Banner Anticorpi  anti Aspergillus fumigatus IgA, IgG, IgM

Anticorpi anti Aspergillus fumigatus IgA, IgG, IgM

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor IgA, IgG și IgM pentru Aspergillus fumigatus este o analiză recomandată în evaluarea pacienților suspectați de o boală pulmonară provocată de acest agent patogen, precum și în evaluarea tratamentului instituit.

Fungii din familia Aspergillus sunt unii dintre cei mai răspândiți, prezența acestora observându-se în aer, în atmosferă, dar și la plantele de interior, frunze, trunchiuri de copaci putreziți sau mușchi.

Aspergillus fumigatus este principalul agent patogen responsabil pentru declanșarea pneumoniei prin hipersensibilitate și este cu atât mai periculos, cu cât rezistă la temperaturi extreme, la radiații sau tratamente chimice. Sporii eliberați în aer de acest patogen sunt viabili timp de multe luni.

În cele mai multe cazuri, Aspergillus fumigatus provoacă aspergiloza, o boală infecțioasă ce se diagnostichează, în primă fază, prin depistarea unor „noduli” la nivelul plămânilor. Din cauza aspectului, de multe ori, aceștia pot fi confundați cu o formă de cancer sau cu tuberculoză, astfel determinarea de anticorpi Aspergillus fumigatus IgA, IgG, IgM ajută în obținerea unui diagnostic exact.

Anticorpii de tip IgA se găsesc la nivelul plasmei sau al secrețiilor externe și au ca scop eliminarea cantităților mici de antigene. Aceștia rămân în sânge pentru o perioadă scurtă.

Anticorpii de tip IgM sunt produși de organism înainte de anticorpii IgG și reprezintă răspunsul imun primar împotriva unui antigen.

Anticorpii de tip IgG sunt cei mai comuni anticorpi și singura clasă de imunoglobuline ce poate străbate placenta. Aceștia se formează în urma infecției cu antigenul sau în urma imunizării.

Probă Aspergillus fumigatus - Anticorpi IgA, IgG, IgM Medlife

Când este recomandată determinarea prezenței anticorpilor IgA, IgG, IgM pentru Aspergillus fumigatus

Determinarea anticorpilor pentru Aspergillus fumigatus se recomandă în scopul diagnosticării aspergilozei invazive și pentru alegerea corectă a planului de tratament sau a răspunsului la acesta, în cazul în care a fost deja început.

De asemenea, analiza mai poate fi recomandată pentru diagnosticarea bronhopneumoniei, pneumoniei sau a traheobronșitei sau în cazul suspiciunii de aspergilom.

Procedura recoltare

Recoltarea probei pentru determinarea nivelului de anticorpi Aspergillus fumigatus se face din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant, iar metoda de prelucrare a probelor este prin centrifugare.

În general, nu este necesară pregătirea specifică a pacientului înainte de recoltare. Cu toate acestea, se recomandă o atenție deosebită în cazul prelevării propriu-zise a probelor, deoarece unii pacienți pot reacționa prin leșin sau amețeală.

Este foarte important ca, în momentul în care analizele sunt recoltate, să se discute cu cadrele medicale despre istoricul familial. Astfel, dacă pacientul prezintă cazuri de hemofilie sau de alte boli care țin de capacitatea de coagulare corectă a sângelui, acest lucru trebuie neapărat menționat.

Pentru că analiza presupune o puncție venoasă, există posibilitatea ca rănile să se închidă cu dificultate, în lipsa formării rapide a cheagului de sânge care oprește sângerarea.

Interpretare rezultate

Rezultatele pentru anticorpii IgA, IgG și IgM la Aspergillus fumigatus sunt exprimate sub formă de titru*, utilizându-se metoda de hemaglutinare, în care sunt detectați anticorpii totali: titru <1:320.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

În unele situații, în cazul pacienților care suferă de aspergiloză sistemică, există posibilitatea înregistrării unor valori scăzute. Este important ca în această situație să se folosească și alte metode de diagnosticare, pentru acuratețea rezultatelor.

Valori crescute

Valori crescute de anticorpi anti-Aspergillus se întâlnesc în cazul pacienților cu aspergilom sau aspergiloză alergică.

Bibliografie

  1. Alastruey-Izquierdo, Ana, et al. “Treatment of Chronic Pulmonary Aspergillosis: Current Standards and Future Perspectives.” Respiration, vol. 96, no. 2, 2018, pp. 159–170, www.karger.com, 10.1159/000489474
  2. Latgé, Jean-Paul, and Georgios Chamilos. “Aspergillus Fumigatus and Aspergillosis in 2019.” Clinical Microbiology Reviews, vol. 33, no. 1, 18 Dec. 2019,https://journals.asm.org, 10.1128/cmr.00140-18

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu