cell

Calculator analize

Alfa fetoproteina

AFP este o glicoproteina care, din punct de vedere electroforetic, apartine fractiei alfa-1 globulinelor.

Impreuna cu CEA (antigen carcinoembrionar) face parte din grupul antigenelor oncofetale, fiind sintetizata in tractul gastrointestinal, ficat si sacul vitelin. In functie de varsta gestationala, AFP ajunge pe cale transplacentara in circulatia materna, atingand un maximum de concentratie in saptamanile 32-36.

Dupa nastere, nivelul seric de AFP scade progresiv, cu timp de injumatatire de aproximativ 4-7 zile, astfel ca valori similare cu ale adultului normal sunt atinse abia dupa aproximativ 10 luni de viata extrauterina.

AFP in asociere cu estriol liber (neconjugat) si hCG (hormon corionic gonadotrop) reprezinta parametrii biologici folositi in interpretarea screeningului prenatal de trimestru II

Este considerat marker tumoral in urmatoarele afectiuni maligne: carcinom hepatocelular primar, tumori testiculare si ovariene

La adult se intalnesc concentratii crescute de AFP- tranzitorii sau persistente - in afectiuni benigne cum ar fi: defecte de tub neural, hepatite virale, ciroza biliara primitiva, afectiuni hepatobiliare, sindrom ataxie-telangiectazie, sindrom Wiskott-Aldrich, sarcina multipla, boli autoimune, tirozinemia ereditara.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Alfa fetoproteina

Interpretare valori mari:

In sarcina, valori crescute se coreleaza cu: risc crescut pentru gemelaritate, defecte deschise de tub neural fetal (anencefalie sau spina bifida deschisa, mielocel), defecte ale peretelui ventral (omfalocel, gastroschizis), atrezie intestinala, hepatita, hidrops fetal, moarte intrauterina, hemoragie feto-materna, nefropatii congenitale cu proteinurie.

La adult, valori crescute se intalnesc in:

  • Afectiuni maligne: seminomul testicular, cancer ovarian, carcinomul hepatic; cu grad redus de specificitate pot apare valori crescute in tumori gastrointestinale, pancreatice, pulmonare.

  • Afectiuni benigne: hepatita virala, hepatita cronica, ciroza, afectiuni hepato-biliare, rinichiul polichistic, boli autoimune.

 

Interpretare valori mici:

La gravide rezultatele se interpreteaza in functie de varsta gestationala.

In cadrul interpretarii screeningului prenatal de trimestru II, valorile scazute cresc predictia pentru: sindrom Down (trisomia 21), trisomia 18.

In sarcina, valori scazute se coreleaza cu moarte fetala, supraestimarea varstei gestationale, coriocarcinom, mola hidatiforma.

Interferente analitice la analiza Alfa fetoproteina

In tumorile testiculare in stadiu I se pot inregistra uneori valori normale ale AFP Dupa amniocenteza valoarea obtinuta pentru AFP nu corespunde nivelului real.

Femeile cu diabet zaharat au valori cu 20-40 % mai reduse decat femeile non-diabetice.

Valorile obtinute prin diverse tehnici pot varia datorita diferentelor de specificitate si sensibilitate ale metodelor.

Pentru monitorizarea unei afectiuni maligne se recomanda utilizarea aceleiasi tehnici

Recomandari pentru analiza Alfa fetoproteina

AFP este recomandat ca marker tumoral si marker de monitorizare a tratamentului in urmatoarele afectiuni maligne: carinom hepatocelular primar, tumori testiculare si ovariene

Este indicat in monitorizarea pacientilor cu ciroza hepatica pentru depistarea precoce a cancerului hepatic precum si in monitorizarea pacientilor cu risc crescut de tumori germinative

Ca marker de screening prenatal de trimestru II (Triplu Test), impreuna cu Estriol liber (neconjugat) si hCG (hormon corionic gonadotrop) in saptamanile 14 – 19 de sarcina (interval optim: saptamana 16 – 18) ; pentru interpretare in sistem Prisca se solicita ecografia morfofetala si completarea datelor din chestionarul special

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.