cell

Calculator analize

Echovirus – serologie

Din familia Picornaviridae face parte genul Enterovirus care includ numeroași viruși ce pot fi întalniți la animale plante sau bacterii. Virionii sunt mici (25-30 nm), au genomul alcătuit dintr-un ARN monocatenar cu polaritate pozitivă, infecțios și nesegmentat.

Clasificarea enterovirusurilor este următoarea: virusurile Coxsackie  polio,  si Echovirus. Între acești viruși nu există diferențe semnificative, deoarece determină in mod obișnuit infecții inaparente ale tractului digestiv, sau un spectru larg de alte sindroame. Echovirușii se găsesc în tractul gastro-intestinal (enterovirus), precum şi expunerea la virus cauzează infecţii oportuniste şi alte boli. Echovirus este foarte infecţios, în special la copii. Acest virus se numără printre principalele cauze de boli acute febrile la sugari şi copii mici si este cea mai frecventă cauză de meningită aseptică. În cazul   unui sugar infectarea cu acest virus după naştere poate provoca boli sistemice grave, şi se asociază cu o  mare rată a mortalităţii infantile ;acesta fiind dată de insuficienţă hepatică sau miocardită, mai degrabă decât infecţiile sistemului nervos central. Copiii mai mari şi adulţii au un prognostic mai bun. La adulţi cea mai frecventă complicaţie este miocardita.

  Echovirusurile au 30 de serotipuri. Cele mai frecvente serotipuri   implicate în îmbolnăviri la copii sunt: 9-11,2%;   11 -12,2% ;   4- 6,3% ;   6- 5,5% .

 Echovirușii pot fi găsiți in secrețiile respiratorii (salivă, spută si mucus nazal) si materiile fecale ale  persoanelor infectate.  Persoanele se pot infecta prin contact direct cu secrețtii de la persoanele infectate sau prin contact cu suprafețe si obiecte contaminate, cum ar fi paharul sau telefonul.

Curățenia generală și spălarea pe mâini frecventă sunt cele mai eficiente în reducerea raspandirii virusurilor. Deasemenea, curățarea suprafețelor contaminate si a articolelor murdare cu apă și săpun și apoi dezinfectarea lor cu o soluție clorurată poate fi o metodă foarte eficientă pentru inactivarea virusului, in special in centrele de îngrijire a copiilor. 

Testele serologice sunt semnificative pentru diagnostic în cazul in care se demonstrează creșteri în dinamică ale titrului de anticorpi.

.Prezenţa anticorpilor IgM specifici confirmă infecţia recentă. Imunitatea are specificitate de serotip.Anticorpii seroneutralizanţi apar în prima săptămână, ating un titru maxim la 3 săptămâni de la debut şi persistă în ser timp îndelungat. Anticorpii fixatori de complement sunt detectabili pe perioade mai scurte acestia dispărând în câteva luni.

Bibliografie

1. . Cohen JI. Enteroviruses and Reoviruses. In Kasper D et al. eds. Harrison’s Principles of Internal Medicine, 16th ed. New York: McGraw-Hill, 2005; 1143-1148.

2 ARUP Laboratories. Test Directory: Coxsackie B Virus Antibodies; Echovirus Antibodies. www.aruplab.com 2009. Ref Type: Internet Communication.

4. Elvira Sinziana Ciufecu . Fam Picornaviridae. In Compendiu de virusologie medicala,Tipografia Fundatiei ,,Romania de Maine, 250-253.

5. John F. Modlin. Introduction to the Enteroviruses and Parechoviruses. In Mandelll, Douglas and Bennett’s Principles and Practice of INFECTIOUS DISEASES, Seventh Edition, 2009, 2337-2342.

6. Laborator Medlife. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.