Banner Coprocultură (cu antibiogramă/antifungigramă după caz)

Coprocultură (cu antibiogramă/antifungigramă după caz)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Coprocultura reprezintă un test de laborator ce se realizează din scaun, cu scopul de a identifica agenții patogeni responsabili pentru apariția bolilor gastrointestinale.

Coprocultura este testul de bază în diagnosticul microbiologic al sindromului diareic infecțios, ajută în identificarea bacteriilor sau fungilor din materiile fecale și este recomandat atât la adulți, cât și la copii.  Diareea poate fi cauzată de un număr mare de agenți patogeni, de exemplu bacterii, virusuri, fungi sau diferiți paraziți, iar testul de coprocultură este recomandat pentru identificarea patogenului. Un istoric amănunțit al pacientului care cuprinde simptomatologia, durata afecțiunii, istoricul consumului de antibiotice sau de alimente vor ajuta medicul să stabilească un diagnostic corespunzător pentru pacientul în cauză.

În mod obișnuit, prin coprocultură se identifică:

În cazul în care coprocultura pentru fungi este pozitivă, se efectuează și o antifungigramă pentru administrarea unui tratament țintit. Dacă în coprocultură se identifică diferite bacterii, atunci se va efectua și o antibiogramă, pentru a analiza rezistența acestora la antibiotice.

Probă Coprocultură (cu antibiogramă/antifungigramă după caz) Medlife

Când este recomandat examenul de coprocultură

Examenul de laborator pentru coprocultură este recomandat în următoarele situații:

  • sindrom diareic (diareea durează de mai multe zile);
  • crampe abdominale;
  • dureri persistente de stomac;
  • senzație trenantă de greață;
  • eliminarea de materii fecale cu mucus sau striuri sangvinolente;
  • febră;
  • vărsături.

Procedura recoltare

Materiile fecale pentru coprocultură se recoltează de pacient într-un recipient special, steril, de unică folosință. Acesta conține un mediu de conservare și transport (Cary-Blair).

Recoltarea se face dintr-o probă emisă spontan, care se amestecă imediat cu mediul de transport. Proba trebuie dusă la laborator în cel mai scurt timp posibil sau se poate păstra la frigider până la trimiterea către laborator, dar nu mai mult de 24 de ore. Proba poate sta la temperatura camerei maximum o oră, fără ca examenul de laborator să fie viciat.

Coprocultura se poate realiza și la bebeluși, iar proba necesară pentru analiză trebuie să îndeplinească aceleași condiții ca la adulți.

În cazul copiilor mai mici de 3 ani, rezultatul va specifica, obligatoriu, prezența sau absența E.coli enteropatogen EPEC (germene implicat frecvent în apariția sindroamelor diareice cronice la această categorie de vârstă). La bebelușii mai mai mici de 2 luni, se identifică și se raportează și prezența sau absența Klebsiella spp.

Interpretare rezultate

Rezultatele obținute pentru coprocultură se prezintă sub forma pozitiv/negativ şi indică agentul patologic care a provocat infecția.

În cazul în care se realizează o coprocultură cu antibiogramă, este menționat și antibioticul la care agentul patogen este sensibil.

În cazul coproculturii cu antifungigramă, se menționează antifungicul la care agentul patogen este sensibil.

Interferențe și limite

Proba pentru coprocultură trebuie prelevată înainte de începerea unui tratament cu antibiotic, pentru ca rezultatul examenului de laborator să nu fie influențat.

Rezultate pozitive

Rezultatul pozitiv precizează tipul patogenului care a declanșat apariția simptomelor. De cele mai multe ori, rezultatul pozitiv este însoțit de testarea sensibilității patogenului identificat, în funcție de care va fi ales tratamentul.

Rezultate negative

Buletinul de analiză va indica un rezultat negativ în condițiile în care examenul de laborator nu a identificat niciun agent patogen. Însă, în cele mai multe cazuri, este recomandată repetarea recoltării sau realizarea altor investigații pentru stabilirea etiologiei sindromului diareic.

Bibliografie

  1. “What Is a Stool Culture?” WebMD, WebMD, 14 Mar. 2017, www.webmd.com
  2. ‌“How Should I Collect and Store a Poo (Stool) Sample?” NHS Choices. 2022, www.nhs.uk

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu