Banner Complement hemolitic total CH50

Complement hemolitic total CH50

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Măsurarea cantitativă a complementului hemolitic total CH50, cunoscut și sub denumirea de CH100, arată dacă există deficiențe sau anomalii ale proteinelor din sistemul complement, care contribuie la creșterea infecțiilor sau la creșterea activității autoimune.

Deficiențele pot fi moștenite sau dobândite. Ele pot apărea și din cauza scăderii producției sau a utilizării crescute a uneia sau a mai multor proteine din complement. Sistemul complement face parte din sistemul imunitar înnăscut al organismului și reprezintă un set de proteine sanguine circulante care reglează răspunsurile imune și inflamatorii.

Rolul lor principal este de a distruge substanțele străine precum bacteriile și virușii. Cele nouă componente primare ale complementului sunt desemnate de la C1 la C9 și pot fi măsurate atât individual, cât și împreună, pentru a determina dacă sistemul funcționează normal.

Totuși, componentele C3 și C4 sunt cel mai frecvent măsurate. Activarea complementului poate fi inițiată în diferite moduri denumite: calea clasică, calea alternativă sau calea lectinelor, dar produsul final este același.

Probă Complement hemolitic total CH50 Medlife

Când este recomandată determinarea complementului hemolitic total CH50

Activitatea totală a complementului (CH50 sau CH100) poate fi măsurată dacă medicul suspectează o deficiență care nu este măsurată prin C3 sau C4. Testarea este necesară când pacientul prezintă infecții microbiene (de obicei bacteriene) recurente, inflamații sau edeme inexplicabile sau simptome legate de o tulburare autoimună.

Determinarea complementului hemolitic total CH50 este necesară și pentru a monitoriza o afecțiune acută sau cronică ce afectează sistemul sau pentru a investiga cauzele sindromului hemolitic uremic atipic (SHUa), cel care cauzează boli renale severe și anemie.

Procedura recoltare

Determinarea complementului hemolitic total CH50 se realizează dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate) de la plica cotului, într-un vacutainer de biochimie/imunologie cu dop galben, nefiind necesară o pregătire specială pentru acest test.

Interpretare rezultate

Valorile de referință pentru complement hemolitic total CH50 nu țin cont de sexul sau de vârsta pacientului. Sunt considerate valori normale* pentru CH50 cele situate în intervalul 50-75 U/mL - pentru toate grupele de vârstă.

Un nivel normal obținut la determinarea complementului hemolitic total CH50 indică faptul că toate elementele componente ale sistemului complement, de la C1 la C9, sunt prezente.

*Valorile de referință sunt date de aparatura, metoda de lucru și reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

CH50 măsoară funcția căii complete clasice a complementului: C1-C9. Dacă această măsurare este în afara intervalului normal, atunci fiecare dintre cele 9 niveluri diferite de complement poate fi măsurat individual pentru a căuta deficiențe ereditare sau dobândite.

La recomandarea medicului, determinarea de complement hemolitic total CH50 poate fi făcută simultan cu determinarea separată a anumitor componente ale sistemului complement.

Testul de laborator CH50 verifică felul în care funcționează doar calea clasică de activare a sistemului. Ca urmare, dacă sunt necesare date cu privire la felul în care funcționează calea alternă, sunt necesare teste suplimentare.

Felul în care este transportată și depozitată proba biologică pentru analiză influențează rezultatul. Dacă proba de sânge nu este prelucrată în laborator în maximum 2 ore de la recoltare, aceasta trebuie să fie depozitată la o temperatură scăzută de -70 de grade Celsius, pentru a nu afecta rezultatul determinării.

Valori scăzute

Un rezultat cu valori mici poate indica diverse deficiențe ale componentelor sistemului complement și un risc crescut de a dezvolta infecții bacteriene repetate.

Un nivel scăzut al complementului hemolitic total CH50 se întâlnește în:

  • Lupus eritematos sistemic (LES);
  • Afecțiuni reumatismale, în special în formele active ale afecțiunii;
  • Glomerulonefită;
  • Vasculite generalizate;
  • Crioglobulinemie.

În cazul pacienților cu Lupus eritematos sistemic (LES), determinarea complementului hemolitic total CH50 cu rol de monitorizare poate indica un puseu al bolii și poate ajuta în adaptarea schemei de tratament.

Valori crescute

Un rezultat cu valori mari pentru complement hemolitic total CH50 indică prezența unui „intrus” cu care sistemul imunitar a început să lupte.

Nivel crescut peste valorile de referință al complementului hemolitic total CH50 se poate întâlni în:

  • Infecție cronică;
  • Artrită reumatoidă acută;
  • Febră reumatoidă acută;
  • Colită ulcerativă;
  • Tiroidită;
  • Cancer.

Bibliografie

  1. Santoro. “Application of CH50 Assay to the Detection of Circulating Immune Complexes (Author’s Transl).” Pathologie-Biologie, vol. 25, no. 2, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. ANSARI, KHURSHED A., et al. “CIRCULATING IgE, ALLERGY and MULTIPLE SCLEROSIS.” Acta Neurologica Scandinavica, vol. 53, no. 1, Jan. 1976, pp. 39–50, https://eurekamag.com, 10.1111/j.1600-0404.1976.tb04323.x
  3. Sakurai. “Complement-Mediated Solubilization of Immune Complexes in Systemic Lupus Erythematosus.” Clinical and Experimental Immunology, vol. 48, no. 1, 2020, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu