Informații generale
Examenul citobacteriologic - examen microscopic secreţie vaginală este o etapă importantă a diagnosticului de laborator al infecţiilor tractului genital feminin.
Infecţiile genitale reprezintă o cauză frecventă de consult ginecologic, iar examenul microscopic al secreţiei vaginale, împreună cu o cultură a secreţiei, permit stabilirea diagnosticului etiologic pentru o serie de afecţiuni şi, în consecinţă, posibilitatea instituirii unui tratament corect şi eficient. În plus, recomandarea este să se efectueze şi investigaţii specifice pentru determinarea prezenţei germenilor Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum şi Chlamydia trachomatis.
Infecţiile genitale feminine pot fi determinate de:
- germeni aflaţi, în mod normal, la nivelul tractului genital feminin care, în anumite condiţii (modificări hormonale din sarcină sau folosirea de contraceptive orale, stări de imunodepresie, terapie cu antibiotice, corticosteroizi, citostatice) pot suferi o creştere numerică şi pot deveni patogeni (infecţii endogene);
- pot evolua ca infecţii exogene cauzate, mai ales, de microorganisme cu transmitere sexuală.
Prin efectuarea unui examen citobacteriologic - examen microscopic al secreţiei vaginale se stabileşte etiologia infecţiilor vaginale specifice şi nespecifice:
- infecţia cu specii de Candida determină un prurit intens, dureri în timpul actului sexual (dispareunie), disurie, leucoree albicioasă cu aspect brânzos, abundentă;
- infectia cu Thrichomonas vaginalis determină apariţia leucoreei cu aspect galben-verzui, aerat, cu miros neplăcut şi cu simptomatologie accentuată în perioada menstruală;
- vaginitele nespecifice sunt sindroame infecţioase caracterizate prin scurgeri vaginale alb-cenuşii, cu miros respingător, de peşte alterat şi sunt determinate de Gardnerella vaginalis, specii anaerobe de Bacteroides, Peptostreptococi. Pot fi cauzate şi de Staphylococcus aureus, specii de Enterococcus sau Streptococcus agalactiae (grup B); aceste specii fac parte din flora normală a vaginului dar, în cazul vaginozelor, are loc o creştere numerică a acestora;
Aceste infecţii sunt mai frecvente în perioada de activitate sexuală dar pot să apară şi la adolescente sau preadolescente virgine.
Examenul citobacteriologic-examen microscopic secreţie vaginală este important să se efectueze împreună cu examenul bacteriologic-cultură secreţie vaginală deoarece aceste două investigaţii oferă informaţii complementare, având ca scop stabilirea unui diagnostic complet, urmat de un tratament corect şi eficient. În general, sensibilitatea culturii din secreţia vaginală este mai mare decât microscopia, permiţând şi efectuarea antibiogramei. Există, însă, şi germeni microbieni care nu pot fi evidenţiaţi în cultura pe medii uzuale, dar care se evidenţiază la microscopie.
Când este recomandat examenul citobacteriologic al secreției vaginale
Examenul citobacteriologic – examen microscopic secreţie vaginală este recomandat să se efectueze atunci când există semne şi simptome caracteristice infecţiilor localizate la nivelul tractului genital feminin sau atunci când există:
- scurgeri vaginale abundente, cu miros neplăcut, cu consistenţă grunjoasă, brânzoasă, apoasă, de culoare galben verzuie, albicioasă sau alb cenuşie;
- prezenţa sângelui în secreţiile vaginale, în afara menstruaţiei;
- apariţia usturimilor, pruritului sau a durerilor după urinare;
- apariţia durerilor în timpul contactului sexual;
- existenţa unor factori de risc cum ar fi: parteneri sexuali multipli, contact sexual ocazional neprotejat, existenţa unor dispozitive intrauterine (sterilet);
- afecţiuni ce scad imunitatea organismului;
- tratamente cu antibiotice, corticosteroizi, citostatice;
- folosirea de contraceptive orale;
- la gravide.
Procedura recoltare
Recoltarea probelor pentru efectuarea examenului microscopic al secreţiei vaginale se realizează în cabinetul de ginecologie, cu instrumentar adecvat, de personal medical bine instruit, în afara perioadei menstruale a pacientei.
Se recomandă ca pacienta să evite, cu 48 de ore înaintea recoltării, contactul sexual, tratamentele intravaginale ori spălăturile vaginale. Se recoltează 1-2 tampoane utilizate pentru însămânţarea pe mediile de cultură şi două lame microscopice cu produsul biologic etalat, care vor fi colorate în laborator cu coloraţia Gram, pentru aprecierea florei vaginale, şi cu coloraţia Giemsa, pentru aprecierea celularităţii şi a reacţiei inflamatorii.
Probele astfel recoltate vor fi trimise la laboratorul de microbiologie pentru prelucrare şi stabilirea diagnosticului etiologic.
Interpretare rezultate
Lama colorată Gram este studiată microscopic, permiţând caracterizarea florei vaginale şi a relaţiei cu elementele celulare:
- flora vaginală normala, flora Doderleine, este formată din bacilli lungi Gram pozitivi, dispuși izolat și în lanțuri scurte;
- flora din vaginoza bacteriană este formată din bacilli scurți, Gram variabili (Gardnerella vaginalis) și este însoțită de puține celule inflamatorii (PMN-polimorfonucleare);
- în vaginitele specifice se evidențiază o reacție inflamatorie intensă, cu prezența de PMN în interiorul sau/și în exteriorul acestor celule inflamatorii; se evidențiază, de asemenea, coci Gram pozitivi (stafilococi, streptococci) sau coci Gram negativi (gonococci), bacilli Gram negativi (enterobacteriacee: E. coli, Klebsiella), precum și levuri Gram pozitive.
Lama colorată Giemsa evidențiază celularitatea produsului biologic recoltat (celule epiteliale superficiale și intermediare), prezența și intensitatea inflamației (numărul de celule PMN, raportul PMN/celule epiteliale > 1 sau peste 10 PMN/camp).
Se pot observa celule cu aspect particular ”clue cells”, acestea fiind celule vaginale superficiale, cu un contur mascat de o abundentă floră bacteriană Gram negativă prezentă pe suprafața lor.
Se pune în evidență prezența parazitului Trichomonas vaginalis și a celulelor levurice și pseudomicelii Gram pozitive.
Reacția inflamatorie este intensă în tricomonază, mai discretă în candidoze și, de regulă, lipsește în vaginoze bacteriene.
Examenul citobacteriologic - examen microscopic secreție vaginală este important și în diagnosticul infectiei gonococice, observându-se, pe frotiul colorat Gram, un număr crescut de PMNuri care conțin diplococi Gram negativi, dispuşi ca ”două boabe de cafea”, mai evident în infecțiile acute decât în cele cronice.
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.