Ciroza

Alte denumiri: Ciroza hepatica Boala ficatului

Ciroza este fibroza care evolueaza spre dezorganizarea difuza a structurilor hepatice normale, caracterizata prin noduli de regenerare, inconjurati de tesut fibros dens.

Medici specialiști - Hepatologie

Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase
Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase

Boli Infectioase și Hepatologie

Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar
Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar

Boli Infectioase , Ecografie 3d și Hepatologie

Cherana Gabriela
Medic Specialist
Cherana Gabriela
Medic Specialist

Ecografie 3d , Endoscopie - Gastroenterologie și Hepatologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Ciroza este o cauza de mortalitate pe tot globul. Cauzele cirozei sunt aceleasi ca la fibroza. Majoritatea cazurilor rezulta din abuzul cronic de alcool si hepatita C cronica.

Simptome

Poate fi asimptomatica timp de ani, iar simptomele sunt frecvent nespecifice, cum ar fi anorexia, oboseala si scaderea in greutate. Manifestari tardive includ: hipertensiune portala, ascita si insuficienta hepatica.

Tipic, ficatul este ferm, poate fi palpat, are o margine rotunjita, dar uneori este mic si dificil de palpat.

Malnutritia este frecventa, secundara anorexiei cu scaderea aportului alimentar, malabsorbtiei grasimilor si carentei de vitamine liposolubile provocate de scaderea excretiei bilei. De obicei, pacientii cu ciroza datorata hepatopatiei alcoolice prezinta, de asemenea, o insuficienta pancreatica, care contribuie la malabsortie.

Alte semene clinice pot sugera hepatopatie cronica sau consum cronic de alcool iar acestea nu sunt specifice pentru ciroza: aminotrofie, eritem palmar, hipertrofia glandei parotide, unghii albe, stelute vasculare, ginecomastie, pierdera parului axilar, atrofie testiculara si neuropatie periferica.

Diagnostic:

Ciroza este suspectata la pacientii cu manifestari de hipertensiune portala.

Primele teste efectuate sunt cele functionale hepatice si hemograma. Testele de laborator pot creste suspiciune de tiroza, dar nu o pot exclude. Daca datele clinice si testele de laborator sugereaza ciroza diagnosticul este confirmat prin biopsie hepatica.

Rezultatele testelor de laborator pot fi normale sau pot evidentia anomalii nespecifice datorata complicatiilor cirozei sau alcoolismul.

Testele imagistice pot fi efectuate pentru diagnosticarea altor afectiuni sau cauzelor specifice ale cirozei dar nu sunt recomandate pentru diagnosticul cirozei. Cu toate acestea, ele pot evidentia anomalii care sugereaza ciroza. CT poate evidentia textura nodurala.

Tratament

Tratamentul este unul de sustinere si include: eliminarea agentilor toxici, atentia acordata nutritiei (inclusiv suplimentele vitaminice) si tratamentul complicatiilor si al afectiunilor subiacente. Trebuie evitate toate medicamentele hepatotoxice si alcoolul. Dozele medicamentelor care se metabolizeaza in ficat trebuie reduse.

Transplantul hepatic trebuie efectuat in caz de insuficienta hepatica in stadii terminale la cazuri selectionate.

Prognosticul este dificil de estimat, deoarece, depinde de o multitudine de factori cum ar fi etiologia, severitatea, prezenta complicatiilor, boli asociate si eficacitatea tratamentului. Pacientii care continua sa consume alcool, chiar si in cantitati mici, au un prognostic sumbru.

Coduri de diagnostic asociate
  • Fibroza Hepatica
Specialități asociate
  • Hepatologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.