Informații generale
Titrarea anticorpilor anti Chlamydia (Chlamydophila) psittaci este utilizată pentru diagnosticarea psitacozei, cunoscută și sub denumirea de chlamidioză aviară, febra papagalilor sau ornitoză.
Chlamydia psittaci este o bacterie intracelulară Gram-negativă care infectează în mod obișnuit păsări precum papagalii, porumbeii sălbatici, găinile și rațele. Este mai infecțioasă și se reproduce mai repede decât alte specii de Chlamydia, provocând răspunsuri inflamatorii mai severe.
Infecția cu Chlamydia psittaci poate fi transmisă la om prin contact direct cu animalele, secreții nazale aviare, material fecal aviar infecțios sau chiar inhalarea de praf de pene. Transmiterea de la persoană la persoană nu a fost demonstrată. Infecția la om poate cauza boli grave (inclusiv pneumonie) și insuficiență la nivelul mai multor organe.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti Chlamydia psittaci
Titrarea anticorpilor anti Chlamydia psittaci se recomandă pentru diagnosticarea psitacozei.
De obicei, psitacoza apare după o perioadă de incubație de 5 - 14 zile și infectează, în principal, plămânii, ficatul, splina și meningele, iar manifestările clinice tipice includ febră, frisoane, dureri de cap, tuse uscată, probleme gastrointestinale, pneumonie severă (cunoscută sub numele de pneumonie comunitară) și complicații ale sistemului nervos.
Procedura recoltare
Determinarea anticorpilor anti Chlamydia psittaci se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate). Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.
Interpretare rezultate
Metoda prin care laboratorul MedLife determină titrul de anticorpi anti Chlamydia (Chlamydophila) psittaci este imunofluorescenţa indirectă, iar intervalele de referință* sunt:
- IgA: <1,32
- IgM: <1/20
- IgG: <1/64
Rezultatele sunt prezentate pacientului sub forma Pozitiv / Negativ.
Valorile de referință* sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Liang, Yueming, et al. “Clinical Diagnosis and Etiology of Patients with Chlamydia Psittaci Pneumonia Based on Metagenomic Next-Generation Sequencing.” Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, vol. 12, 13 Oct. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9606567/, https://doi.org
- Ojeda, A, et al. “Psittacosis Pneumonia.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 17 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
- Cui, ZiQi, and Ling Meng. “Psittacosis Pneumonia: Diagnosis, Treatment and Interhuman Transmission.” International Journal of General Medicine, vol. Volume 16, 1 Jan. 2023, pp. 1–6, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36628298/, https://doi.org
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.