cell

Calculator analize

Hemocultura

Sangele omului este in mod normal steril, iar sistemul circulator are importante capacitati de eliminare a microorganismelor.Bacteriemia este definita ca prezenta in sange a bacteriilor provenite dintr-un focar septic sau de pe o mucoasa lezata.
Adeseori starea bacteriemica este lipsita de expresie clinica sau se insoteste numai de frison si febra la care se adauga simptome si semne proprii conditiei care a determinat descarcarea bacteriemica.1, Bacteriemii ocazionale:
-Pot fi tranzitorii si spontan rezolutive cand sunt produse de extractii dentare, cateterism uretral, bronhoscopie, interventii chirurgicale pe mucoase normal colonizate sau pe focare septice tisulare, urinare, ginecologice.
-Pot evolua grav cand apar dupa perfuzia unor solutii contaminate, cand sunt determinate prin colonizarea unor insertii vasculare sau cand apar la consumatorii de droguri pe cale intravenoasa.
2,Bacteriemii intermitente insotesc evolutia celor mai variate focare de infectie : nefrite interstitiale, colecistite , angiocolecistite, enterocolite, alveolite pulmonare, peritonite, artrite,osteomielite, meningite,flegmoane si abcese, infectii ale plagilor,arsurilor sau escarelor.
3,Bacteriemii continue: apar in evolutia unor boli infectioase ciclice ca febrele enterice, leptospiroze, in infectii endovasculare cum sunt endocarditele subacute, anevrisme infectate , troboflebite.Septicemia este termenul clinic prin care se defineste o bacteriemie importanta cu evolutie clinica neregulata, imprevizibila si grava, insotita de frisoane, febra neregulata, hipotensiune, prostrastratie , eruptii cutanate polimorfe si variate, metastaze septice tisulare sau viscerale.
Germeni implicati:  Septicemie:
Staphylococcus aureus , Escherichia coli, si alte enterocaterii, stafilococi coagulazo-negativi, Pseudomonas, Streptococcus, levuri
Endocardita: Streptococcus spp, Enterococcus spp, Staphylococcus spp
Pneumopatii:  Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae, Haemophilus influenzae
Meningite: Neisseria meningitidis

In functie de poarta de intrare:

Pulmonara:  Streptococcus pneumoniae,Klebsiella pneumoniae,Haemophilus influenzae
 Cutaneo- mucoasa:Staphylococcus spp
  Extractii dentare:Streptococcus spp,
    Digestiva : Enterobacterii, bacterii anaerobe,  Enterococcus spp
   Ginecologica: Bacterii strict anaerobe,  Escherichia coli, Enterococcus spp
  Infectii si obstructii urinare: Enterobacterii, Enterococcus spp

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Hemocultura

Interpretare valori mari:

Un rezultat pozitiv asociaza bacteria izolată ca fiind cauza pozitivarii hemoculturii.

Interpretare valori mici:

Un rezultat negativ nu exclude posibilitatea infectiei, poate aparea ca o consecinta a prelevarii în condiții de asepsie necorespunzatoare sau în timpul sau după tratament cu antibiotice, de regula absenta creșterii bacteriene semnifica absenta bacteriilor cultivabile în prelevat.

Interferente analitice la analiza Hemocultura

Tratament antimicrobian administrat inaintea recoltarii ,  contaminarea sangelui in conditii improprii de recoltare, cantitatea insuficienta de sange recoltat,timp de incubare necorespunzator

Recomandari pentru analiza Hemocultura

Se face la indicatia medicului clinician: in toate cazurile de febra cu origine neprecizata

Executant

GRIVITA

Bibliografie

Tratat de microbiologie clinica, Dumitru Buiuc, Marian Negut

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.