Banner Antibiograma Coci – secreție vaginală

Antibiograma Coci – secreție vaginală

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Antibiograma  reprezintă  o analiză de laborator ce oferă informații despre sensibilitatea unei bacterii la un anumit antibiotic. Scopul este alegerea celui mai potrivit antibiotic în tratamentul unei infecții bacteriene.

Antibiograma este realizată dintr-o probă recoltată din zona în care s-a produs infecția.

La recomandarea medicului, antibiograma poate fi realizată și din secreție vaginală.

Cultura din secreție vaginală reprezintă o analiză de laborator în cadrul căreia produsele potențial patologice reprezentate de secreția vaginală sunt însămânțate pe medii nutritive de cultură.

Flora vaginală este extrem de variată și este reprezentată și de specii microbiene ale tegumentului aflat în vecinătate, în regiunea perineală.

Flora normală a tractului genital feminin este influențată de vârsta pacientei, fluctuațiile hormonale.

Secreția vaginală este prelucrată în laborator astfel încât să conducă la confirmarea sau infirmarea diagnosticului de vulvită, vaginită, vaginoză etc. Cultura din secreția vaginală se însămânțează pe medii de cultură specifice care permit izolarea și identificarea bacteriilor implicate în infecțiile joase ale tractului genital feminin.

Probă Antibiograma Coci – secreție vaginală Medlife

Când este recomandată realizarea antibiogramei Coci – secreție vaginală

Cultura din secreție vaginală este recomandată când apar:

 • scurgeri vaginale abundente;
 • secreții cu miros neplăcut;
 • secreții sangvinolente în afara perioadei de menstruație;
 • consistență și aspect modificat al secrețiilor vaginale: apoase, brânzoase.

Secrețiile vaginale sunt modificate și de alți factori, care nu au legătură cu infecțiile:

 • administrarea de antibiotic sau contraceptive;
 • diete alimentare extreme;
 • irigații vaginale excesive;
 • unele produse de îngrijire intimă;
 • stresul;
 • diabetul zaharat;
 • folosirea în mod incorect a tampoanelor;
 • neoplasm vaginal, neoplasm de col uterin.

Procedura recoltare

Secreția vaginală în vederea efectuării culturii și antibiogramei se recoltează de către medicul specialist ginecolog. Cu 48 de ore înainte de recoltarea probei, pacienta evită contactele intime, lavajul vaginal, administrarea tratamentelor intravaginale și a spermicidelor locale. Prelevarea se face în afara perioadei de menstuație și în afara perioadelor în care pacienta urmează tratament cu antibiotic pentru a obține un rezultat relevant.

Cultura de secreție vaginală poate fi prelevată și la fetițe. Se recoltează de către medicul ginecolog și are ca scop diagnosticarea vulvo-vaginitelor cauzate de S Pyogenes sau alți patogeni.

Interpretare rezultate

Valoarea de referință în urma efectuării culturilor din secreție vaginală este reprezentată de absența dezvoltării germenilor patogeni. Evidențierea florei bacteriene din secrețiile vaginale trebuie corelată cu examenul microscopic al frotiurilor și interpretată în context clinic înainte de administrarea tratamentului specific. 

Antibiograma din secreție vaginală, precum și cea realizată din urocultură, se realizează la recomandarea medicului.

Interferențe și limite

La recoltare, pacienta trebuie să respecte indicațiile pentru ca proba să nu fie afectată.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv înseamnă identificarea de germeni în proba analizată.

În afara realizării de antibiogramă din secreție vaginală, cultura din secreție poate să arate prezența unei reacții inflamatorii dacă pe frotiu se identifică PMN (polimorfonucleare neutrofile).

Inflamația este intensă în trichomoniază, scăzută în candidoză și absentă în cazul vaginozei. Prezența celulelor clue cells este specifică vaginozelor.

Infecțiile aparatului genital sunt clasificate în două categorii:

 • Infecții genitale joase – afectează vulva, vaginul și cervixul; apar, în cele mai multe situații, ca urmare a unui contact sexual infectant sau pur și simplu ca un dezechilibru al florei genitale.
 • Infecții genitale înalte – sunt cele care ajung la uter, trompe uterine, ovare; apar frecvent ca extindere a infecțiilor genitale joase.

În cazul infecțiilor genitale înalte, pe langă cultura secreției vaginale este recomandată și efectuarea uroculturii.

Cocii gram pozitivi identificați sunt caractere morfologice care ajută la identificarea germenilor și pot fi observate la microscopul optic cu ajutorul frotiurilor, preparate din produse patologice sau din culturi bacteriene, ce se depun pe o lamă de sticlă, se usucă și se colorează.

Colorația Gram este cea mai utilizată colorație din microbiologie și este folosită pentru a identifica bacteriile. Organismele gram-pozitive se colorează diferit în comparație cu cele gram negative și indică afecțiuni diferite.

Coci gram pozitivi: Streptococul si Stafilococul

Coci gram negativi: Gonococul.

Cultura din secreția vaginală, în condiții normale, arată pe frotiul colorat Gram bacili Gram pozitivi, drepți sau ușor curbați, cu laturile paralele, cu grosimea și lungimea variabile, uneori filamentoși, care reprezintă flora lactobacilară (bacili Döderlein).

În vaginoze, flora lactobacilară este înlocuită cu bacili Gram variabili (G. vaginalis). Prezența formațiunilor rotund-ovalare Gram pozitive și a celulelor levurice înmugurite sunt sugestive pentru candidoza vaginală.

Patogenii implicați în mod frecvent în infecțiile de tract genital feminin detectați din secreția vaginală pot coloniza mucoasa vaginală cu determinarea proceselor infecțioase prin contact sexual neprotejat, diseminare de la nivelul tractului gastro- intestinal sau dezechilibre ale florei saprofite și sunt reprezentați de către:

 • Streptococul de grup B;
 • Enterococ;
 • Stafilococ;
 • Enterobacteriaceae (E.coli, Klebsiella, Proteus);
 • Candida;
 • Gardnerella vaginalis- determină vaginoza bacteriană;
 • Neisseria gonorrhoeae;
 • Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealiticum.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ înseamnă absența germenilor în proba analizată.

Bibliografie

 1. Gajdács, Márió, et al. “Increasing Relevance of Gram-Positive Cocci in Urinary Tract Infections: A 10-Year Analysis of Their Prevalence and Resistance Trends.” Scientific Reports, vol. 10, no. 1, 19 Oct. 2020, www.nature.com/ [1] 10.1038/s41598-020-74834-y
 2. Veloo, A. C. M., et al. “Antimicrobial Susceptibility of Clinically Relevant Gram-Positive Anaerobic Cocci Collected over a Three-Year Period in the Netherlands.” Antimicrobial Agents and Chemotherapy, vol. 55, no. 3, Mar. 2011, pp. 1199–1203, www.ncbi.nlm.nih.gov/[2] , 10.1128/aac.01771-09
 3. Gram Positive Cocci (GPC), https://www.unmc.edu/

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu