Informații generale
Determinarea clorului din urină poate fi recomandată de medicul specialist atunci când se suspectează prezența unei tulburări acido-bazice sau o afecțiune ce poate influența ori afecta echilibrul fluidelor din organism. Valorile clorului variază în funcție de concentrația sodiului.
Clorul reprezintă principalul anion extracelular care, împreună cu alți electroliți precum sodiul, potasiul sau bicarbonatul, mențin presiunea osmotică, echilibrul acido-bazic, hidratarea corectă a corpului, dar și neutralitatea electrică. Echilibrul acido-bazic este controlat de rinichi, plămâni, dar și de toate organele și sistemele ce pot compensa mici modificări ale pH-ului. În cazul în care nivelul pH-ului nu mai poate fi păstrat la o valoare constantă, în organism se pot instala tulburări acido-bazice. Clorul îndeplinește un rol major în menținerea neutralității electrice la nivel celular, prin procesul de traversare a membranei celulare.
Clorul este un electrolit (ion încărcat negativ) ce se găsește la nivelul tuturor fluidelor corpului, însă cea mai mare concentrație a acestuia se întâlnește în sânge, în lichidul cefalorahidian, în sucul pancreatic sau gastric, în sucul intestinal, dar și în lichidul cecal. Cea mai mare cantitate de clor din corpul uman provine din sarea (clorura de sodiu) pe care o consumăm. Clorul este absorbit de intestine atunci când se produce digestia alimentelor, urmând ca apoi să fie eliminat la nivelul urinei.
Când este recomandată determinarea clorului urinar
Determinarea clorului urinar poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:
- când se suspectează prezența unei tulburări acido-bazice;
- când se suspectează că homeostazia lichidelor corpului a fost afectată;
- în caz de deshidratare;
- pentru monitorizarea administrării soluțiiilor perfuzabile în perioada postoperatorie;
- în evaluarea și monitorizarea acidozei metabolice;
- pentru diagnosticul alcalozei metabolice;
- pentru evaluarea sănătății rinichilor.
Simptomatologia alcalozei metabolice poate include:
- crampe musculare;
- respirație lentă;
- convulsii;
- stări de confuzie;
- amorțeală;
- rigiditate musculară.
Sindromul Bartter și sindromul Gitelman pot provoca, ambele, alcaloză metabolică, afectând rinichii. Sindromul Bartter este, de obicei, diagnosticat în copilăria timpurie, urmând ca Sindromul Gitelman să fie diagnosticat la adolescenți sau adulți. Simptomatologia sindromului Bartter, dar și a sindromul Gitelman poate include senzație de sete, urinare frecventă, crampe musculare, dar și stări de oboseală.
Medicul specialist poate recomanda și determinarea sodiului urinar, a potasiului urinar, dar și a nivelului pH-ului urinei.
Procedura recoltare
Determinarea clorului urinar se realizează dintr-o probă de urină colectată pe parcursul a 24 de ore, depozitată într-un recipient special pentru colectarea urinei. Este foarte importantă toaletarea zonei, atât la femei, cât și la bărbați, pentru a nu fi contaminată proba.
Interpretare rezultate
Valorile de referință* pentru clorul urinar sunt cuprinse în intervalul 110 - 250 mmol/24h.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics | WorldCat.org.” Worldcat.org, 2018, www.worldcat.org
- and, Diabetes. “Cushing’s Syndrome.” National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, NIDDK - National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 21 Aug. 2023, www.niddk.nih.gov
- Lewis, James L. “Overview of Electrolytes.” Merck Manuals Consumer Version, Merck Manuals, 29 Sept. 2021, www.merckmanuals.com
- “UpToDate.” Uptodate.com, 2023, www.uptodate.com
- Dondelinger, Robert. “Electrolyte Analyzers.” Biomedical Instrumentation & Technology, vol. 48, no. 5, 2 Sept. 2014, pp. 389–393, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.2345/0899-8205-48.5.389
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
![femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu](/sites/default/files/styles/387x278/public/2023-03/programare%20online.jpg?itok=6E8aCQI9)