Banner Anticorpi anti celule insulare pancreatice

Anticorpi anti celule insulare pancreatice

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul prin care se dozează anticorpii anti-celule insulare pancreatice poate oferi indicații cu privire la nivelul de insulină secretat de pancreas, ajutând astfel în diagnosticarea tipului de diabet zaharat în care se încadrează pacientul, anticorpii anti-celule insulare pancreatice fiind specifici diabetului de tip 1, iar dozarea lor fiind utilă în diferențierea diabetului zaharat de tip 1 de diabetul zaharat de tip 2.

Anticorpi anti-celule insulare pancreatice reprezintă anticorpi policlonali ce reacționează cu toate tipurile de celule insulare ale pancreasului, acestea fiind celulele alfa, beta, gamma, PP sau delta.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli la nivel global și apare atunci când pancreasul nu mai secretă suficientă insulină sau în situația în care insulina secretată nu este utilizată în mod rațional de organism. Diabetul poate fi de două tipuri, și anume diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2. În ambele cazuri, la baza apariției problemelor stă funcționarea deficitară a pancreasului, deoarece valorile glicemiei (concentrația de glucoză în sânge) nu mai sunt în limitele normale.

Probă Anticorpi anti-celule insulare pancreatice Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-celule insulare pancreatice

Determinarea anticorpilor anti-celule insulare pancreatice se face în scopul diagnosticării corecte a tipului de diabet.

În același timp, acești anticorpi au un rol semnificativ la nivelul monitorizării în sarcină a diabetului gestațional, o situație deosebit de sensibilă atât pentru mamă, dar mai ales pentru făt.

În cazul istoricului familial, determinarea anticorpilor anti-celule insulare pancreatice ajută la identificarea riscului de a „moșteni” un anumit tip de diabet.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face a jeun (pe nemâncare) din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant. Este necesară o pauză de minimum 8 ore în ceea ce privește ultima masă și momentul recoltării, deoarece cantitatea de alimente ingerate poate determina variații la nivelul producerii de insulină.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor trebuie să ofere informații cu privire la prezența sau absența anticorpilor și cu privire la tipul de diabet evidențiat de aceștia.

Rezultatele se prezintă sub formă de titru, iar valorile normale* sunt < 1/10.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Dacă pacientul suferă de boli autoimune, există posibilitatea obținerii unui rezultat pozitiv în ceea ce privește anticorpii anti-celule insulare pancreatice. Tiroida autoimună este un bun exemplu în acest caz.

Absența anticorpilor anti-celule insulare pancreatice nu exclude diabetul de tip 1. În cazul simptomatologiei specifice, medicul specialist poate recomanda retestarea la un interval de 2-4 săptămâni și teste serologice suplimentare.

Prezența anticorpilor

Prezența anticorpilor anti-celule insulare pancreatice confirmă prezența diabetului de tip 1. Acest lucru este posibil deoarece anticorpii anti-celule insulare pancreatice nu sunt specifici diabetului de tip 2.

Bibliografie

  1. “Diabetes Mellitus - an Overview | ScienceDirect Topics.” Sciencedirect.com, 2018, www.sciencedirect.com, 10.1016/bs.ctdb.2017.08.003
  2. Campbell, Amy. “What Does Insulin Do?” Diabetes Self-Management, Diabetes Self Management, 5 Dec. 2016, www.diabetesselfmanagement.com
  3. ‌ Goldstein, David E, et al. “Tests of Glycemia in Diabetes.” Diabetes Care, vol. 27, no. 7, July 2004, pp. 1761–1773, https://diabetesjournals.org, 10.2337/diacare.27.7.1761

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu