Banner Anticorpi anti citomegalovirus IgG

Anticorpi anti citomegalovirus IgG

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Citomegalovirusul (CMV) uman este un membru al familiei virale cunoscute sub numele de herpesvirusuri, Herpesviridae sau herpesvirus uman-5 (HHV-5), alături de herpes simplex și virusul varicelo-zosterian.

Infecțiile cu citomegalovirus uman sunt, de obicei, asociate cu glandele salivare. Infecția poate fi asimptomatică la persoanele sănătoase, dar poate pune viața în pericol la un pacient imunocompromis, iar infecția congenitală cu citomegalovirus poate provoca morbiditate și chiar moarte. După infecție, CMV rămâne adesea latent, dar se poate reactiva în orice moment.

Transmiterea CMV poate avea loc prin fluide: salivă, sânge, urină, spermă, secreții vaginale și lapte matern, eliminare virală în medii de contact apropiat, perinatal și transmitere sexuală. De asemenea, virusul poate să fie contactat și de pe suprafețe prin atingerea ulterioară a nasului și a gurii cu mâinile nespălate. Frecvent, copiii iau de la grădiniță acest virus, prin contact direct cu alți copii, dar sistemul lor imunitar face față fără probleme unei astfel de infecții.

În România nu există la acest moment date statistice exacte cu privire la răspândirea acestui virus în rândul populației, ci doar estimări care indică prezența virusului la aproximativ 80% din populația adultă. În Statele Unite, cea mai recentă statistică a Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) arată că 50% dintre adulți contactează acest virus până la vârsta de 40 de ani.

Un număr foarte mic de nou-născuți (1:10000/1:20000 nașteri) prezintă forma simptomatică a infecției la naștere, iar aceasta este foarte severă. Manifestări clinice:

  • prematuritate și hipotrofie;
  • hepatosplenomegalie ± icter;
  • purpură trombocitopenică;
  • afectarea a sistemului nervos central (convulsii, paralizii, microcefalie, hidrocefalie), etc.

Mortalitatea este de aproximativ 30%, iar 80-100% din supraviețuitori vor dezvolta sechele neurosenzoriale: surditate progresivă, retard mental, microcefalie, afectare.

Infecția asimptomatică este întâlnită la 90-95% din cazuri, iar nou-născutul prezintă doar viremie, virurie și anticorpi anti-CMV IgG și IgM. 10-15% prezintă un risc major de handicap, retard psihomotor, surditate, leziuni oculare, trombocitopenii sau leziuni hepatice.

Deși nu există un tratament specific care să vindece această infecție, au fost puse la punct scheme de tratament care țin eficient infecția sub control.

Infecția cu citomegalovirus poate fi:

  • primară – când pacientul se infectează pentru prima dată cu acest virus;
  • recurentă – reinfecția sau reactivarea virusului în stare latentă la pacienții imunocompromiși;
  • congenitală – o mamă infectată transmite infecția fătului.

Prezența unei avidități scăzute de anticorpi anti-CMV IgG s-a dovedit a fi un indicator serologic unic și de încredere al infecției primare cu CMV. Aviditatea este definită ca puterea de legare a moleculelor de IgG la proteine. Anticorpii IgG produși în primele luni după infecția primară prezintă aviditate scăzută (se leagă slab la antigen), în timp ce anticorpii produși la 6 luni după infecție prezintă aviditate ridicată (se leagă strâns de antigen).

Astfel, aviditatea IgG a câștigat importanță diagnostică în identificarea infecției primare cu CMV.

Probă Ac Anti-CMV IgG (anticorpi anti Citomegalovirus IgG) Medlife

Când este recomandată determinarea Ac Anti-CMV IgG

Oricine poate face această determinare atunci când există ale infecției. Dacă persoana infectată cu citomegalovirus prezintă simptome, acestea se pot prezenta ca:

Simptomele sunt mult mai variate atunci când infecția avansează sau când se cronicizează. La toți pacienții cu infecții cronice mai vechi, anticorpii IgG sunt prezenți, indiferent dacă virusul s-a reactivat sau nu.

În cazul unei infecții reactivate, simptomele sunt mult mai variate și depind de organul afectat. În cele mai multe cazuri de infecție cronică, ochii, plămânii și sistemul digestiv au de suferit. Simptomele pot fi:

  • febră;
  • diaree, sângerări gastrice;
  • probleme de respirație;
  • pneumonie;
  • ulcerații la nivelul gurii;
  • tulburări de vedere;
  • hepatomegalie;
  • inflamații ale creierului care duc la schimbări de comportament, crize sau chiar comă.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti citomegalovirus IgG se realizează dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă).

Interpretare rezultate

Rezultatele pentru determinarea anticorpilor anti citomegalovirus IgG se prezintă ca negativ, echivoc sau pozitiv.

În cazul unui rezultat echivoc se recomandă repetarea analizei după o săptămână.

În cazul pacienților cu sistem imunitar compromis, interpretarea rezultatului se face cu prudență și, pentru a stabili cu exactitate dacă o infecție cu citomegalovirus s-a reactivat, se recomandă testarea moleculară – PCR.

Interferențe și limite

Probele care conțin anticorpi antinucleari sau alte tipuri de anticorpi anti-tisulari pot da rezultate pozitive nespecifice, iar anticorpii heterofili prezenți în serul pacienților pot interacționa cu imunoglobulinele incluse în componentele kit-ului și pot da rezultate neconcludente la determinarea prin chemiluminiscență.

Rezultate fals pozitive sunt posibile și la pacienții infectați cu virusul rujeolic, herpetic sau varicelo-zosterian deoarece citomegalovirusul face parte din aceeași familie de virusuri cu acestea.

În cazul gravidelor, determinarea anticorpilor anti-CMV IgG poate să stabilească existența infecției la mamă dar nu poate să indice probabilitatea ca aceasta să treacă la făt. Folosirea tehnicii PCR de detectare a genomului viral în lichidul amniotic poate fi utilă pentru diagnosticul infecției fetale după săptămâna 21 de sarcină. În cazul nou-născuților, cea mai bună metodă de diagnostic este determinarea dintr-o probă de urină a infecției, în prima săptămână de viață.

Rezultat pozitiv

Un rezultat Ac Anti-CMV IgG pozitiv indică expunere în antecedente la citomegalovirus. În acest caz, se recomandă efectuarea anticorpilor IgM din același ser. Obținerea unui rezultat negativ exclude infecția primară (la gravide se consideră că există un risc minim de infecție congenitală și nu sunt necesare investigații ulterioare).

Un rezultat pozitiv necesită tratament doar la recomandarea medicului, iar schema de tratament diferă în funcție de tabloul clinic, de organele afectate și de istoricul medical al pacientului.

Rezultat negativ

Un rezultat Ac Anti-CMV IgG negativ indică o expunere absentă. În cazul pacientelor gravide se va repeta recoltarea pentru determinarea anticorpilor IgG în luna a patra de sarcină.

Un rezultat negativ la determinarea anticorpilor anti CMV IgG nu exclude prezența infecției deoarece aceasta poate fi în faza incipientă.

Bibliografie

  1. “Cytomegalovirus (CMV).” WebMD, WebMD, Feb. 2007, www.webmd.com/
  2. CMV Infection Laboratory Testing. 2022, www.cdc.gov/
  3. “Cytomegalovirus (Blood) - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu
  4. NCBI - Dollard SC, Staras SA, Amin MM, Schmid DS, Cannon MJ. National prevalence estimates for cytomegalovirus IgM and IgG avidity and association between high IgM antibody titer and low IgG avidity. Clin Vaccine Immunol. 2011 Nov;18(11):1895-9.
  5. NCBI - Prince HE, Lapé-Nixon M. Role of cytomegalovirus (CMV) IgG avidity testing in diagnosing primary CMV infection during pregnancy. Clin Vaccine Immunol. 2014 Oct;21(10):1377-84.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu