Chistul hidatic

Alte denumiri ale afectiunii:

Hidatoza, Echinococcoza

viermelui Echinococcus Granulosus .

 Boala este frecventa la ierbivore (cai,oi,caprioare) , parazitul avand nevoie de o gazda intermediara , precum cainele , ca apoi sa ajunga la om. Omul se contamineaza atunci cand ingera ouale de tenie raspandite pe sol care contamineaza apa sau legumele consumate crude, ori cand isi duce mainile la gura fara a le fi spalat, dupa ce a manipulat pamantul sau a mangaiat un caine a carui blana contine parazitul.

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Ecografie 3D, Hepatologie

Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar...

Chistul hidatic - Cauze / agent infectios / factori de risc

Ouale parzitului ingerate de pe alimente , animale sau de pe blana acestora , ajung in intestine , apoi se fixeaza pe peretii acestuia urmand apoi penetrarea intestinelor si ajungand astfel in circulatia sangvina. Migrand , parazitul se dezvolta in ficat , plamani si  mai rar, in alte organe. 

Echinococcus granulosus provoaca formarea chistului hidatic , un fel de tumora rotunda de marime variabila , marginita de un perete gros si umpluta cu un lichid mai mult sau mai putin limpede si cu scolecsi (capete de tenie).

Chistul hidatic - Simptome

Desi multe dintre infestari apar inca din copilarie, simptomatologia apare abia peste ceva ani. In cazul chistului hepatic, icterul este primul semn de boala si cel mai frecvent, iar in cazul chistului pulmonar, descoperirea acestuia este de multe ori intamplatoare in urma unui examen de rutina, cand pacientul se prezinta la medic pentru tuse sau dureri toracice.

Simptomatologia difera in functie de localizarea chistilor .

Icterul, durerea abdominala, colangita prin blocarea cailor biliare se manifesta la nivel hepatic si se poate ajunge si la insuficienta hepatica, sau hepatomegalie.

Cefaleea si ametelile sunt specifice pentru localizarea cerebrala, iar semnele neurologice specifice apar in localizari cerebrale specifice.

Scurgerile minore de lichid hidatic produc durere si chiar o reactie usor alergica urmata de eritem si urticarie.

Poate produce hipertensiune portala sau daca localizarea este splenica determina splenomegalie.

Pe masura ce boala evolueaza, simptomele devin tot mai specifice pentru organele afectate. Echinococcus Granulosus poate afecta orice organ, dar ficatul si plamanii reprezinta 90% din cazuri.

Chistul hidatic - Tratament

Testele de laborator sunt importante in acesta boala , o hemoleucograma completa ajuta la diagnosticarea de hidatoza , testul Elisa cu o acuritate de peste 90 % in cazul chistului hepatic si 40% pentru cel pulmonar.

Imunoelectroforeza si imunodifuzia arata Ac Anti Ag 5 specifici pentru echinococcus.

Radiografia simpla de torace arata chisturile in evolutie sau calcificate.

Computer tomograf cu o acuratete de peste 95 % in diagnosticarea chisturilor incipiente , iar Ultrasonografia imparte chisturile si evolutia acestora in patru tipuri posibile: tip 1 – chist clar , tip 2 –chist cu nisip hidatic , tip 3 –chist cu membrana ondulanta si tipul 4 chist cu masa heterogena.

Pentru preventia de infestare si contactare a acestui parazit , se recomanda in primul rand a se evita mancarea de alimente nespalate , si cel mai important spalarea mainilor dupa fiecare contact cu animale , in special cele fara stapan.

In general , interventia chirurgicala este recomandata in acest caz .

In cazul pacientilor cu chist hepatic sau pulmonar primar , este recomandata chimioterapia , iar contraindicatiile acesteia sunt : sarcina , boala cronica hepatica sau chistul cu risc de ruptura.

Inca o procedura ce ajuta la eliminarea chisturilor localizate in ficat ,rinichi sau alte organe afectate este aspiratia. Tehnica se foloseste prin ghidaj US si o canula speciala , aceasta poate fi folosita doar in cazul in care chistul este de peste 5 cm in diametru si de tip 1 sau 2 ,  este indicata pentru pacientii ce refuza interventia chirurgicala.Contraindicati sunt chistii de tip 4 , sarcina si chistii pulmonari si cerebrali.

 

Chistul hidatic - Prognostic

Mortalitatea survine in proportie de 100% daca pacientul refuza orice tip de tratament sau interventie .

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical