cell

Calculator analize

HDL- Colesterol

Lipidele sunt un grup heterogen de compusi .Acestia sunt relativi insolubili in apa, dar se dizolva in solventi apolari organici. Din masa corporala a unui adult normal conformat, lipidele reprezinta 15-20%. Lipidele sunt combinatii ale acizilor grasi cu alcooli sau amine. Principalele lipide care se gasesc in sange sunt:  colesterolul,  trigliceridele,  fosfolipidele,  acizii grasi neesterificati. HDL-High-Density-Lipoprotein este transportorul „colesterolului bun”- antiaterogen. HDL este sintetizat in hepatocite si celule intestinale sub forma unor particule mici discoidale continand fosfolipide, colesterol liber, apo-A si apo-E (HDL "nascande"). HDL transporta colesterolul de la tesuturi extra-hepatice la ficat unde are loc catabolizarea si transformarea in acizi biliari, care vor fi excretati prin bila,astfel impiedicand depunerea acestuia in peretii arterelor. Cu cat nivelul HDL colesterolului din sange este mai mare, cu atat riscul de cardiopatie ischemica este mai mic.

 

Interpretarea rezultatelor pentru analiza HDL- Colesterol

Interpretare valori mari:

Valori crescute ale HDL se intalnesc in:clearance crescut al trigliceridelor, deficit familial der HDL(boala Tangier) si in hepatopatie cronica.

 

Interpretare valori mici:

"Valori scazute se intalnesc in: inanitie si anorexie,fumat,  stres si boala recenta (IMA, AVC, interventii chirurgicale, traumatisme), obezitate,lipsa antrenamentului fizic,hipertrigliceridemie; medicamente: androgeni, betablocante (mai ales noncardioselective), acid chenodeoxicolic, ciclosporina A, ciproteron acetat  (doze mari), danazol, diuretice, etretinat, interferon, interleukina, isotretinoin, medroxiprogesteron, probucol,progestative, tiazide"

 

Interferente analitice la analiza HDL- Colesterol

Concentratia HDL colesterol la femei este mai mare decat la barbati si decat la femeile la menopauza, deoarece sinteza HDL este influentata de catre hormonii estrogeni.   Interferente analitice: cresterea concentratiei imunoglobulinelor determina o falsa crestere a HDL. 

 

Recomandari pentru analiza HDL- Colesterol

Dozarea HDL este utilizata in evaluarea riscului de cardiopatie coronariana si diagnosticul diferitelor lipoproteinemii.

 

Executant

CONSTANTA

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.