Banner Hemocultura

Hemocultura

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Hemocultura este un test de laborator utilizat pentru a identifica prezența bacteriilor sau fungilor în fluxul sanguin. Medicul specialist poate recomanda efectuarea unei hemoculturi în cazul în care suspectează o infecție sistemică, pentru a putea identifica patogenul și a putea administra medicația specifică.

Simptomatologia specifică infecțiilor sistemice include:

 • febră;
 • vărsături;
 • greață;
 • frisoane;
 • oboseală;
 • ritm cardiac crescut;
 • stări de confuzie;
 • dureri musculare sau de cap.

Bacteriemia reprezintă prezența bacteriilor în fluxul sanguin. Aceasta se poate instala spontan, în timpul unor infecții tisulare, sau după efectuarea diferitelor proceduri, cum ar fi cele dentare, gastrointestinale sau genito-urinare.

Absența tratamentului în cazul instalării unei infecții la nivel sanguin poate afecta sistemul imunitar, ducând chiar la apariția sepsisului. Dacă infecția persistă, pot apărea complicații ce includ scăderea tensiunii arteriale, insuficiența unuia sau a mai multor organe sau formarea cheagurilor de sânge.

Testul poate evidenția prezența speciilor din genurile bacteriene Staphylococcus, Streptococcus, Pseudomonas, Acinetobacter, Haemophilus, Candida, dar și specii din familia Enterobacteriaceae. În cazul izolării unui patogen, se poate realiza și o antibiogramă pentru a se vedea rezistența bacteriei la diferite antibiotice.

banner

Când este recomandată determinarea hemoculturii?

Medicul specialist poate recomanda determinarea hemoculturii în următoarele cazuri:

 • suspectează prezența unei infecții produse de un patogen;
 • sepsis;
 • pacientul prezintă febră, frisoane, probleme gastrointestinale, dar și o scădere a tensiunii arteriale;
 • meningită;
 • atunci când apar infecții în jurul dispozitivelor medicale implantate;
 • infecții ce afectează sistemul osos.

Analiza hemoculturii poate fi realizată mai frecvent de persoanele ce prezintă o boală autoimună, HIV, diabet sau diferite tipuri de cancer. De asemenea, testul poate fi realizat și dacă ați trecut recent printr-o infecție sau o intervenție chirurgicală.

Procedura de recoltare

Testul se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post prandial (după masă), într-un recipient specific pentru hemocultură. În cazul în care pacientului i se administrează antibiotice, acesta trebuie să menționeze acest lucru. Pot fi necesare mai multe probe de sânge, pentru o acuitate mai mare a rezultatelor.

Interpretare rezultate

Rezultatele analizei evidențiează prezența sau absența patogenilor din genurile bacteriene Staphylococcus, Streptococcus, Pseudomonas, Acinetobacter, Haemophilus, Candida, dar și specii din familia Enterobacteriaceae.

Interferenţe şi limite

Utilizarea antibioticelor în perioada recoltării sau a oricărui alt tip de medicament antimicrobian poate limita acuratețea testului, fiind extrem de important să fie menționată medicamentația în momentul recoltării.

Contaminarea bacteriană a probelor poate duce la creșterea patogenilor pe mediile de cultură și, implicit, furnizarea unui rezultat pozitiv. Probele contaminate biologic sau cu diferite substanțe pot influența rezultatele testului, fiind necesară respingerea acestora și repetarea recoltării pentru hemocultură.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv pentru hemocultură exprimă prezența unuia sau a mai multor patogeni în fluxul sanguin, ca urmare a unei infecții. O antibiogramă poate evidența antibioticele la care sunt rezistenți patogenii identificați.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ pentru hemocultură exprimă absența patogenilor în proba de sânge analizată. Dacă rezultatul este negativ, însă simptomatologia este încă prezentă, medicul specialist poate recomanda repetarea testului.

Bibliografie

 1. “Blood Culture Information | Mount Sinai - New York.” Mount Sinai Health System, 2022, www.mountsinai.org
 2. https://www.facebook.com/WebMD. “What Is a Blood Culture Test?” WebMD, WebMD, 3 Feb. 2017, www.webmd.com
 3. Reimer, L G, et al. “Update on Detection of Bacteremia and Fungemia.” Clinical Microbiology Reviews, vol. 10, no. 3, July 1997, pp. 444–465, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu