Banner Examen calcul biliar

Examen calcul biliar

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Examenul calculului biliar se recomandă pentru determinarea compoziției chimice a acestuia (colesterol, pigmenți biliari, calciu, magneziu, fosfați, carbonați), în vederea stabilirii tratamentului adecvat la pacienții cu un risc operator crescut.

Calculii biliari reprezintă depuneri solide care se acumulează la nivelul vezicii biliare sau a tractului biliar. În mod normal, ei se pot dezvolta sau acumula treptat și pot stagna (litiază biliară veziculară), fără să provoace vreo manifestare clinică.

Totuși, atunci când un calcul se deplasează de la nivelul cavității vezicii biliare și ajunge într-unul din ductele de excreție ale bilei (litiază coledociană), el poate bloca ductul și poate provoca durere.

În funcție de compoziția chimică, calculii de colesterol sunt împărțiți în două categorii:

  • calculi de colesterol pur: conțin 90-100% colesterol, sunt adesea unici, de culoare albicioasă, cu un diametru mai mare de 2.5 cm;
  • calculi micști: au un conținut de colesterol de 50-90%, sunt cel mai adesea multipli, de dimensiuni mai mici, cu variații de formă și culoare.

De asemenea, se întâlnesc două tipuri de calculi biliari, și anume:

  • calculi de colesterol, formați în cea mai mare parte din colesterol nedizolvat, de culoare galbenă;
  • calculi pigmentari, formați atunci când este prezentă prea multă bilirubină la nivelul bilei, de culoare maro spre negru.
Probă Examen calcul biliar Medlife

Când este recomandată examinarea calculului biliar

În momentul în care pacientul se confruntă cu simptome care pot indica prezența calculilor biliari, se impune o vizită la medic. Specialistul de medicină internă sau gastroenterologul poate recomanda o serie de analize și investigații imagistice, cu scopul de a diagnostica prezența pietrelor.

Unele simptome ale pietrelor la fiere sunt comune cu cele ale altor afecțiuni, precum refluxul gastroesofagian sau bolile hepatice. Astfel, pentru a pune un diagnostic precis, medicul va recurge la examinări clinice, la anumite analize de laborator, dar și la investigații imagistice.

Procedura recoltare

Analiza calculilor biliari este recomandată pentru stabilirea compoziției chimice a calcului, iar procedura constă în extirparea lui în cursul unei ERCP (colangiopancreatografie endoscopică retrogradă) sau prin colecistolitotomie percutană.

După extirpare, calculul este lăsat să se usuce, după care este introdus într-un recipient curat și adus la stadiul de pulbere. În continuare, va fi analizată prezența următorilor compuși: colesterol, pigmenți biliari, calciu, magneziu, fosfați, carbonați.

Interpretare rezultate

Prezența unui conținut crescut de colesterol în calculii biliari oferă informații asupra procesului de formare a acestora și permite instituirea unui tratament corespunzător.

Interferențe și limite

Nu sunt notate condiții care pot influența examenul calculului biliar.

Bibliografie

  1. “Gallstones - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org
  2. “Diagnosis of Gallstones.” National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, NIDDK | National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 22 July 2022, www.niddk.nih.gov
  3. NHS Choices. Diagnosis - Gallstones. 2022, www.nhs.uk

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu