Banner Dozare Digoxină

Dozare Digoxină

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Digoxina este una dintre substanțele folosite pentru reducerea frecvenței cardiace și pentru monitorizarea contracției cardiace. Este utilizată, așadar, în tratamentul unor boli cardiovasculare, cum ar fi: fibrilația atrială, insuficiența cardiacă congestivă sau flutterul atrial. În doze necorespunzătoare poate avea, însă, efecte negative. Este, practic, unul dintre medicamentele aflate la limita dintre efect benefic (terapeutic) și toxicitate.

Testul pentru dozarea Digoxinei este recomandat pentru determinarea concentrației acestei substanțe în sânge, pentru stabilirea dozei corecte administrate unui pacient și pentru monitorizarea răspunsului pe care organismul îl dă la tratamentul cu Digoxină.

Dozarea Digoxinei este utilă și în cazul intoxicației cu acest medicament.

Probă Dozare Digoxină Medlife

Când este recomandată dozarea Digoxinei

Toxicitatea este o complicaţie frecventă a tratamentului cu Digoxină. La pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă, simptomele provocate de intoxicația cu această substanță se aseamănă cu cele întâlnite în insuficienţa cardiacă.

Simptomele toxicităţii sunt frecvent întâlnite la pacienţii în vârstă şi la cei cu funcţia renală alterată. Cele mai grave semnale ale intoxicației cu Digoxină includ:

  • diaree;
  • dureri abdominale;
  • amețeală;
  • greață;
  • manifestări paranoice;
  • depresie.

Dozarea Digoxinei se recomandă în cazul suspiciunilor de intoxicație, dar și pentru monitorizarea schemei de tratament, prin măsurarea nivelurilor serice.

Procedura recoltare

Recoltarea probei pentru testul de dozare a Digoxinei se face a jeun (pe nemâncate), din sânge venos, în vacutainere cu gel separator.

Pregătirea înainte de recoltare este foarte importantă. Se recomandă ca pacienții care urmează un tratament cu biotină să întrerupă administrarea medicamentului, cu aproximativ 24 de ore înainte de efectuarea analizei.

De asemenea, se recomandă să fie evitat aportul alimentar de vitamine sau minerale, cu 12 ore înainte de recoltare.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor are în vedere particularitățile fiecărui pacient, răspunsul organismului fiind diferit.

Valorile de referință pentru dozarea Digoxinei se determină în funcție de nivelul de toxicitate.

Pentru adulți, valorile de referință* se încadrează în intervalul: 0.8-2.4 ng/mL. O valoare mai mare de 3 ng/mL indică un nivel toxic.

Valoare Semnificație
1.02 - 2.56 nmol/l în artimii cardiace
0.77 - 1.54 nmol/l în insuficiență cardiacă

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în cazul consumului de medicamente pe bază de biotină, substanță care poate influența rezultatele.

Rezultate fals crescute pot să apară în cazul pacienților cu insuficiență renală, unde se constată o metabolizare deficitară a digoxinei.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale dozării digoxinei nu au semnificație clinică.

Valori crescute

Valorile crescute ale dozării digoxinei reflectă o intoxicație cu această substanță, în consecință medicul va ajusta tratamentul în funcție de nevoile pacientului.

Este dificil de schimbat un tratament care, în esență, face bine organismului, însă este extrem de important, de asemenea, ca intoxicația cu digoxină să fie prevenită. În unele situații, poate fi necesară spitalizarea, cu ajustarea dozelor sub supraveghere medicală sau alegerea altor tipuri de medicamente.

Bibliografie

  1. WebMD Editorial Contributors. “What to Know about Digoxin Levels.” WebMD, WebMD, 30 Apr. 2021, www.webmd.com
  2. Nicole, Marie, and Mrin Shetty. “Digoxin.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 29 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu