Informații generale
Cromul este un mineral pe care, în doze mici, organismul nostru îl folosește pentru a funcționa normal. Spre exemplu, digestia alimentelor este realizată și cu ajutorul cromului. Tot cromul este cel care ajută glucoza să ajungă în celule și să fie transformată în energie, la fel se întâmplă și cu carbohidrații, grăsimile și proteinele.
Cromul se găsește în organism având diferite valențe, însă forma hexavalentă și cea trivalentă sunt cele mai răspândite. Cr+6 (forma hexavalentă) este carcinogen. Forma hexavalentă, în contact cu țesuturi biologice, este imediat convertită la Cr+3, adică forma trivalentă.
Forma hexavalentă (Cr+6) are toxicitate ridicată pentru că este un oxidant puternic. În momentul în care ajunge în organism, mai exact în sânge, atacă rinichii, ficatul și produce hemoliză, insuficiență renală și hepatică, este cancerigen. Sărurile de crom provoacă reacții alergice cutanate, dermatită de contact și ulcerații.
Cr+6 (forma hexavalentă a cromului) se mai numește crom metalic și este folosit în industrie, cum ar fi la producerea oțelului sau prelucrarea pielii. Pentru cei care lucrează în astfel de medii, expunerea la crom poate duce la probleme serioase de sănătate. Și un nivel scăzut de crom seric poate avea influențe negative asupra organismului nostru.
Cromul pătrunde în organism pe cale alimentară, în principal, dar și pe cale respiratorie sau subcutanată.
Sursele alimentare care asigură aport de crom:
- Drojdia de bere
- Brânza
- Carnea
- O serie de mirodenii
- Făina integrală
- Legumele proaspete
- Fructele proaspete
- Apa de la robinet dacă este nededurizată
Fierul inhibă legarea cromului de transferină, așa că pacienții cu hemocromatoză prezintă o retenție scăzută de crom în organism. În unele cazuri, potrivit studiilor recente ale căror rezultate nu au fost infirmate momentan, deficiența de crom seric ar putea duce la diabet în cazul pacienților cu hemocromatoză.
Analiza care determină nivelul de crom din sânge, crom seric, are, în principal, două scopuri: să identifice eventuale deficiențe și să stabilească dacă există risc de toxicitate.
Când este recomandată determinarea de crom seric
Analiza este recomandată ca metodă de screening pentru cei expuși profesional la crom, celor care poartă proteze articulare metalice (cromul se regăsește adesea în componența acestora), dar și celor care ar putea să aibă deficiențe majore în funcție de ce stabilește anamneza realizată de medic.
Procedura recoltare
Analiza de sânge se realizează dintr-o probă recoltată a jeun (pe nemâncate) și nu necesită pregătiri speciale. În cazul în care determinarea se face din urină, proba trebuie recoltată la prima micționare a pacientului, după ce s-a trezit.
Interpretare rezultate
Pentru nivelul de crom există valori de referință diferite în funcție de proba biologică supusă analizei.
Astfel, au fost stabilite următoarele valori normale pentru crom seric:
- < 0.5 ug/dL – în cazul analizei realizate din sânge
- < 1.5 ug/dL – în cazul analizei realizate din urină; aceasta este recomandată mult mai rar, în special pentru cei care au risc de expunere profesională
Bibliografie
- Ray, Rina Rani. “Review Article. Adverse Hematological Effects of Hexavalent Chromium: An Overview.” Interdisciplinary Toxicology, vol. 9, no. 2, 1 June 2016, pp. 55–65, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1515/intox-2016-0007
- “CRWB - Overview: Chromium, Blood.” Mayocliniclabs.com, 2013, www.mayocliniclabs.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
