cell

Calculator analize

Ac anti-celula parietala gastrica

Ac anti-celula parietala gastrica si ac antifactor intrinsec sunt asociati gastritei autoimune de tip A (gastrita cronica atrofica) precum si anemiei pernicioase (Biermer) in aprox 90% din cazuri,avand o valoare diagnostica majora.

Ac anti-celula parietala gastrica au o slaba specificitate fiind frecvent intalniti in cursul unor endocrinopatii autoimune precum tiroidita (40% din cazuri) si diabetul zaharat tip I sau chiar la subiecti sanatosi (dar in titruri scazute).

Situsurile antigenice recunoscute de anticorpii anti-celula parietala gastrica sunt subunitatile alfa si beta ale H /K-ATP-azei, o enzima prezenta in polul apical al celulelor parietale din mucoasa gastrica ;alte situsuri antigenice recunoscute de ac anti-celula parietala gastrica sunt microzomii gastrici si receptorii de gastrina

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Ac anti-celula parietala gastrica

Interpretare valori mari:

Aproximativ 90% dintre pacientii cu anemie pernicioasa au Ac anti–celula parietala gastrica insa ei pot fi intalniti si in:

  • peste 50% persoane cu gastrita

  • peste 30% persoane cu tiroidita

  • o varietate de alte afectiuni autoimune

  • un procent scazut din populatia generala

Rezultatul testarii Ac anti–celula parietala gastrica se coreleaza cu alte teste de laborator pentru sustinerea diagnosticului . Scaderea nivelului vit B12 si/sau cresterea nivelului homocisteinei si ac metilmalonic precum si rezultatul pozitiv pentru ac antifactor intrinsec sustin ipoteza unei anemii perniciose la persoana testata.

Interpretare valori mici:

Un rezultat negativ nu inseamna in mod necesar ca persoana testata nu are anemie pernicioasa. Cel putin 10% din persoanele afectate de boala nu au ac anti-celula parietala gastrica.

Interferente analitice la analiza Ac anti-celula parietala gastrica

Ac anti–celula parietala gastrica au o slaba specificitate; sunt gasiti si la subiecti sanatosi

( 2-5%) ajungand la 10% la persoane de 80 ani.

Recomandari pentru analiza Ac anti-celula parietala gastrica

Testul “Ac anti–celula parietala gastrica “ nu se utilizeaza ca test izolat pentru a diagnostica sau monitoriza anemia pernicioasa !

Testarea Ac anti–celula parietala gastrica asociata cu testarea Ac antifactor intrinsec permite :

• confirmarea diagnosticului de anemie pernicioasa (Biermer)

• diagnosticul diferential intre gastrita cronica de tip A (autoimuna) de alte gastrite

( de tip B,asociata cu Helicobacter pylori) sau gastrita de reflux, in care ac anti -celula parietala gastrica / ac antifactor intrinsec sunt absenti.

Executant

Synlab

Proba lucru / Pregatire transport

v.galben centrifugat sau ser / pinguin

Bibliografie
  1. Pasteur Cerba Laboratoire : “Guide des analyses specialisees “ p7

  2. “Parietal cell antibody” Lab test on line https://labtestsonline.org/understanding/analytes/parietal-cell-antibody/tab/test/


 

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.