cell

Calculator analize

Cobalt

Cobaltul (Co) este un metal rar, dar cu răspândire largă în natură.
Cobaltul se folosește mai ales în metalurgie, pentru producerea de aliaje magnetice, cu rezistență înaltă la oxidare (de exemplu, în producția unor dispozitive de protezare articulară). Ca si colorant, se utilizează în producția de sticlă, ceramice, cerneli, vopseli și emailuri, pentru a obține o culoare specifică de albastru adânc. Izotopul 60CO este un important trasor radioactiv și se folosește în producerea razelor gama de energie înaltă, în radioterapia cancerelor, și în radiografia industrială. 
Cobaltul este un important oligoelement pentru toate animalele, fiind centrul activ al cobalaminelor (reprezentantul cel mai important este vitamina B12). În forma lui anorganică, cobaltul este un micronutrient pentru bacterii, alge și fungi.
Cobaltul nu este un element foarte toxic, dar intoxicația cu doze mari produce diverse manifestări clinice. În intoxicația acută, apare edem pulmonar, alergie, greață, vomă, hemoragie, insuficiență renală. În forma cronică se pot observa sindroame pulmonare, erupții cutanate, disfuncție tiroidiană. Inhalarea prafului de cobalt (în metalurgie) duce la boală pulmonară interstițială.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Cobalt

Interpretare valori mari:

Expunere ocupationala: >1 ng/ml

Ingerare de cobalt cu toxicitate crescuta: >5 ng/ml

Proteza articulare in stare buna: 4-10 ng/ml

Proteza articulara deteriorata: >10 ng/ml

Interferente analitice la analiza Cobalt

In caz de administrare de materiale de contrast cu continut de iod sau gadoliniu, se amana recoltarea 96 de ore.

Recomandari pentru analiza Cobalt

Monitorizarea deteriorarii protezelor articulare metalice. Detectarea toxicitatii de cobalt.

Executant

TOXIMED

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.