Informații generale
Testul ce măsoară nivelul de cobalt din sânge este utilizat pentru monitorizarea expunerii la acest element, însă nu și pentru evaluarea activității vitaminei B12.
Cobaltul (Co) este un element natural, un metal greu, lucios, dur și greu, cu o largă distribuire în mediul înconjurător. Utilizările lui sunt multiple, de la producția aliajelor pentru fabricarea diferitelor obiecte sau mașinării, până la folosirea în industria pigmenților și a sticlei sau în fabricarea protezelor pentru membre sau șold.
Unul dintre izotopii radioactivi ai cobaltului (Cobalt-60) este utilizat în radioterapia pacienților diagnosticați cu cancer, în iradierea alimentelor, dar și în sterilizarea echipamentelor medicale.
La nivelul organismului, cobaltul îndeplinește rol de cofactor esențial în vitamina B12, fiind important atât în dezvoltarea creierului, dar și în hematopoieză. El poate fi absorbit atât prin ingestie, prin inhalare (persoanele ce lucrează în zone industriale sunt extrem de expuse și se pot intoxica cu acest metal), dar şi prin consumul de apă, alimente contaminate sau utilizarea protezelor ce prezintă cobalt în componența lor.
Deși nu este un element toxic pentru organism, cantitățile mari de cobalt sunt extrem de dăunătoare și pot produce manifestări clinice adverse. Expunerea prelungită la acest metal, sub formă de praf sau fum, poate duce la instalarea unei afecțiuni numită boală pulmonară cu metale dure şi poate determina dezvoltarea astmului, a alergiilor, dar și a problemelor de respirație. Contactul cobaltului cu pielea, sub formă de metal sau de săruri este și el extrem de periculos, ducând la sensibilizarea tegumentului și la apariția afecțiunilor dermatologice.
Până în prezent nu a fost raportat un deficit de cobalt.
Când este recomandată determinarea nivelului de cobalt seric
Testul ce măsoară cantitatea serică de cobalt poate fi recomandat de medicul specialist pentru:
- Monitorizarea nivelului cobaltului la pacienții ce prezintă implanturi de metal sau proteze;
- Monitorizarea expunerii la cobalt.
Simptomele intoxicației cu cobalt includ:
- edem pulmonar;
- greață și vărsături;
- insuficiență renală;
- dezvoltarea alergiilor;
- dermatită de contact.
Expunerea pe o perioadă nedeterminată la cobalt poate induce:
- cardiomiopatie;
- afecțiuni nervoase;
- dereglări tiroidiene.
Procedura recoltare
Testul ce măsoară cantitatea de cobalt din sânge nu necesită pregătiri speciale. Acesta se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate), într-un vacutainer fără anticoagulant.
Interpretare rezultate
Valorile normale pentru cobalt seric se încadrează în intervalul de referință* 0 - 0.9 µg/L şi nu diferă în funcție de vârstă sau sex.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “COS - Overview: Cobalt, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2022, www.mayocliniclabs.com
- “Cobalt Poisoning Information | Mount Sinai - New York.” Mount Sinai Health System, 2016, www.mountsinai.org
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.