Descriere: 

Flora tractului genital feminin variaza in functie de pH-ul si concentratia de estrogeni a mucoasei, aflate in corelatie cu varsta:
-prepubertar si in postmenopauza flora este alcatuita din stafilococi si corinebacterii
-la femeile active sexual flora este alcatuita din: enterobacteriaceae,streptococi,stafilococi,bacterii anaerobe(lactobacili,coci anaerobi,bacili anaerobi nesporulati).
Streptococul hemolitic de grup B(S.agalactiae)prezent in flora vaginala poate fi transmis la nou- nascut.

Recomandari: 

Depistarea infectiilor endogene,determinate de microorganismele din flora vaginala normala sau a infectiilor exogene cauzate mai ales de microorganisme cu transmitere sexuala: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis,trichomonas vaginalis,candida spp. etc. In absenta unui diagnostic si tratament epitrop precoce,cronicizarea unor astfel de infectii poate expune la complicatii locale sau sistemice.

Interval de referinta / um: 
În functie de vârsta. Aspectul normal al unui prelevat vaginal evidentiaza prezenta de celule epiteliale pavimentoase,rare PMN ,prezenta bacililior Doderlein(flora de gradul 1).Normal: absenta trichomonas vaginalis, candida spp., neisseria gonorhoeae
Interpretare valori mici: 

Un rezultat negativ sau neconcludent  poate aparea ca o consecinta a prelevarii incorecte sau a unei cantitati reduse de secretie pe lama și nu exclude posibilitatea infectiei.

Interpretare valori mari: 

Evidentierea  infectiilor specifice cauzate mai ales de microorganisme cu transmitere sexuală și nespecifice aparute consecutiv unei perturbari în ecosistemul vaginal.Flora de tip 2: epitelii și lactobacili,rari bacili Gram negativi și PMN.Flora de tip 3 rare epitelii,foarte rari lactobacili,frecventi bacili gram negativi,coci gram negativi și pozitivi,frecvente polimorfonucleare.Flora de tip 4: absenti lactobacili, flora abundenta mixta:cocobacili Gram variabili gardnerella like.

Interferente analitice: 

Modificarile de celularitate includ vârsta și ciclul menstrual.Testul nu se efectueaza în timpul perioadei menstruale deoarece prezenta eritrocitelor pe lama duce la evaluarea eronata  a rezultatului.

Executant: 
GRIVITA
Sistem recoltare: 
Recoltarea produselor se face in cabinete de specialitate, cu instrumentar adecvat, de obicei din fundul de sac posterior.Secretia se recolteaza pe 2 lame microscopice
Produs biologic / metoda: 
Produs biologic/lame microscopice colorate Gram (pentru aprecierea florei vaginale)si Giemsa( pentru aprecierea reactiei inflamatorii)/Microscop cu obiectiv mic pentru obtinerea unei imagini de ansamblu,apoi cu obiectiv imersie se examineaza 20 de campur
Proba lucru / Pregatire transport lab executant: 

Necesar recoltare : valve si specule sterile, tampon uscat steril,2 lame.Lamele identificate cu cod de bare se trimit la laborator împachetate individual.

Informatii recoltare: 

Se recomanda:evitarea recoltarii in timpul perioadei menstruale,a utilizarii de spalaturi i.v., a contactului sexual cu 24 de ore inainte sau utilizarea de ovule vaginale cu 2-3 zile anterior recoltarii.