Informații generale
Pentru ca organismul uman să funcționeze în mod corect are nevoie de vitamine, minerale, nutrienți și colesterol. Colesterolul este în general privit ca un compus cu efecte negative asupra organismului uman, însă medicina modernă atrage atenția asupra faptului că această substanță nu este întotdeauna nocivă.
Diferențierea dintre „colesterol rău” și ”colesterol bun” are legătură cu transportul grăsimilor în organism. De acest aspect se ocupă lipoproteinele, care sunt clasificate în funcție de densitatea lor în:
- VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mică - Very Low Density Lipoprotein);
- LDL (lipoproteine cu densitate scăzută - Low Density Lipoprotein);
- HDL (lipoproteine cu densitate mare - High Density Lipoprotein).
Dintre aceste tipuri de lipoproteine, LDL sunt clasificate ca fiind colesterolul rău, iar HDL colesterolul bun. Lipoproteinele plasmatice sunt particule sferice care conțin diferite cantități de colesterol, trigliceride, fosfolipide și proteine.
Fosfolipidele, colesterolul liber și proteinele constituie suprafața exterioară a particulei de lipoproteină, în timp ce miezul interior conține în mare parte colesterol esterificat și trigliceride. Aceste particule servesc la solubilizare și transportă colesterolul și trigliceridele în sânge.
Toate studiile desemnează colesterolul LDL ca factor cheie în patogeneza aterosclerozei și bolii coronariene, în timp ce colesterolul HDL s-a observat că are un efect protector. Chiar și în intervalul normal al concentrațiilor de colesterol total, o creștere a colesterolului LDL poate duce la apariția unui risc crescut pentru boala coronariană.
Din masa corporală a unui adult normal lipidele reprezintă circa 15–20%. Ele sunt combinații ale acizilor grași cu alcooli sau amine.
Principalele lipide care se găsesc în sânge sunt:
- colesterolul;
- trigliceridele;
- fosfolipidele;
- acizii grași neesterificați.
Colesterolul LDL este principalul transportor de colesterol esterificat în organism. Lipoproteinele cu densitate mică (LDL) transportă colesterolul așa-zis rău, principala sursă ce va fi utilizată în apariția leziunilor de ateroscleroză. Astfel, cu cât cantitatea de LDL colesterol din sânge va fi mai mare, cu atât riscul de apariție și progresie a cardiopatiei ischemice va fi mai mare.
Când este recomandată determinarea nivelului colesterolului LDL
Stabilirea nivelului colesterolului LDL este recomandată pentru evaluarea riscului de ateroscleroză și de boli coronariene.
Procedura recoltare
Se recoltează sânge venos, în vacutainer fără anticoagulant, cu sau fără gel separator.
Se prelevează circa 5 mL sânge venos într-un vacutainer de biochimie de la plica cotului.
Se recomandă repausul alimentar cu circa 8 ore înainte de recoltare.
Interpretare rezultate
Interpretarea rezultatelor se face în funcție de vârsta pacientului.
Valorile de referință* ale colesterolului LDL la adult:
Mg/dL |
Rezultat |
<100 |
Optim |
100 - 129 |
Aproape sau peste optim |
130 - 159 |
Limită înaltă |
160 - 189 |
Ridicat |
|
Foarte mare |
*Valorile de referință sunt date de aparatura, metoda de lucru și reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Demarin V;Lisak M;Morović S;Cengić T. “Low High-Density Lipoprotein Cholesterol as the Possible Risk Factor for Stroke.” Acta Clinica Croatica, vol. 49, no. 4, 2021, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- CDC. “LDL & HDL: Good & Bad Cholesterol.” Centers for Disease Control and Prevention, 31 Jan. 2020, https://www.cdc.gov
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.