Informații generale
Determinarea colesterolului HDL seric este un instrument util în evaluarea sănătății cardiovasculare, inclusiv a riscului de boli de inimă.
Măsurarea colesterolului HDL și a colesterolului total împreună, în aceeași probă de sânge, permite medicului să calculeze cu ușurință raportul dintre colesterolul HDL și colesterolul non-HDL, un factor important în evaluarea sănătății cardiovasculare.
De asemenea, testarea colesterolului HDL ajută la screening-ul, monitorizarea și diagnosticarea problemelor care afectează inima, vasele de sânge și circulația sângelui.
Principalul rol al colesterolului HDL în metabolismul lipidelor este absorbția și transportul colesterolului din țesuturile periferice la ficat printr-un proces cunoscut sub numele de transport invers al colesterolului (mecanism cardioprotector). Nivelurile scăzute ale colesterolului HDL sunt puternic asociate cu un risc crescut de boală coronariană.
Când este recomandată determinarea colesterolului HDL
Determinarea colesterolului HDL este recomandată în evaluarea riscului de cardiopatie coronariană și pentru diagnosticul diferitelor lipoproteinemii.
Se recomandă tuturor adulților de peste 20 de ani să efectueze un profil de lipoproteine a jeun (colesterol total, colesterolul LDL, colesterolul HDL și trigliceridele), o dată la 5 ani pentru depistarea riscului de boală coronariană.
Procedura recoltare
Se recoltează sânge venos pe vacutainer de biochimie, fără anticoagulant, cu sau fără gel separator. Se prelevează circa 5 mL de sânge venos într-un vacutainer de biochimie de la plica cotului. Se recomandă repausul alimentar cu circa 8 ore înainte de recoltare.
Interpretare rezultate
Valorile de referință* ale HDL colesterol sunt:
- Risc scăzut: > 60 mg/dL
- Risc moderat: 40 - 59 mg/dL
- Risc crescut: < 40 mg/dL
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii utilizați, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Ramona Bănică, Marius Samoilă, Laviniu Anghel, Marius Negru. „Analize de laborator și alte explorări diagnostic”. MedicArt. 2007
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.