cell

Calculator analize

Examen bacteriologic secretie conjunctivala

Infectiile conjunctivei și ale corneei sunt intricate datorită conditiei anatomice locale. Secretia lacrimala menține, de obicei o incarcatura bacteriana redusa la acest nivel. Afectarea conjunctivala de cauza infectioasa poate determina aparitia de exsudat seros sau purulent precum și diverse grade de modificari inflamatorii ale mucoasei. Etiologia bacteriana a conjunctivitelor implica cel mai frecvent: Haemophilus influenzae, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, specii de Moraxella, Mycobacterium tuberculosis, Francisella tularensis, Treponema pallidum, Pseudomonas aeruginosa, Chlamydia trachomatis, virusuri sau fungi.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Examen bacteriologic secretie conjunctivala

Interpretare valori mari:
Un rezultat pozitiv asociaza bacteria izolată ca fiind cauza infectiei.

Interpretare valori mici:
Un rezultat negativ nu exclude posibilitatea infectiei, poate aparea ca o consecinta a prelevarii incorecte sau după tratament cu antibiotice, sau este o etiologie virala, determinata de Chlamydia sau germeni pretentiosi.

Interferente analitice la analiza Examen bacteriologic secretie conjunctivala

Secretia redusa cantitativ poate limita posibilitatea de izolare a bacteriilor.

Recomandari pentru analiza Examen bacteriologic secretie conjunctivala

Recoltarea probelor este cel mai indicat să se facă de către medicul oftalmolog. Se va face înainte de toaleta fetei, tratament antibiotic, aplicare de soluții oftalmice, machiaj, Se recolteaza exsudatul din sacul conjunctival, de pe suprafața conjunctivelor palpebrale. Este util, dacă este posibil să se efectueze și frotiuri colorate Gram (pentru evidentierea germenilor) și Giemsa(pentru celularitate – poate sugera o etiologie bacteriana sau virala după cum predomina PMN sau limfocitele, se pot vedea incluzii celulare sugestive pentru Chlamydia sau unele virusuri, levuri).

Proba lucru / Pregatire transport

Nu se recomanda transport >2 ore de la recoltare.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.