cell

Calculator analize

DHEA

Dehidroepiandrosteronul (DHEA). este un hormon steroid alcatuit din 19 atomi de carbon, care, impreuna cu forma sulfatata (DHEAS) si androstendionul, formeaza androgenii secretati de glandele suprarenale.

Este un hormon inert din punct de vedere biologic produs din colesterol in zona reticulara a corticosuprarenalei: rolul lui este de precursor al hormonilor androgeni activi biologici si al estrogenilor (1).

Colesterolul este transformat in pregnenolon sub actiunea colesterol-desmolazei; pregnenolonul are doua cai de metabolizare: in 17-hidroxi-pregnenolon (sub actiunea 17α-hidroxilazei), respectiv in progesteron (sub actiunea 3β-hidroxisteroid-dehidrogenazei). 17-hidroxi-pregnenolon este transformat in dehidroepiandrosteron (DHEA) sub actiunea 17,20-liazei, iar acesta in androstendion sub actiunea 3β-hidroxisteroid-dehidrogenazei.

Tot sub actiunea 3β-hidroxisteroid-dehidrogenazei, 17-hidroxi-pregnenolon este transformat in 17-hidroxi-progesteron care, la randul lui este transformat in androstendion sub actiunea 17,20 liazei.

Progesteronul este si el hidroxilat de 17α-hidroxilaza cu producere de 17-hidroxi-progesteron (2). La nivelul glandei suprarenale, ficatului, rinichilor si intestinului subtire, DHEA este transformat reversibil in DHEAS. Este posibil ca forma sulfatata a DHEA sa fie forma circulanta de rezerva pentru DHEA. In tesuturile periferice, DHEA este convertit in androgeni activi (testosteron si dihidrotestosteron) si estrogeni .

Concentratia serica de DHEA scade dupa nastere si apoi incepe sa creasca in jurul varstei de 7 – 9 ani, la baieti, respectiv 6 – 7 ani la fetite, continuand sa creasca pana in decada 3 de varsta.

Dupa aceasta perioada incepe sa scada, ajungand ca la varsta de 80 de ani sa aiba 20% din valoarea de la varsta de 25 de ani. Concentratia plasmatica de DHEA are un ritm circadian si poate varia pe perioada ciclului menstrual. DHEAS, avand un timp de injumatatire mai lung decat DHEA si neprezentand ritm circadian sau menstrual, este un marker mai bun pentru practica clinica (1).

Nivelul plasmatic al DHEAS este de aproximativ 300 de ori mai mare decat cel al DHEA. 90% din androgenii suprarenali circula in plasma legati de albumina si doar aproximativ 3% legati de SHBG (sex hormon-binding globulin). Odata intrati in circulatia sanguina, androgenii corticosuprarenali au doua posibilitati de metabolizare: fie sunt degradati si inactivati, fie sunt transformati in testosteron si dihidrotestosteon.

Tesuturile periferice unde are loc conversia sunt: foliculii pilosi, glandele sebacee, prostata, gonade si tesutul adipos (2). Dintre hormonii androgeni corticosuprarenali, DHEA si DHEAS sunt secretati in cantitate mai mare decat androstendionul, desi acesta din urma este mai important prin faptul ca este convertit mai repede in periferie in testosteron. Hipersecretia de steroizi androgeni afecteaza fetitele, femeile adulte si baietii inainte de pubertate.

Barbatii sunt de regula asimptomatici la cresteri ale concentratiei plasmatice a DHEA/DHEAS; totusi, prin conversia periferica a androgenilor corticosuprarenali in estrogeni, pot apare usoare cresteri ale concentratiei acestora.

La femeile adulte, androstendionul corticosuprarenal si cel produs prin conversia periferica a DHEA, contribuie substantial la productia totala de androgeni.

In faza foliculara a ciclului menstrual, precursorii suprarenali asigura 2/3 din productia de testosteron si 1 / 2 din cea de dihidrotestosteron. In faza ovulatorie, creste contributia ovarului la formarea testosteronului, astfel incat doar 40% din testosteron provine din precursorii suprarenali.

La femei, hipersecretia de steroizi androgeni se manifesta prin acnee, hirsutism, alopecie, dismenoree, oligoovulatie, anovulatie, infertilitate, virilizare.

La fetite, in perioada prepubertala sau pubertala, excesul de androgeni suprarenali poate produce pubertate precoce heterosexuala (2). La pacientele cu nivele crescute de testosteron si hirsutism si/sau semne de virilitate, determinarea DHEA/DHEAS permite diferentierea cauzei, ovariana sau suprarenala. DHEA/DHEAS are valori crescute doar in cazurile de disfunctii corticosuprarenale (tumori productoare de steroizi, hiperplazie bilaterala, sindrom Cushing secundar, hiperplazie corticosuprarenala congenitala).

In hiperplazia corticosuprarenala congenitala, in functie de deficitul enzimatic asociat, se produc fie acumulari de DHEA/DHEAS si 17-OH-progesteron, fie cresteri de DHEA/DHEAS asociate cu cresteri de 11-deoxicorticosteron.

Tumorile corticosuprarenale tind sa sintetizeze androgeni, DHEA in cantitati semnificativ mai mari decat toti ceilalti steroizi.

Cu cat este mai mare concentratia de DHEA/DHEAS raportat la ceilalti corticosteroizi, cu atat creste suspiciunea unei afectiuni maligne la nivelul glandelor suprarenale.

Unele tumori corticosuprarenale produc steroizi cu activitate biologica redusa, astfel incat simptomatologia tip Cushing nu este evidenta.

In aceste situatii, DHEA/DHEAS poate fi folosit ca un marker tumoral atat pentru diagnostic cat si pentru monitorizarea evolutiei (3).

Interpretarea rezultatelor pentru analiza DHEA

Interpretare valori mari:

Valori crescute ale DHEA/DHEAS se intanesc in:

  • Sindromul ovarului polichistic;

  • Carcinom corticosuprarenal secretant de androgeni;

  • Sindrom Cushing secundar (hipofizar);

  • Tumori ectopice secretante de ACTH;

  • Pubertate precoce.

 

Interpretare valori mici:

Valori scazute ale DHEA/DHEAS se intalnesc in:

  • Adenoame secretante de cortizol;

  • Insuficienta corticosuprarenala.

 

Interferente analitice la analiza DHEA

O serie de medicamente si hormoni pot modifica valoarea plasmatica a DHEA/DHEAS; chiar daca modificarile nu sunt atat de mari incat sa aiba importanta clinica, in astfel de cazuri, rezultatele se interpreteaza cu prudenta.

Medicamente si hormoni care scad concentratia plasmatica a DHEA/DHEAS: • Insulina, contraceptivele orale, corticosteroizi, carbamazepina, clomipramina, imipramina, fenitoin, statine, colestiramine, levodopa, dopamina, bromocriptina, uleiul de peste, vitamina E .

Medicamente si hormoni care cresc concentratia plasmatica de DHEA/DHEAS: • Metformin, troglitazona, prolactina, danazol, blocanti de canale de calciu, neuroleptice, nicotina.

Nu exista ghiduri care sa reglementeze terapia substitutiva cu DHEA/DHEAS.

Eficacitatea terapiei cu DHEA/DHEAS este inca in studiu.

Totusi, acest hormon este utilizat, in special ca supliment nutritiv, in ciuda efectelor hiperandrogenice.

Aceasta practica este mai des intalnita la femei in postmenopauza, cand nivelul plasmatic al DHEA/DHEAS este peste limita superioara a intervalului de referinta (4).

Recomandari pentru analiza DHEA

Determinarea DHEA/DHEAS este recomandata in (3):

  • Diagnosticul diferential al hirsutismului si virilitatii;

  • Suspiciune de tumori corticosuprarenale, in special maligne;

  • Hiperplazie corticosuprarenala congenitala.

 

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.