Banner HE4 (Proteina epididimală umană 4)

HE4 (Proteina epididimală umană 4)

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Cancerul ovarian reprezintă în prezent una dintre cele mai mari probleme de sănătate la nivel mondial. Incidența cazurilor de cancer ovarian crește de la an la an, iar mortalitatea este foarte ridicată. Este așadar nevoie de o diagnosticare corectă a acestei afecțiuni, iar modul prin care poate fi evidențiată în mod corect este prin determinarea proteinei epididimale umane 4 sau HE4.

Proteina epididimală umană 4 (HE4) este o proteină care este produsă de celulele ovariene, astfel că, în acest context, devine un marker important pentru evaluarea riscului de apariție a cancerului ovarian.

Cea mai utilizată metodă de apreciere a riscului de cancer ovarian epitelial este scorul Roma. Totuși, pentru determinarea valorilor corecte, se face o diferențiere în funcţie de vârstă și de statusul hormonal, adică premenopauză sau postmenopauză.

Scorul Roma (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) a fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite ca fiind un algoritm eficient în determinarea și diagnosticarea cancerului ovarian.

De-a lungul timpului, proteina epididimală umană 4 a fost analizată și ca potențial marker în diagnosticarea cancerului endometrial, a cancerului de sân sau a cancerului pancreatic, prin evaluarea nivelului tripsinei.

Proteina epididimală umană 4 este un indicator care poate evidenția neoplasmul ovarian chiar din stadii incipiente.

Pentru diagnosticarea cancerului ovarian sunt folosiți doi markeri importanți și anume CA 125 și HE4. Împreună, cei doi markeri pot stabili diagnosticul, dar și tipul tumorii descoperite, astfel încât tratamentul să poată fi stabilit cu rapiditate.

Markerul CA 125 poate evidenția specific prezența tumorilor prin creșterea nivelurilor serice. În majoritatea cazurilor, în proporție covârșitoare, nivelurile ridicate ale markerului CA 125 denotă un cancer ovarian epitelial.

Pe lângă cei doi markeri, un rol important îl joacă și testul Roma, care a fost acceptat de FDA ca fiind un algoritm prin care se poate stabili riscul de dezvoltare cancerului ovarian.

Probă HE4 (Proteina epididimală umană 4) Medlife

Când este recomandata determinarea HE4

Determinarea HE4 este recomandată femeilor care au fost diagnosticate cu cancer ovarian epitelial, în vederea observării evoluției bolii, cu excepția formelor mucinoase. În același timp, cu ajutorul HE4 poate fi observată și recurența bolii, în cazul cancerului ovarian epitelial.

Deoarece cancerul ovarian duce anual la pierderea a cel puțin 1200 de vieți omenești, este esenţială diagnosticarea corectă, în timp util.

Recomandarea este aceea de a fi evaluate femeile indiferent dacă sunt în perioada de premenopauză sau de postmenopauză, mai ales că există o serie de factori de risc ce pot conduce la apariția tumorilor:

 • istoricul familial;
 • prezența unei forme de cancer în familie;
 • vârsta, cu accent pe dezvoltarea tumorilor mai ales la menopauză, după circa 45-50 de ani;
 • apariția unor alte boli, precum endometrioza.

Este important de reținut faptul că, în cazul cancerului ovarian, vorbim despre o boală tăcută, pentru că simptomele nu sunt evidente. Pot apărea senzații de balonare, un ușor disconfort ori o durere în zona pelvină, însă cel mai adesea acestea sunt confundate cu durerile specifice perioadei menstruale.

De asemenea, mai pot apărea unele simptome care pot conduce spre suspiciunea de cancer ovarian epitelial, cum ar fi:

 • astenie;
 • tulburări de urinare;
 • dureri în timpul actului sexual;
 • scădere bruscă în greutate;
 • dificultăți în respirație.

Procedura recoltare

Pregătirea efectivă pentru recoltare implică doar pregătirea datelor specifice care țin de poziționarea pacientei în zona premenopauzei sau a postmenopauzei.

Aceste lucruri sunt importante pentru diferenţierea rezultatelor în testul Roma. Astfel, pentru fiecare dintre categorii, vor exista limite normale în care ar trebui să se încadreze rezultatul pacientelor, în cazul în care nu există riscul dezvoltării de cancer ovarian.

Recoltarea se face din sânge venos, în vacutainere cu sau fără separator, fără anticoagulant. Procedura de prelucrare a probei presupune centrifugarea pentru sedimentarea probei.

Interpretare rezultate

Limita de detecție a proteinei epididimale umane HE4 ca valori normale este de 15 pmol/L. Acest lucru înseamnă că o probă poate fi analizată doar dacă este depășită această valoare, în caz contrar proba fiind fie contaminată, fie respinsă din cauza unei erori de recoltare.

În vederea stabilirii rezultatelor se iau în calcul următoarele valori de referință HE4 marker:

 • pentru femeile de până la 40 de ani valoarea este de maxim 60.5 (pmol/L)
 • pentru intervalul de vârstă cuprins între 40-49 de ani valoarea este cuprinsă între 0.0 – 105.2 (pmol/L);
 • pentru intervalul de vârstă de 60 to 69 de ani valoarea este de 0.0 – 96.5 (pmol/L);
 • pentru femei de peste 70 de ani valoarea este de 0.0 – 96.9 (pmol/L).

Alături de HE4 test și CA 125, nivelul riscului de a dezvolta cancer ovarian epitelial poate fi evidențiat prin testul ROMA. Astfel, pe baza unei formule de calcul, pot fi delimitate două categorii de paciente, iar scorul obținut poate reliefa nivelul riscului de cancer ovarian.

Pentru femei aflate în perioada de premenopauză:

 • Valoare Scor ROMA ≥ 11.4% = risc crescut, posibila apariție a cancerului ovarian epitelial;
 • Valoare Scor ROMA < 11.4% = risc scăzut de cancer ovarian epitelial;

Pentru femei aflate în perioada de postmenopauză:

 • Valoare Scor ROMA ≥ 29.9% = risc crescut de cancer ovarian epitelial;
 • Valoare Scor ROMA < 29.9% = risc scăzut de cancer ovarian epitelial;

Interferențe și limite

La nivel de interferențe trebuie luat în calcul faptul că determinarea HE 4 ca analiză specifică nu trebuie să se facă în cazul pacientelor care suferă de tumori ovariene mucinoase.

În același timp este important de menţionat că testul ROMA nu a fost validat în cazul pacientelor care nu au împlinită vârsta de 18 ani, a pacientelor care suferă deja de o formă de cancer și se află în proces de tratare prin chimioterapie sau în cazul pacientelor care au urmat tratament pentru neoplazie.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale HE4 denotă o probabilitate scăzută de tumori maligne la nivel ovarian.

Valori crescute

Valorile crescute ale rezultatelor vor indica posibilitatea apariției unui cancer ovarian epitelial. Interpretarea rezultatelor trebuie să se facă luând în calcul întreg istoricul medical, deoarece HE 4 este doar un indicator și nu un test cu specificitate directă, care să diagnosticheze o tumoră malignă.

Bibliografie

 1. James, Nicole E., et al. “Beyond the Biomarker: Understanding the Diverse Roles of Human Epididymis Protein 4 in the Pathogenesis of Epithelial Ovarian Cancer.” Frontiers in Oncology, vol. 8, 24 Apr. 2018, www.frontiersin.org/, 10.3389/fonc.2018.00124
 2. Montagnana, Martina, et al. “The ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) for Estimating the Risk of Epithelial Ovarian Cancer in Women Presenting with Pelvic Mass: Is It Really Useful?” Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, vol. 49, no. 3, 1 Jan. 2011, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov//, 10.1515/cclm.2011.075.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu