (pe nemâncate), din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant, cu sau fără gel separator.

Nu este necesară pregătirea prealabilă a pacienților, însă este necesară verificarea valorilor pentru proteina C reactivă. Dacă aceasta are valori pozitive, se recomandă evitarea determinării serice a Alfa 1 antitripsină.

Interpretare rezultate

Valorile de referință ale analizei Alfa 1antitripsină sunt cuprinse între 0.9 - 2.0 g/L.

Limita de detecție pentru Alfa 1 antitripsină este de 0.21 g/L.

Valori critice ale Alfa 1 antitripsinei se consideră cele sub 0.7 g/L. În acest caz există riscuri crescute în ceea ce privește apariția emfizemului pulmonar precoce.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în cazul nivelurilor ridicate de proteină C reactivă.

Rezultatele analizelor sunt, în general, exacte, existând în foarte puține cazuri posibilitatea unor rezultate eronate.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale AAT indică apariția emfizemului pulmonar precoce, dar pot fi observate și în cazul sindromului nefrotic sau al cazurilor de malnutriție.

Valori crescute

Valori crescute pot să apară în contextul bolilor inflamatorii și în timpul sarcinii, în cazul în care pacientul se află sub tratament cu contraceptive orale sau tratamente pe bază de estrogeni.

Bibliografie

  1. Stoller, James K, et al. “Alpha-1 Antitrypsin Deficiency.” Nih.gov, University of Washington, Seattle, 21 May 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Torres-Durán, María, et al. “Alpha-1 Antitrypsin Deficiency: Outstanding Questions and Future Directions.” Orphanet Journal of Rare Diseases, vol. 13, no. 1, 11 July 2018, https://ojrd.biomedcentral.com/, 10.1186/s13023-018-0856-9

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu