Banner Alfa 2 macroglobulină

Alfa 2 macroglobulină

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Analiza alfa 2 macroglobulinei este o testare cu o importanță majoră în diagnosticarea diferențiată a sindromului nefrotic. Afecțiunea este caracterizată prin valori mari de alfa 2 macroglobulină ca urmare a pierderii proteinelor cu greutate moleculară mai mică.

Testarea este, de asemenea, o metodă de investigație non-invazivă a funcției hepatice. Persoanele diagnosticate cu ciroză hepatică prezintă şi ele valori crescute ale proteinei alfa 2 macroglobulină.

Alfa 2 macroglobulina (A2M) este una dintre cele mai mari proteine plasmatice și un inhibitor de protează, fiind capabilă să inactiveze diferiți compuși organici. Alfa 2 macroglobulina îndeplinește diferite funcții efectoare și inhibitoare pentru sistemul limfatic, inhibă componente ale sistemului complementului și ale hemostazei, se leagă de numeroşi factori de creștere și cytokine și funcționează ca un inhibitor al coagulării prin încetinirea acțiunii trombinei. Este produsă, în principal, de ficat și sintetizată local de macrofage, fibroblaste și celule adrenocorticale.

De asemenea, alfa 2 macroglobulina ar fi implicată și în apariția Alzheimerului, în sensul că o anumită formă a acestei proteine crește riscul de apariție a bolii.

Probă Alfa 2 macroglobulină Medlife

Când este recomandată determinarea alfa 2 macroglobulinei

Analiza pentru determinarea alfa 2 macroglobulinei este recomandată în evaluarea pacienților diagnosticați cu pancreatită, ciroza, diabet zaharat ori sindrom nefrotic.

Procedura recoltare

Analiza presupune prelevarea unei probe de sânge venos din plica cotului, între 0.5 ml și 1 ml de ser. Recoltarea se face dimineața, pe nemâncate, iar sângele se stochează într-un vacutainer fără coagulant cu sau fără gel separator.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru alfa 2 macroglobulină sunt cuprinse între 1.3 - 3 g/L.

Creșterile sau scăderile de alfa 2 macroglobulină pot fi observate din modificările fracţiunii alfa 2 globulinelor din electroforeza proteinelor serice.

*Valorile de referință și rezultatele analizelor sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

În prelucrarea probei trebuie avut grijă și la posibilele interferențe, iar un motiv de respingere o reprezintă specimenul lipemic, adică acea probă de sânge care în urma analizei arată că pacientul a mâncat înainte de recoltare.

Valori scăzute

Nivelurile de alfa 2 macroglobulină scăzute apar la persoanele diagnosticate cu insuficiență hepatică severă, pancreatită acută, sepsis (răspuns inflamator exagerat al organismului la o infecție) sau prezintă hemoragii severe.

De asemenea, valori scăzute apar și în cazul pacienților supuși unei intervenții chirurgicale majore sau care au trecut printr-un infarct miocardic acut. Aceștia din urmă, chiar dacă au valori plasmatice mai mici de alfa 2 macroglobulină, au un prognostic de supraviețuire mai mare de un an.

De altfel, un nivel scăzut al acestei proteine nu a fost asociat, până acum, cu vreo afecțiune sau cu vreo deficiență care să ducă la îmbolnăvire.

Valori crescute

Valori de alfa 2 macroglobulină crescute sunt înregistrate cu precădere la pacienții care suferă de sindrom nefrotic (când are loc o pierdere de proteine), ciroză hepatică sau nefropatie diabetică.

Bibliografie

  1. Satou, Motoyasu, and Hiroyuki Sugimoto. “The Study of Ghrelin Deacylation Enzymes.” Methods in Enzymology, 2012, pp. 165–179, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-0-12-381272-8.00011-8
  2. “A2M - Overview: Alpha-2-Macroglobulin, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2018, www.mayocliniclabs.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu