Banner Anti-Factor X activat (Heparină)

Anti-Factor X activat (Heparină)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul anti-Factor X activat (anti-FXa) măsoară indirect cantitatea de heparină din sângele unei persoane, prin determinarea inhibării activității FXa, una dintre proteinele implicate în formarea cheagurilor de sânge. Analiza este utilizată în monitorizarea terapiei cu heparină, medicul specialist asigurându-se astfel că pacientul primește suficientă substanţă pentru anticoagulare, fără prezența riscului hemoragic.

Heparina este un anticoagulant folosit pentru a trata pacienții care au dezvoltat cheaguri de sânge periculoase sau care prezintă un risc crescut în acest sens. Heparina inactivează trombina, factorul Xa, dar și alți factori de coagulare, prin creșterea activității inhibitorului de coagulare a plasmei. Pe lângă acestea, heparina prelungește și timpul de tromboplastină parțială activată (APTT).

Probă Anti-Factor X activat (Heparină) Medlife

Când este recomandată determinarea activității anti-factorului X activat

Coagularea sângelui reprezintă un mecanism de apărare a organismului prin care hemoragiile sunt stopate automat în cazul unei leziuni. Când coagularea sângelui nu se realizează la parametri normali, se recomandă determinarea activității anti-FXa.

Sunt numeroase situații care pot determina coagularea excesivă, fapt care provoacă formarea de cheaguri de sânge în vene și artere:

  • intervenții chirurgicale, dacă pacientul suferă de tromboză venoasă profundă;
  • tulburări de hipercoagulare;
  • embolia pulmonară (bucăți din cheagul de sânge se rup și ajung în plămâni).

Femeile însărcinate pot dezvolta cheaguri de sânge în placentă, ceea ce afectează fluxul de sânge către făt, provocând avortul spontan.

Determinarea activității anti-FXa este necesară în astfel de cazuri, heparina fiind utilizată în prevenția și tratarea stării de hipercoagulabilitate.

Procedura recoltare

Recoltarea pentru testul anti-FXa se realizează prin puncție venoasă, à jeun (pe nemâncate). Procedura trebuie să fie realizată cu respectarea criteriilor de presiune.

În cazul în care recipientul de colectare nu este plin în proporție de cel puțin 90% sau dacă plasma este hemolizată sau coagulată, proba nu este valabilă, iar recoltarea trebuie reluată.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru testul anti-FXa sunt:

  • Profilaxie: 0.15 - 0.40%
  • Terapie: 0.40 - 1.20%

În cazul în care pacientului i se administrează medicamente, valorile trebuie să se încadreze în intervalul terapeutic. Dacă rezultatul analizei este sub limita inferioară a intervalului terapeutic, doza medicamentoasă trebuie mărită, urmând ca în cazul în care valorile depășesc limita superioară, doza să fie redusă.

Momentul recoltării probei, condiția pacientului și tipul de heparină influențează rezultatele analizei. Dacă rezultatele în urma terapiei sunt cele așteptate, iar valorile se încadrează în limite normale, doza este considerată potrivită.

În schimb, dacă rezultatul indică o valoare crescută, riscul de sângerare excesivă crește și el din cauza dozei prea mari.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii utilizați, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

O probă cu concentrație mare de particule lipoproteice poate fi supusă unei viteze crescute de centrifugare, pentru a obține un rezultat valid anti-FXa. De asemenea, extragerea de probe dintr-o linie heparinizată fără spălare corespunzătoare poate genera rezultate false.

Interferențe:

  • la hemoglobină > 30 mg/dL;
  • la bilirubină > 20 mg/dL;
  • la trigliceride > 800 mg/dL.

Valori scăzute

Valorile scăzute obținute în urma analizei anti-FXa pot indica faptul că proba a fost compromisă. De asemenea, dacă în urma analizei se constată că doza concentrației anti-FXa este sub nivelul recomandat pentru terapia cu heparină, se poate impune creșterea dozei.

Valori crescute

Pacienții care obțin un rezultat al analizei cu valori crescute, peste limită, sunt expuși la risc crescut de sângerare excesivă. În acest context, medicul specialist poate constata faptul că doza de heparină este prea mare sau că organismul nu elimină substanța așa cum se așteaptă.

Bibliografie

  1. Szigeti, G. “Anti-Xa Assay (Heparin Assay): Reference Range, Interpretation, Collection and Panels.” Medscape.com, Medscape, 22 July 2021, https://emedicine.medscape.com/
  2. ‌Newall, Fiona. “Anti-Factor Xa (Anti-Xa) Assay.” Haemostasis, 2013, pp. 265–272, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1007/978-1-62703-339-8_19
  3. ‌“Heparin Anti-Xa - Testing.com.” Testing.com, 11 Mar. 2020, www.testing.com/
  4. McLaughlin, Kevin, et al. “Evaluation of Antifactor-Xa Heparin Assay and Activated Partial Thromboplastin Time Values in Patients on Therapeutic Continuous Infusion Unfractionated Heparin Therapy.” Clinical and Applied Thrombosis/Hemostasis, vol. 25, 1 Jan. 2019, p. 107602961987603, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1177/1076029619876030.
  5. Best, Laboratory. “Anti-Factor Xa for Monitoring of Unfractionated Heparin Therapy.” Lab-Best-Practice, 2017, https://health.ucdavis.edu. ‌
  6. ‌Barras, Michael. “Abnormal Laboratory Results: Anti-Xa Assays.” Australian Prescriber, vol. 36, no. 3, 1 June 2013, pp. 98–101, www.nps.org.au/, 10.18773/austprescr.2013.036 ‌
  7. Margetić, Sandra, et al. “Chromogenic Anti-FXa Assay Calibrated with Low Molecular Weight Heparin in Patients Treated with Rivaroxaban and Apixaban.” Biochemia Medica, vol. 30, no. 1, 15 Feb. 2020, pp. 74–82, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.11613/bm.2020.010702
  8. ‌Nikolac, Nora. “Lipemia: Causes, Interference Mechanisms, Detection and Management.” Biochemia Medica, 2014, pp. 57–67, www.ncbi.nlm.nih.gov/l, 10.11613/bm.2014.008

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu