Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Calculator analize
HE 4 este o proteina ce face parte din familia proteinelor acide din zer al caror miez contine 4 legaturi disulfidice (WFDC= whey acidic four-disulfide core) si care se presupune ca are proprietati inhibitorii asupra tripsinei. A fost identificata initial in epiteliul epididimului distal si i-a fost atribuit rol de inhibitor de proteaza implicat in maturarea spermei.
Ulterior prezenta HE 4 a fost semnalata intr-o serie de alte tesuturi normale (epiteliul respirator si genital, pancreas) dar si in cancerul ovarian. In prezent nu se cunoaste functia acestei proteine.
Studii recente (Hallamaa M. et al, 2013) indica faptul ca HE 4 nu variaza cu fazele ciclului menstrual.
In concordanta cu expresia genei WFDC2 la nivel celular, secretia de HE 4 atinge nivele mari in serul pacientelor cu cancer de ovar comparativ cu persoanele sanatoase (1).
HE 4 singur are o sensibilitate asemanatoare cu a CA 125 in fazele avansate de boala dar o specificitate mai buna decat CA 125 in detectarea formelor incipiente de cancer ovarian; HE 4 are o sensibilitate mai mare decat CA 125 in stadiile incipiente ale cancerului de endometru.
Studii ulterioare (Moore RG, Brown AK, Miller MC, 2008) ce au vizat numerosi markeri pentru cancerul ovarian au demonstrat pentru HE 4 in combinatie cu CA 125 o predictie de malignitate cu o sensibilitate de 76.4% si cu o specificitate de 95%. (2)
Expresia genei WFDC2 este restrictionata la anumite tipuri histologice de cancere; astfel HE 4 a fost identificat in 93% dintre tumorile seroase, in 100% din cazurile de adenocarcinom endometrioid, in numai 50% din adenocarcinoamele cu celule clare si deloc in tumorile mucinoase (3)
Cancerul ovarian este a patra cea mai frecventa cauza de mortalitate prin cancer la femei. Sunt 3 tipuri histologice principale de cancer ovarian: epitelial, stromal si cu celule germinale.
Cancerul epitelial este cel mai frecvent, reprezentand cca 80% din cancerele de ovar.
Cancerul epitelial ovarian se subclasifica din punct devedere histopatologic in : seros, mucinos, enometrioid, cu celule clare si nediferentiat.
In Europa, rata mortalitatii a crescut de la 3.6 la 9.3 la 100000 de femei.
Simptomatologia este putin specifica si este determinata de masa tumorala anexiala.
Principalul scop in evaluarea unei mase tumorale anexiale este precizarea naturii maligne sau benigne a acesteia.
Majoritatea maselor tumorale la nivel anexial sunt benigne, ca urmare este foarte importanta determinarea pre-operatorie a riscului de malignitate pentru o cat mai corecta abordare oncochirurgicala.
In acest scop s-a elaborat un algoritm de evaluare a riscului de cancer ovarian (ROMA – Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) utilizand cei doi markeri HE 4 si CA 125 in concordanta cu statusul pre sau post-menopauza al femeii.
Acest algoritm se bazeaza pe calculul indicelui de predictie (PI) functie de statusul pre sau post-menopauza si luand in considerare valorile obtinute la CA 125 si respectiv HE 4 PI (pre-menopauza) = -12.0 + 2.38*LN[HE4] + 0.0626*LN[CA125] PI (post-menopauza)= -8.09 + 1.04*LN[HE4] + 0.732*LN[CA125] unde LN=logaritm natural Pentru estimarea probabilitatii predictive (indice ROMA), se utilizeaza urmatoarea formula: ROMA value (%) =exp(PI) /[1+exp(PI)] x 100 , unde exp(PI) = ePI Intr-un studiu recent (Moore et al, 2010) ROMA a fost comparat cu RMI (Risk of Malignancy Index), un alt algoritm utilizat in evaluarea riscului de cancer ovarian ce utilizeaza ca marker seric unic CA 125 impreuna cu statusul pre sau post-menopauza si parametrii ecografici. ROMA s-a dovedit a avea sensibilitate superioara RMI (4) in detectarea cancerului epitelial ovarian.
Interpretare valori mari: Valori crescute ale HE 4 se intalnesc in: Afectiuni maligne: cancer ovarian epitelial, cancer endometrial (studii insuficiente) Afectiuni benigne: chist ovarian, anexite, tumori benigne ovariene
Valori crescute ale HE 4 se intalnesc in:
Afectiuni maligne: cancer ovarian epitelial, cancer endometrial (studii insuficiente)
Afectiuni benigne: chist ovarian, anexite, tumori benigne ovariene
Interpretare valori mici: Fara semnificatie clinica
Fara semnificatie clinica
HE 4 nu poate fi utilizat pentru screening-ul cancerului ovarian in populatia generala, datorita lipsei sale de sensibilitate.
Nu se recomanda utilizarea HE 4 in urmarirea pacientelor cu cancer ovarian tip mucinos sau cu celule clare.
Nu sunt suficiente argumente pentru a sustine o relatie direct proportionala intre masa tumorala si valoarea HE 4. O crestere cu > 25% a valorii este considerata semnificativa si sugereaza progresia bolii sau recurenta.
Valorile obtinute prin diverse tehnici pot varia datorita diferentelor de specificitate si sensibilitate ale metodelor. Pentru monitorizarea unei afectiuni maligne se recomanda utilizarea aceleiasi tehnici.
Dozarea HE 4 este recomandata in monitorizarea evolutiei bolii la paciente cu cancer ovarian epitelial (exceptie formele mucinoase) si urmarirea recurentelor acestuia. Impreuna cu CA 125, HE 4 constituie parametru in estimarea riscului de cancer ovarian epitelial in baza algoritmului ROMA la femeile ce prezinta masa tumorala pelvina.
Dozarea HE 4 este recomandata in monitorizarea evolutiei bolii la paciente cu cancer ovarian epitelial (exceptie formele mucinoase) si urmarirea recurentelor acestuia.
Impreuna cu CA 125, HE 4 constituie parametru in estimarea riscului de cancer ovarian epitelial in baza algoritmului ROMA la femeile ce prezinta masa tumorala pelvina.
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.