Banner Anticorpi anti celulă parietală gastrică

Anticorpi anti celulă parietală gastrică

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Anticorpii celulelor parietale reprezintă autoanticorpi ce atacă celulele parietale ale stomacului. Celulele parietale sintetizează și eliberează o substanță chimică utilizată de organism pentru a putea absorbi vitamina B12.

Vitamina B12 este deosebit de importantă pentru organismul uman, fiind implicată în procesul de sinteză al celulelor roșii.

Anemia pernicioasă este o formă de anemie cauzată de carența de vitamină B12. Deteriorarea și distrugerea celulelor parietale duce la scăderea producției de factor intrinsec necesar pentru o absorbție normală a vitaminei B12.

Alături de factorul intrinsec (proteină secretată de celulele parietale ale stomacului, cunoscută și sub acronimul AIF), anticorpii anti-celulă parietală gastrică se întâlnesc în cazul gastritei autoimune de tip A. Prin secretarea anticorpilor anti-celule parietale și a factorului intrinsec, poate apărea una dintre complicațiile gastritei, și anume atrofia mucoasei gastrice.

Gastrita este caracterizată prin dureri abdominale foarte puternice și, uneori, prin usturime constantă. Adesea, această afecţiune poate duce la ulcer sau chiar la cancer de stomac.

Absorbția deficitară a vitaminei B12 la nivel intestinal poate determina apariția unei afecțiuni denumite „anemie megaloblastică”. Anemia megaloblastică este o caracteristică a anemiei pernicioase, o afecțiune cronică cunoscută și sub numele de boala Addison-Biermer. Pe lângă faptul că este o boală autoimună, anemia pernicioasă implică și carența de vitamina B12.

Din acest motiv este necesară determinarea anticorpilor anti-celule parietale gastrice în scopul diagnosticării corecte a afecțiunilor, precum și pentru instituirea cât mai rapidă a protocolului potrivit pentru tratarea pacientului.

Probă Anticorpi anti-celulă parietală gastrică Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti–celule parietale gastrice

Determinarea anticorpilor anti-celule parietale gastrice este recomandată în cazul pacienților cu suspiciune de anemie pernicioasă, în scopul determinării posibilității de apariție a bolii. Determinarea nu este însă specifică, drept pentru care nu poate fi folosită ca metodă izolată de diagnostic.

Având în vedere acest aspect, anticorpii pentru celule parietale gastrice pot fi folosiţi pentru determinarea diagnosticului de anemie pernicioasă (afecțiunea Biermer) sau în cazul diagnosticării a diferite tipuri de gastrite, printre care și gastrita autoimună de tip A.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face din sânge venos în vacutainere fără anticoagulant și nu necesită pregătirea prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru testul ce măsoară anticorpii anti-celule parietale gastrice este exprimat sub forma Negativ/Pozitiv:

  • Negativ: < 10 U/mL
  • Pozitiv: > 10 U/mL

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Există situații în care anticorpii anti-celule parietale gastrice pot fi întâlniți și la pacienții sănătoși, tocmai pentru că specificitatea markerului este relativ scăzută. Din acest motiv, este nevoie de o diagnosticare bazată și pe alte teste de laborator.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv și valori crescute înseamnă, cel mai adesea, prezența anemiei pernicioase (în circa 90% dintre cazuri). De asemenea, valori ridicate se pot observa și în cazul pacienților cu afecțiuni legate de tiroidă sau diferite tipuri de gastrită.

Este important însă ca rezultatul analizei să fie corelat cu istoricul pacientului, astfel încât diagnosticarea să poată fi făcută în mod corect.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ poate exclude prezența anemiei pernicioase în organism. Totuşi, dacă este prezentă simptomatologia specifică, medicul specialist poate recomanda retestarea la un interval de 2 - 4 săptămâni sau efectuarea altor teste suplimentare.

Bibliografie

  1. HELD, I. W., and A. ALLEN GOLDBLOOM. “ADDISON-BIERMER’S ANEMIA (PERNICIOUS ANEMIA).” Journal of the American Medical Association, vol. 96, no. 17, 25 Apr. 1931, p. 1361, https://jamanetwork.com, 10.1001/jama.1931.02720430011003
  2. J. Koulidiati, et al. “Pernicious Anemia: Diagnosis and Course in Burkina Faso.” Médecine et Santé Tropicales, vol. 25, no. 4, Oct. 2015, pp. 428–431, www.jle.com/en, 10.1684/mst.2014.0417

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu