medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Boala Conn

Boala Conn

Alte denumiri: Hiperaldosteronismul primar

Descoperă informații utile despre boala conn: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre boala Conn

Sindromul Conn, sau hiperaldosteronismul, primar definește afecțiunea care face ca glandele suprarenale să producă prea mult hormon mineralocorticoid (aldosteron), hormon care ajută la reglarea excreției de apă, sodiu și potasiu. Glandele suprarenale sunt două glande mici, triunghiulare, situate deasupra rinichilor.

Această afecțiune rezultă din producția excesivă de aldosteron de una sau ambele glande suprarenale. De obicei, cauza hiperaldosteronismului o reprezintă o formațiune benignă, prezentă într-una din glandele suprarenale, mai rar, o mărire a ambelor glande suprarenale și, extrem de rar, un cancer la nivelul unei glande suprarenale.

Sindromul Conn se manifestă, de obicei, prin hipertensiune arterială și niveluri scăzute de potasiu în sânge. Lăsată netratată, hipertensiunea arterială crește riscul de complicații, inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral, în timp ce nivelul scăzut de potasiu poate cauza neregularități ale ritmului cardiac și afectare a musculaturii.

Orice persoană este în pericol de a dezvolta boala Conn, dar este suspectată această afecțiune la cei care au hipertensiune asociată cu niveluri scăzute de potasiu în sânge, hipertensiune arterială cu debut la vârstă tânără, hipertensiune arterială rezistentă la tratament (necesită trei sau mai multe medicamente antihipertensive) sau hipertensiune însoțită de prezența unei tumori la nivelul glandei suprarenale.

model rinichi

Cauze

Sindromul Conn este caracterizat printr-o producție excesivă de aldosteron de glandele suprarenale. Acest hormon ajută la reglarea tensiunii arteriale prin creșterea resorbției de sodiu și apă la nivel renal, cu creșterea volumului sanguin și a tensiunii arteriale.

În majoritatea cazurilor, cauza sindromului Conn o reprezintă existența unei tumori benigne (necanceroase), la nivelul unei glande suprarenale. Alteori ambele glande suprarenale sunt mărite și produc aldosteron în exces (hiperplazie adrenală).

Rareori, cauza sindromului Conn poate fi o tulburare ereditară.

În cazuri extrem de rare, tumorile canceroase, din una sau ambele glande suprarenale, pot cauza afecțiunea.

Factori de risc

Anumite persoane pot avea un risc mai crescut de a dezvolta boala Conn, dar oricine poate fi diagnosticat cu acest sindrom, mai ales dacă prezintă deja următoarele:

  • tensiune arterială diagnosticată înainte de 30 de ani;
  • tensiune arterială care este sub tratament cu mai multe tipuri de medicamente;
  • tumoră suprarenală;
  • nivel scăzut de potasiu în sânge.

Simptome

Sindromul Conn determină hipertensiune arterială, care poate fi asociată cu un nivel scăzut al potasiului în sânge. Scăderea nivelului de potasiu din sânge (hipopotasemia), poate cauza tulburări neuromusculare, de la slăbiciune la paralizie musculară, și tulburări ale ritmului cardiac, uneori putând duce la pierderea conștienței.

Alte simptome pot include:

  • sete excesivă;
  • oboseală;
  • urinare frecventă;
  • durere de cap;
  • crampe musculare;
  • tulburări de vedere;
  • tulburări ale ritmului cardiac;
  • slăbiciune a membrelor sau furnicături.
Adenom ce poate produce hormoni responsabili pentru Boala Conn

Diagnosticare

Diagnosticul de sindrom Conn este pus de medic prin măsurarea nivelurilor de hormoni - aldosteronul și renina, împreună cu electroliții, inclusiv sodiu și potasiu, la pacienții cu tensiune arterială ridicată. Electroliții sunt minerale care ajută la echilibrarea cantității de apă din organism.

Medicul poate recomanda teste suplimentare pentru a stabili cauza sindromului Conn. Acestea pot include:

Tratament

Dacă aldosteronul în exces este produs de ambele glande suprarenale, tratamentul va fi medicamentos, cu medicamente care blochează efectele hormonului.

Dacă este produs de o tumoră de la nivelul unei glande suprarenale, tratamentul va fi chirurgical și constă în îndepărtarea glandei suprarenale afectate.

De asemenea, medicul poate recomanda modificări ale stilului de viață, pentru a reduce efectul producției suplimentare a hormonului, cum ar fi:

  • exerciții frecvente;
  • limitarea consumului de alcool;
  • reducerea sodiului (sare) în dietă;
  • renunțarea la fumat.

Complicații

Dacă nu este tratată supraproducția de aldosteron, tensiunea arterială poate crește la niveluri periculoase. Funcționarea defectuoasă a glandelor suprarenale, poate, de asemenea, să perturbe echilibrul electroliților din organism.

Dezechilibrele electrolitice și hipertensiunea arterială, pe termen lung, determină un risc mare de complicații grave, cum ar fi:

Prevenție

Nu există nicio modalitate de a preveni sindromul Conn. Monitorizarea frecventă a tensiunii arteriale poate ajuta la identificarea precoce a problemelor pe care le determină afecțiunea.

Bibliografie

  1. “Conn Syndrome: What Is It, Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatment, and More | Osmosis.” Osmosis, 2020, www.osmosis.org
  2. Parmar, Malvinder S, and Shikha Singh. “Conn Syndrome.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 12 Sept. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. “Conn’s Syndrome: Symptoms, Diagnosis & Treatment - Urology Care Foundation.” Urologyhealth.org, 2023, www.urologyhealth.org

Echipa medicală - Endocrinologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.