Banner Anticorpi anti Chlamydia (Chlamydophila) psittaci IgA, IgM, IgG

Anticorpi anti Chlamydia (Chlamydophila) psittaci IgA, IgM, IgG

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Titrarea anticorpilor anti Chlamydia (Chlamydophila) psittaci este utilizată pentru diagnosticarea psitacozei, cunoscută și sub denumirea de chlamidioză aviară, febra papagalilor sau ornitoză.

Chlamydia psittaci este o bacterie intracelulară Gram-negativă care infectează în mod obișnuit păsări precum papagalii, porumbeii sălbatici, găinile și rațele. Este mai infecțioasă și se reproduce mai repede decât alte specii de Chlamydia, provocând răspunsuri inflamatorii mai severe.

Infecția cu Chlamydia psittaci poate fi transmisă la om prin contact direct cu animalele, secreții nazale aviare, material fecal aviar infecțios sau chiar inhalarea de praf de pene. Transmiterea de la persoană la persoană nu a fost demonstrată. Infecția la om poate cauza boli grave (inclusiv pneumonie) și insuficiență la nivelul mai multor organe.

Probă Anticorpi anti Chlamydia Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti Chlamydia psittaci

Titrarea anticorpilor anti Chlamydia psittaci se recomandă pentru diagnosticarea psitacozei.

De obicei, psitacoza apare după o perioadă de incubație de 5 - 14 zile și infectează, în principal, plămânii, ficatul, splina și meningele, iar manifestările clinice tipice includ febră, frisoane, dureri de cap, tuse uscată, probleme gastrointestinale, pneumonie severă (cunoscută sub numele de pneumonie comunitară) și complicații ale sistemului nervos.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti Chlamydia psittaci se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate). Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Metoda prin care laboratorul MedLife determină titrul de anticorpi anti Chlamydia (Chlamydophila) psittaci este imunofluorescenţa indirectă, iar intervalele de referință* sunt:

  • IgA: <1,32
  • IgM: <1/20
  • IgG: <1/64

Rezultatele sunt prezentate pacientului sub forma Pozitiv / Negativ.

Valorile de referință* sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.

Anticorpii anti Chlamydia psittaci IgM au o tendință mai mare de a prezenta reactivitate încrucișată cu alte specii de Chlamydia (pneumoniae sau trachomatis) decât anticorpii anti Chlamydia psittaci IgA și IgG. Din acest motiv, se recomandă ca rezultatele obținute pentru cele trei tipuri de anticorpi să fie interpretate împreună și în dinamică.

Diagnosticul pozitiv al infecției cu Chlamydia psittaci se stabilește pe baza datelor epidemiologice și clinice, în funcție de aspectul radiologic și de examenele serologice. În cazul diagnosticului serologic, se recomandă testarea a două probe pereche: prima recoltată în faza acută a bolii, iar cealaltă la un interval de 2-3 săptămâni.

Din cauza timpului de detectare lung, testarea anticorpilor IgA, IgG și IgM nu permite o diagnosticare precoce.


Valori crescute

O creștere de cel puțin patru ori a titrului anticorpilor IgG în serul al doilea, comparativ cu primul ser, sau un titru semnificativ al anticorpilor IgM pledează pentru o infecție acută cu Chlamydia psittaci.


Valori crescute

Absența anticorpilor anti Chlamydia psittaci se corelează cu un diagnostic negativ pentru psitacoză.

Bibliografie

  1. Liang, Yueming, et al. “Clinical Diagnosis and Etiology of Patients with Chlamydia Psittaci Pneumonia Based on Metagenomic Next-Generation Sequencing.” Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, vol. 12, 13 Oct. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9606567/, https://doi.org
  2. Ojeda, A, et al. “Psittacosis Pneumonia.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 17 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Cui, ZiQi, and Ling Meng. “Psittacosis Pneumonia: Diagnosis, Treatment and Interhuman Transmission.” International Journal of General Medicine, vol. Volume 16, 1 Jan. 2023, pp. 1–6, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36628298/, https://doi.org

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu