Descriere: 

Cromogranina A este o proteina de 50kDa apartinand unui grup de proteine secretoare acide (granine) localizate in granulele secretorii ale celulelor neuroendocrine, in special cele cromafine(1). Pe langa cromogranina A, din aceasta clasa de proteine mai fac parte cromogranina B, cromogranina C si secretogranina II. (2) Cromogranina A leaga ionii de Ca si se pare ca are rol in configuratia moleculelor de neurotransmitatori si neuromodulatori pe parcursul sintezei acestora (1). Cromogranina A contine numeroase situsuri de clivaj ce sufera procese proteolitice tesut-dependente ce duc la formarea a numeroase peptide biologic active cum ar fi vasostatina I, vasostatina II, pancreastatina, catestatina, parastatina si serpinina. Desi in sine rolul Cromograninei A este inca insuficient cunoscut, dovezi cumulative sugereaza ca aceste peptide derivate din Cromogranina A intervin intr-o serie de procese biologice cum ar fi: reglarea presiunii sanguine (catestatina), metabolismul glucozei (pancreastatina, catestatina), neuroprotectie (serpinina) si angiogeneza tumorala (vasostatina I si II) (2). Din punct de vedere clinic si imunocitochimic, Cromogranina A reprezinta un marker la nivelul celulelor neuroendocrine atat pentru tumori neuroendocrine cat si pentru tumori cu diferentiere neuroendocrina partiala. Ca marker imunocitochimic a fost pusa in evidenta in urmatoarele tesuturi tumorale: tumori carcinoide, gastrinom, insulinom, glucagonom, VIPom, somatostatinom, cancer tiroidian medular, tumori paratiroidiene, ganglioneurom, ganglioneuroblastom, neuroblastom, meduloblastom, feocromocitom. Ca marker seric, concentratia de Cromogranina A se coreleaza cu marimea si extensia tumorii precum si cu tipul histopatologic al tumorii neuroendocrine; valori crescute se observa in tumori mari, metastazate si bine diferentiate. (2).

Recomandari: 

Dozarea serica a Cromograninei A este utila in diagnosticul, evaluarea prognostica si monitorizarea pacientilor cu tumori carcinoide ca marker de prima selectie sau impreuna cu 5-HIAA si serotonina. Este marker secundar in diagnosticul si monitorizarea altor timpuri de tumori: feocromocitom, carcinom tiroidian medular, neuroblastom, tumori hipofizare, adenocarcinoame prostatice (stadii avansate), cancer pulmonar cu celule mici.

Interpretare valori mici: 

Fara semnificatie clinica

Interpretare valori mari: 

Valori crescute ale Cromograninei S se intalnesc in • Afectiuni maligne; tumori carcinoide, feocromocitom, tumori neuroendocrine, VIPoame, apudoame, cancer medular tiroidian, cancer pulmonar cu celule mici, adenocarcinom de prostata • Afectiuni benigne: insuficienta renala, insuficienta hepatica, insuficienta cardiaca congestiva, artrita reumatoida, afectiuni inflamatorii gastrointestinale, hipertensiune arteriala.

Interferente analitice: 

Dozarea Cromograninei A nu poate fi utilizata pentru screening-ul tumorilor carcinoide in populatia sanatoasa datorita lipsei de specificitate. Somatostatina si derivatii sai pot duce la scaderea concentratiilor serice de Cromogranina A cu obtinere de rezultate fals negative. Consumul de inhibitori de pompa protonica (omeprazol, ranitidina) pot duce la valori crescute ale Cromograninei A in ser.Valorile obtinute prin diverse tehnici pot varia datorita diferentelor de specificitate si sensibilitate ale metodelor. Pentru monitorizarea unei afectiuni maligne se recomanda utilizarea aceleiasi tehnici.