Informații generale
Streptococul grup B este o bacterie care se găseşte în mod frecvent în organism, mai ales la nivelul tractului genital feminin, tractului respirator superior şi al celui digestiv inferior. La adulţii sănătoşi, bacteria este inofensivă, dar la cei care suferă de diferite boli cronice, infectarea cu acest streptococ poate deveni periculoasă.
Începând cu anul 2022, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a elaborat un ghid de recomandare de testare a tuturor femeilor însărcinate, în intervalul 35-37 de săptămâni de gestație, în vederea depistării infecţiei la nivel vaginal şi rectal.
Analiza pentru streptococul grup B investighează dacă în corpul femeii însărcinate există această bacterie care poate pune în pericol viaţa fătului.
Şi persoanele în vârstă, de peste 65 de ani, au un risc mai ridicat de îmbolnăvire.
O atenţie deosebită trebuie acordată femeilor însărcinate care pot fi purtătoare ale acestui tip de streptococ şi pot fi fie asimptomatice, fie pot dezvolta diferite afecţiuni grave care pot duce la naştere prematură.
Streptococul grup B nu se transmite pe cale sexuală şi nici prin mâncare, însă se transmite de la mamă la făt prin intermediul lichidului amniotic. La nou-născuți, streptococul de grup B pot produce două tipuri de infecţii:
- timpurii (de la câteva ore şi până la 7 zile după naştere şi este cea mai frecventă cauză de septicemie la bebeluşi);
- tardive (apar de la o săptămână şi până la 3 luni de la naştere şi se manifestă, mai ales, sub formă de meningită sau pneumonie).
Când este recomandată realizarea examenului bacteriologic - Streptococ grup B - secreţie genitală
Examenul bacteriologic Streptococ grup B este recomandat tuturor femeilor însărcinate şi face parte din rutina de îngrijire prenatală.
Testarea pentru streptococul grup B hemolitic poate fi recomandată de medic şi persoanelor care prezintă simptomele unei infecţii, precum:
- senzaţie de urinare frecventă;
- dureri în timpul micţiunii;
- sânge în urină.
Există o serie de factori care favorizează infecţia cu streptococul B:
- cancer;
- diabet;
- boli cardiace;
- boli hepatice;
- diabet;
- vârsta înaintată.
Procedura recoltare
Recoltarea pentru streptococul grup B este făcută de medic cu ajutorul unui tampon din zona vaginală şi rectală. Apoi, proba este introdusă într-un tub cu mediu de transport numit Amiens sau Stuart şi trimis la laborator.
Pentru recoltare, pacienta trebuie să nu întreţină relaţii sexuale cu 48 de ore înainte, să nu folosească tampoane vaginale ori geluri şi creme şi nici să nu să facă spălături vaginale.
Interpretare rezultate
Rezultatul analizei pentru streptococ B hemolitic nu indică, asemeni altor teste, valori cuprinse între anumite limite. Prezenţa sau lipsa bacteriei este prezentată de laborator prin negativ (lipsa infecţiei) sau pozitiv (prezenţa bacteriilor în cultură, ceea ce poate indica existenţa streptococului grup B în organism).
Tratamentul pentru streptococ beta hemolitic grup B presupune administrarea de antibiotice sau de antifungice. Dacă și nou-născutul este diagnosticat cu o infecție cu streptococ B hemolitic, acestuia trebuie să i se administreze antibiotice, asemeni mamei.
Infectarea cu această bacterie poate fi extrem de periculoasă, motiv pentru care administrarea unui tratament naturist ar trebui să se facă numai după o discuţie cu un medic specialist.
Bibliografie
- Leclercq, Sophie Y., et al. “Pathogenesis of Streptococcus Urinary Tract Infection Depends on Bacterial Strain and β-Hemolysin/Cytolysin That Mediates Cytotoxicity, Cytokine Synthesis, Inflammation and Virulence.” Scientific Reports, vol. 6, no. 1, July 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1038/srep29000
- Benchetrit, L C, et al. “Carriage of Streptococcus Agalactiae in Women and Neonates and Distribution of Serological Types: A Study in Brazil.” Journal of Clinical Microbiology, vol. 15, no. 5, May 1982, pp. 787–790, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1128/jcm.15.5.787-790.1982
- “Group B Strep Disease - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.