Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Ciroză la ficat
Descoperă informații utile despre ciroza hepatică: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Ciroza hepatică este o afecțiune severă la nivelul ficatului și apare ca o consecință a unei alte boli hepatice, care a avansat. Deși cei mai mulți dintre noi consideră că ficatul se regenerează, că se tratează singur, realitatea medicală este alta. Un stil de viață nesănătos sau o afecțiune la nivelul ficatului nediagnosticată și netratată pot duce la complicații cum este ciroza. De fiecare dată când țesutul hepatic este afectat, din cauza consumului excesiv de alcool, a fumatului, a alimentației nesănătoase sau ca urmare a altei afecțiuni, se „repară” singur, dar în zona respectivă se formează cicatrici. În termeni medicali, înlocuirea țesutului sănătos cu țesut cicatricial este numită fibroză.
Ciroza presupune că țesutul hepatic sănătos este înlocuit, treptat, de cicatrici și, ca urmare, acest organ nu își mai poate îndeplini funcțiile normale. Ficatul este responsabil cu filtrarea toxinelor din sânge, produce enzimele care ne ajută să digerăm mâncarea, stochează zaharuri și nutrienți și ajută organismul să lupte cu infecțiile. În cazurile în care ciroza ajunge în faze avansate, viața pacientului este în pericol pentru că ficatul nu mai poate funcționa deloc și unora dintre pacienți le poate fi indicat transplantul.
Anumite forme de hepatită, steatoză hepatică (ficatul gras) pot duce, în timp, la apariția cirozei.
În momentul în care este diagnosticată ciroza, efectele afecțiunii nu mai sunt reversibile, țesutul cicatricial nu mai poate fi înlocuit cu țesut sănătos. Totuşi, tratamentul poate ține boala sub control.
Ciroza hepatică nu este o boală ereditară, adică nu se moștenește. Cel mai des, ciroza apare ca o complicație a unei alte afecțiuni la nivelul ficatului, iar unele dintre acestea au o explicație genetică. Lista cauzelor care pot duce la apariția acestei boli cuprinde:
Schimbările la nivelul ficatului, ca urmare a unui stil de viață nesănătos sau al unei afecțiuni hepatice, sunt graduale. În timp, indiferent de cauză, din ce în ce mai mult țesut sănătos este înlocuit de țesut cicatricial și ficatul nu mai poate funcționa.
Datele medicale disponibile până în acest moment arată că anumiți pacienți prezintă un risc mult mai ridicat decât alții de a dezvolta această afecțiune.
Factori de risc pentru apariția cirozei sunt:
Pacienții cu ciroză hepatică prezintă simptome în funcție de stadiul bolii. În formele incipiente ale cirozei, pacientul fie nu prezintă deloc simptome, fie are manifestări care pot fi confundate cu cele specifice altor afecțiuni.
În cazul pacienților cu ciroză în fază incipientă, simptomele pot fi:
Atunci când ciroza avansează, semnele și simptomele bolii pot fi:
Pacienții cu ciroză prezintă dureri, mai ales la nivelul abdomenului. Pentru că funcționarea anormală a ficatului poate duce la apariția inflamațiilor în orice zonă a corpului, durerile resimțite pot fi la nivelul întregului organism. Ciroza poate amplifica manifestările unor alte afecțiuni, cum se întâmplă în cazul pacienților care suferă și de obezitate și la care durerile articulare devin mult mai intense după instalarea cirozei.
Mai ales în stadiile de început, ciroza se poate manifesta diferit de la un pacient la altul. Așadar, la apariția oricăror simptome din lista de mai sus este recomandat să faceți o vizită la medicul specialist.
Orice variație de greutate inexplicabilă, fie că vorbim despre o creștere sau despre o scădere, atrage un semn de întrebare și pacientul trebuie să apeleze la un consult medical. Un alt semn de alarmă poate fi retenția crescută de apă, precum și mărirea în dimensiuni a abdomenului. Acestea pot fi semne clare de disfuncționalități la nivelul ficatului, care necesită investigații medicale.
Diagnosticul de ciroză poate fi pus de un medic specialist, internist, hepatolog sau gastroenterolog.
Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine sunt necesari mai mulți pași. Primul pas este examinarea directă a pacientului și cercetarea istoricului său medical. În urma examinării, medicul poate identifica semne evidente ale bolii cum ar fi petele roșii specifice sau inflamarea unei părți a ficatului, care este evidentă la palpare. Din anamneză, medicul poate stabili dacă alte afecțiuni ale pacientului sau stilul său de viață pot declanșa apariția cirozei.
Medicul poate recomanda o serie de analize de sânge. La pacienții cu ciroză, nivelul de albumină este scăzut, iar cel al enzimelor este foarte ridicat, crește cantitatea de fier din organism și bilirubina are valori peste limita normală. Alte posibile indicii ale prezenței cirozei hepatice sunt creatinina crescută, numărul mare de celule able, precum și nivelul scăzut de sodiu.
Medicul poate recomanda și efectuarea de teste specifice pentru hepatita B sau C.
Pentru diagnosticarea cirozei hepatice pot fi recomandate o serie de investigații imagistice precum ecografia sau CT. Acestea pot indica starea ficatului, precum și extinderea țesutului cicatricial. Un tip special de ecografie, elastrografia hepatică, poate arăta starea exactă a ficatului, inclusiv nivelul de grăsime acumulat.
În clinicile Medlife se realizează această ecografie specială, FibroScan, total nedureroasă pentru pacient, neinvazivă și care indică un rezultat pe loc. În anumite cazuri, medicul poate recomanda efectuarea unor endoscopii care să detecteze posibilele hemoragii la nivelul stomacului sau intestinelor ori a unei biopsii.
Ciroza hepatică nu se vindecă, distrugerea țesutului este ireversibilă în acest caz. Dar, tratamentul ține boala sub control, astfel încât să nu avanseze până la blocarea totală a ficatului și diminuează simptomele și efectele acestora.
Tratamentul cirozei diferă în funcție de cauza care a dus la apariția ei, dar și de stadiul acestei afecțiuni.
Ciroza poate să fie:
Tratamentul, în funcție de cauza apariției cirozei hepatice, poate presupune:
Medicul specialist va verifica tratamentul pe care pacientul îl ia pentru alte afecțiuni cu scopul de a stabili dacă terapia respectivă duce sau nu la complicații în funcționarea ficatului.
Schema terapeutică pentru ciroza hepatică poate fi stabilită doar de medicul specialist.
Complicațiile care apar la pacienții cu ciroză hepatică pot fi:
Alcoolul, chiar și în cantități mici, este un factor de risc pentru pacienții cu ciroză, ca urmare ar trebui eliminat complet.
Pentru că ficatul nu funcționează normal, el trebuie ajutat să își îndeplinească, atât cât mai poate, funcțiile. De aceea, pacienților cu ciroză le este recomandat să consume cât mai multe alimente neprocesate, cum ar fi legumele, și să evite mâncarea prăjită sau semipreparată.
Studiile medicale recente au arătat că pacienții cu ciroză au nevoie de o dietă bogată în proteine, indiferent dacă sunt de origine animală sau vegetală.
Pentru a preveni apariția ascitei (inflamarea abdomenului), trebuie redus consumul de sare.
Cum pacienții cu ciroză au un sistem imunitar deficitar, este recomandat să evite consumul alimentelor crude, cum ar fi ouă, carne sau fructe de mare.
Pentru a compensa potențiale deficiențe, pacienților cu ciroză hepatica le este recomandat să consume cât mai multe alimente și suplimente cu Zinc, vitaminele D, K și B.
Pentru sănătatea ficatului și pentru a evita bolile la nivelul acestui organ este important să avem un stil de viață echilibrat. Asta presupune să ne ținem greutatea sub control, să mâncăm din toate grupele alimentare, dar în cantități moderate, să facem zilnic mișcare, exerciții fizice.
Consumul de alcool este recomandat să fie unul moderat.
Pentru că anumite tipuri de hepatită pot duce la apariția cirozei, este important să respectăm regulile de igienă astfel încât să ne ferim de virusurile hepatitei, să nu folosim instrumentar medical sau cosmetic nesterilizat, să nu atingem sângele altei persoane fără mănuși sau cu răni deschise.
Bibliografie
Chisturile la sân reprezintă colecții de lichid (unul sau mai multe) aflate în interiorul sânului care, de regulă, sunt necanceroase (benigne). La palpare, acestea se...
Vezi detalii
Cianoza apare ca o colorare albastru închis a pielii și a mucoaselor, cauzată de o cantitate mare de hemoglobină redusă (fără oxigen) sau derivați ai hemoglobinei,...
Cifoza este o curbură accentuata, patologică, a coloanei vertebrale, care face ca partea superioară a spatelui să pară mai rotunjită decât în mod normal...
Confundată de mulți cu anexita, cistita este, de fapt, o inflamație a vezicii urinare. De cele mai multe ori, inflamația este cauzată de o bacterie Gram – negativă,...
Cistita interstiţială este o afecţiune ce apare la nivelul vezicii urinare şi provoacă durere şi presiune la nivel local. Afecţiunea este una cronică şi face parte...
Cistocelul, uretrocelul și rectocelul sunt afecțiuni în care organele pelvine coboară din pozițiile lor normale din cauza structurilor de sprijin slăbite. Cistocelul...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.