Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Calculator analize
Colinesterazele sunt enzime din clasa hidrolazelor, implicate in fiziologia sistemului nervos.
In organismul uman se intalnesc doua tipuri de colinesteraze: acetilcolinesteraza (AChE) care se gasesete in eritrocite dar si in plamani, splina,celule nervoase si pseudocolinesteraza (PchE) prezenta in ser dar si in pancreas, inima, ficat, muschi si in substanta alba a sistemul nervos central (2).
Acetilcolinesteraza hidrolizeaza acetilcolina responsabila de transmisia impulsului nervos, moduland astfel transmisia fiziologica a impulsurilor.
Scaderea concentratiei de AChE determina acumularea de acetilcolina la nivelul sinapselor neuronale si hiperstimularea neuronala.
Insecticidele organo-fosforice sunt un inhibitor major al AchE dar produc si scaderea concentratiei de PChE (sau colinesteraza serica – SChE).
Nivele scazute de PchE se intalnesc si la pacienti cu afectiuni hepatice; in cazuri de ciroze avansate sau carcinoame metastazate au o scadere a activitatii enzimei de 50% - 70%.
Valori normale pot fi intalnite in hepatitele cronice, ciroza moderata si ictere obstructive.
Pseudocolinesteraza este implicata si in metabolizarea medicamentelor, astfel asigura metabolizarea miorelaxantilor de tipul succinilcolinei, mivacurium si pancuronium, substante utilizate in anestezie; de aceea, alterari ale PchE vor influenta efectul fiziologic al acestor substante.
La indivizii normali (cca 94% din populatie), anumite substante (dibucaina si fluorul) inhiba aproape complet activitatea enzimei.
Circa 1% din populatie prezinta variante genetice ale enzimei, variante ce nu metabolizeaza succinilcolina, mivacurium si pancuronium, situatie ce duce la apnee prelungita la utilizarea acestora in anestezie.
Acesti indivizi sunt fie homozigoti sau prezinta diverse variatii heterozigote pentru gena atipica.
Pentru identificarea acestor situatii se utilizeaza testarea inhibitiei enzimatice la dibucaina (6).
Interpretare valori mari: Valori crescute ale colinesterazei serice se intalnesc in (5,7): Hiperlipoproteinemie tip IV; Obezitate, inclusiv obezitatea din diabet; Psihoze; Perioada de vindecare a unei hepatite acute; Sindrom nefrotic (datorita exagerarii functiilor proteosintetice hepatice); Cancer de san.
Valori crescute ale colinesterazei serice se intalnesc in (5,7):
Hiperlipoproteinemie tip IV;
Obezitate, inclusiv obezitatea din diabet;
Psihoze;
Perioada de vindecare a unei hepatite acute;
Sindrom nefrotic (datorita exagerarii functiilor proteosintetice hepatice);
Cancer de san.
Interpretare valori mici: Valori scazute ale colinesterazei serice se intalnesc in (5,7): Intoxicatie cu insecticide organofosforice; Afectiuni hepatice: hepatita cronica , ciroza hepatica, metastaze hepatice, amibiaza hepatica; Insuficienta cardiaca congestiva; Infarct miocardic; Malnutritie sau alte afectiuni asociate cu hipoalbuminemie; Sarcina (in special trimestrul II si III); Anemii; Infectii acute; Arsuri; Embolie pulmonara; Plasmafereza; Dermatomiozita, distrofie musculara; Postchirurgical; Insuficienta renala cronica; Dermatite exfoliative.
Valori scazute ale colinesterazei serice se intalnesc in (5,7):
Intoxicatie cu insecticide organofosforice;
Afectiuni hepatice: hepatita cronica , ciroza hepatica, metastaze hepatice, amibiaza hepatica;
Insuficienta cardiaca congestiva;
Infarct miocardic;
Malnutritie sau alte afectiuni asociate cu hipoalbuminemie;
Sarcina (in special trimestrul II si III);
Anemii;
Infectii acute;
Arsuri;
Embolie pulmonara;
Plasmafereza;
Dermatomiozita, distrofie musculara;
Postchirurgical;
Insuficienta renala cronica;
Dermatite exfoliative.
Medicamente si substante care scad concentratia colinesterazei serice: steroizi anabolizanti, carbamati, cimetidina, ciclofosfamida, estrogeni, glucocorticoizi, litiu, neostigmina, relaxante neuromusculare (ex: pancuronium, succinilcolina), contraceptive orale, insecticide organofosforice, phenelzine, fenotiazine, fizostigmina, agenti radiologici de contrast (ex: acid iopanoic), ranitidina, streptokinaza, testosteron (4).
Determinarea serica a colinesterazei este recomandata in urmatoarele situatii : Expunerea la pesticide (insecticide ce contin organofosfati); Deficienta dobandita de pseudocolinesteraza ca screening pre-operator; Evaluarea functiei hepatice.
Determinarea serica a colinesterazei este recomandata in urmatoarele situatii :
Expunerea la pesticide (insecticide ce contin organofosfati);
Deficienta dobandita de pseudocolinesteraza ca screening pre-operator;
Evaluarea functiei hepatice.
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.