Informații generale
Pietrele la rinichi sunt numite și calculi renali, nefrolitiază sau urolitiază. Acestea reprezintă depozite dure formate din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor. Cauzele pietrelor la rinichi pot să includă o dietă nepotrivită pentru organism, obezitatea, alte afecțiuni medicale, dar și administrarea de suplimente. Rinichii și vezica urinară sunt afectate de pietrele la rinichi iar urina devine concentrată, mineralele se cristalizează și se lipesc. Papila renală poate să fie afectată și ea, aceasta fiind zona în care deschiderile canalelor colectoare pătrund în rinichi și unde urina curge în uretere.
Aceste afecțiuni provoacă dureri în cele mai multe cazuri, dar depistarea lor timpurie contribuie la ameliorarea simptomelor și a sechelelor. Există și situații în care pacienții dezvoltă complicații dacă pietrele se blochează în tractul urinar, provocând infecții. În aceste cazuri, sunt necesare uneori intervențiile chirurgicale.
Examenul de calcul renal urmărește depistarea unor posibile afecțiuni, evaluarea severității, precum și evaluarea riscului de recidivă. De asemenea, după eliminarea calculilor renali, medicul va indica tratamentul necesar pentru a preveni recurența. În plus, această analiză are rolul de a identifica tipul de pietre de rinichi:
- Pietre de calciu: aproximativ 85% dintre pietrele la rinichi sunt în categoria pietrelor de calciu;
- Pietre de acid uric: aceste pietre se formează atunci când există prea mult dintr-un compus numit acid uric în urină. Aproximativ 10% dintre pietrele la rinichi sunt pietre de acid uric;
- Pietre de cistină: Aceste pietre reprezintă aproximativ 2% din pietrele la rinichi, apar la persoanele care au o tulburare moștenită numită cistinurie, care duce la niveluri ridicate ale unui anumit aminoacid în urină;
- Pietre de struvită: Aceste pietre sunt cele mai puțin frecvente dintre cele patru tipuri principale și apar de obicei la persoanele care au infecții ale tractului urinar
Analiza de calculi renali poate ajuta și la determinarea motivului pentru care s-a format o piatră, pentru ca medicul specialist să indice măsurile necesare pentru a reduce riscul de viitoare pietre la rinichi.
Când este recomandat examenul calculilor renali
Examenul de calculi renali este indicată pacienților care prezintă simptome specifice, precum și persoanelor care au avut în trecut pietre la rinichi, indiferent de vârstă.
Simptomele specifice prezenței pietrelor la rinichi includ:
- Durere semnificativă în abdomen, spate, lateral sau inghinal;
- Sânge în urină;
- Urină care pare granulată sau tulbure;
- Modificări ale culorii sau mirosului urinei;
- Dificultate la urinare;
- Greață și vărsături;
- Frisoane și/sau febră.
Procedura recoltare
Pentru examenul calculilor renali se urinează printr-o sită pentru a prinde pietrele pe care le elimină pacientul. Analizele de calculi renali vor determina ce cauzează pietrele la rinichi, în scopul de a evalua riscul de recurență al pietrelor la rinichi, dar și pentru a se stabili un tratament în acest sens.
Interpretare rezultate
Rezultatele obținute indică din ce este făcută piatra la rinichi. Odată cu acest examen se pot stabili tratamente pentru a împiedica recidiva.
Bibliografie
- “Kidney Stones - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2020, www.mayoclinic.org/
- “Kidney Stone Analysis.” Medlineplus.gov, 2018, https://medlineplus.gov/
- “Kidney Stone Testing - Testing.com.” Testing.com, 3 Dec. 2021, www.testing.com/
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.