Banner Anticorpi anti Coxsackie virus IgM, IgG

Anticorpi anti Coxsackie virus IgM, IgG

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Medicul specialist poate recomanda determinarea anticorpilor anti Coxsackie virus IgM, IgG atunci când se suspectează o infecție.

Virusurile Coxsackie sunt virusuri ce aparțin familiei Picornaviridae, din genul Enterovirus.  Ele cauzează infecții ce apar, în special, la copii. Aceste virusuri prezintă o singură catenă de acid ribonucleic (ARN) și se mai găsesc și sub denumirea de picornavirusuri, datorită dimensiunii mici pe care o au. 

Virusul Coxsackie a fost izolat pentru prima dată în anul 1948, dintr-o probă de materii fecale. Aceste virusuri sunt împărțite în două grupe, și anume:

  • Virusul Coxsackie A sau CVA, cu 23 de serotipuri, ce poate induce leziuni musculare, paralizie și chiar deces; 
  • Virusul Coxsackie B sau CVB, cu 6 serotipuri, ce poate produce leziuni la nivelul organelor, însă nu atât de severe ca cele produse de CVA.

Virusurile Coxsackie sunt foarte periculoase, deoarece pot induce afecțiuni destul de grave. Herpangina, o afecțiune produsă de unul dintre serotipurile CVA, se caracterizează prin apariția unor vezicule dureroase la nivelul gâtului sau cavității bucale. Boala HFMD sau Boala mână-gură-picior apare, de obicei, la copiii cu vârsta de până la 10 ani, în urma infectării cu Coxsackie A16 (CVA16), însă poate fi dezvoltată și de adulți. HMFD se manifestă prin apariția unor afte sau ulcerații la nivelul cavității bucale, palmelor și tălpilor. Serotipurile Coxsackie de tip A pot provoca și conjunctivită hemoragică, în care pacientul prezintă o inflamație la nivelul pleoapelor, disconfort sau sensibilitate crescută la lumină.

Virusul Coxsackie de tip B (CVB) produce pleurodinie epidemică, afecțiune ce se mai poate întâlni și sub denumirea de boala Bornholm. Pleurodinia epidemică prezintă o simptomatologie specifică ce include febră, cefalee, dar și dureri abdominale.

Uneori, ambele tipuri de virusuri, CVA și CVB, pot duce la apariția unor afecțiuni mai grave precum meningita, pericardita și miocardita.

banner-analiza-medicala

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti Coxsackie virus IgM, IgG

Determinarea anticorpilor anti Coxsackie virus IgM, IgG poate fi recomandată de medicul specialist atunci când se suspectează o infecție. Simptomatologia infecției cu Coxsackie poate include:

Procedura de recoltare

Determinarea anticorpilor anti Coxsackie virus IgM, IgG nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial (după masă), într-un vacutainer fără anticoagulant. 

Metoda utilizată pentru testare este ELISA (Enzyme Linked Immunosorbent Assay). ELISA este un imunotest care este deosebit de potrivit pentru determinarea anticorpilor în domeniul serologiei infecțioase. Reacția se bazează pe interacțiunea specifică a anticorpilor cu antigenul corespunzător.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru anticorpii anti Coxsackie virus IgG sunt:

  • Negativ: <11 U/ml
  • Pozitiv: >11 U/ml

Valorile de referință* pentru anticorpii anti Coxsackie virus IgM sunt:

  • Negativ: <10 U/ml
  • Pozitiv: >10 U/ml

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor.  Este important ca interpretarea rezultatelor să se realizeze în context clinic de medicul specialist, luând în considerare mai mulți factori. 


Valori crescute

Valori crescute ale anticorpilor anti Coxsackie virus IgM, IgG sunt specifice unei infecții. Prezenţa anticorpilor IgM este specifică pentru infecţia recentă. 
Anticorpii seroneutralizanţi apar în primele șapte zile, urmând să atingă un titru maxim la trei săptămâni de la debut şi să persiste în ser timp îndelungat. 
Anticorpii IgM pot fi detectați la câteva zile de la debutul bolii. Un rezultat pozitiv pe IgM și/sau un rezultat pozitiv pe IgA, împreună cu o creștere a titrului IgG, este o indicație sigură a infecției acute sau o infecție recentă.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale anticorpilor anti Coxsackie virus IgM, IgG indică absența unei infecții. În cazul în care rezultatul testului este negativ, însă simptomatologia specifică este prezentă, medicul specialist poate recomanda efectuare testului din nou, la un anumit interval de timp, sau realizarea unor investigații suplimentare.

Bibliografie

  1. Patrick, Charles. “Coxsackievirus: Rash, Symptoms, Incubation Period & Treatment.” MedicineNet, MedicineNet, 6 May 2022, www.medicinenet.com
  2. Hashimoto, Ryuichi, et al. “Clinical Manifestations of Acute Coxsackie-B Viral Myocarditis and Pericarditis with a Special Reference to Serum Enzyme Patterns and Long-Term Prognosis.” The Kurume Medical Journal, vol. 34, no. 1, 1 Jan. 1987, pp. 19–27, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.2739/kurumemedj.34.19
  3. “Hand-Foot-And-Mouth Disease-Hand-Foot-And-Mouth Disease - Symptoms & Causes - Mayo Clinic.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
  4. Wang, Min, et al. “Genome Analysis of Coxsackievirus A4 Isolates from Hand, Foot, and Mouth Disease Cases in Shandong, China.” Frontiers in Microbiology, vol. 10, 7 May 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.01001

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu