Informații generale
Antibiograma reprezintă o analiză de laborator ce oferă informații despre sensibilitatea unei bacterii la un anumit antibiotic. Scopul este alegerea celui mai potrivit antibiotic în tratamentul unei infecții bacteriene.
Antibiograma este realizată dintr-o probă recoltată din zona în care s-a produs infecția.
La recomandarea medicului, antibiograma poate fi realizată și din secreție vaginală.
Cultura din secreție vaginală reprezintă o analiză de laborator în cadrul căreia produsele potențial patologice reprezentate de secreția vaginală sunt însămânțate pe medii nutritive de cultură.
Flora vaginală este extrem de variată și este reprezentată și de specii microbiene ale tegumentului aflat în vecinătate, în regiunea perineală.
Flora normală a tractului genital feminin este influențată de vârsta pacientei, fluctuațiile hormonale.
Secreția vaginală este prelucrată în laborator astfel încât să conducă la confirmarea sau infirmarea diagnosticului de vulvită, vaginită, vaginoză etc. Cultura din secreția vaginală se însămânțează pe medii de cultură specifice care permit izolarea și identificarea bacteriilor implicate în infecțiile joase ale tractului genital feminin.
Când este recomandată realizarea antibiogramei Coci – secreție vaginală
Cultura din secreție vaginală este recomandată când apar:
- scurgeri vaginale abundente;
- secreții cu miros neplăcut;
- secreții sangvinolente în afara perioadei de menstruație;
- consistență și aspect modificat al secrețiilor vaginale: apoase, brânzoase.
Secrețiile vaginale sunt modificate și de alți factori, care nu au legătură cu infecțiile:
- administrarea de antibiotic sau contraceptive;
- diete alimentare extreme;
- irigații vaginale excesive;
- unele produse de îngrijire intimă;
- stresul;
- diabetul zaharat;
- folosirea în mod incorect a tampoanelor;
- neoplasm vaginal, neoplasm de col uterin.
Procedura recoltare
Secreția vaginală în vederea efectuării culturii și antibiogramei se recoltează de către medicul specialist ginecolog. Cu 48 de ore înainte de recoltarea probei, pacienta evită contactele intime, lavajul vaginal, administrarea tratamentelor intravaginale și a spermicidelor locale. Prelevarea se face în afara perioadei de menstuație și în afara perioadelor în care pacienta urmează tratament cu antibiotic pentru a obține un rezultat relevant.
Cultura de secreție vaginală poate fi prelevată și la fetițe. Se recoltează de către medicul ginecolog și are ca scop diagnosticarea vulvo-vaginitelor cauzate de S Pyogenes sau alți patogeni.
Interpretare rezultate
Valoarea de referință în urma efectuării culturilor din secreție vaginală este reprezentată de absența dezvoltării germenilor patogeni. Evidențierea florei bacteriene din secrețiile vaginale trebuie corelată cu examenul microscopic al frotiurilor și interpretată în context clinic înainte de administrarea tratamentului specific.
Antibiograma din secreție vaginală, precum și cea realizată din urocultură, se realizează la recomandarea medicului.
Bibliografie
- Gajdács, Márió, et al. “Increasing Relevance of Gram-Positive Cocci in Urinary Tract Infections: A 10-Year Analysis of Their Prevalence and Resistance Trends.” Scientific Reports, vol. 10, no. 1, 19 Oct. 2020, www.nature.com/ [1] 10.1038/s41598-020-74834-y
- Veloo, A. C. M., et al. “Antimicrobial Susceptibility of Clinically Relevant Gram-Positive Anaerobic Cocci Collected over a Three-Year Period in the Netherlands.” Antimicrobial Agents and Chemotherapy, vol. 55, no. 3, Mar. 2011, pp. 1199–1203, www.ncbi.nlm.nih.gov/[2] , 10.1128/aac.01771-09
- Gram Positive Cocci (GPC), https://www.unmc.edu/
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.